fbpx

Căutare

Share this article

Arhitecta de origine iraniană Zaha Hadid, apreciată drept cea mai vizionară arhitectă a ultimelor decenii, este cunoscută mai degrabă pentru proiecte impunătoare precum Sheikh Zayed Bridge (Abu-Dhabi), Bridge Pavilion (Zaragoza, Spania), sau Guangzhou Opera House (Guangzhou, China). Aşa că a fost o surpriză pentru toată lumea atunci când au apărut în presă imagini cu singura reşedinţă privată realizată de Hadid.

Este vorba de Capital Hill Residence, singura casă privată proiectată şi construită de Zaha Hadid în timpul vieţii (a murit în 2016) pentru omul de afaceri şi filantropul Vladislav Doronin (supranumit „Russian James Bond”) care administrează companiile Capital Group şi OKO Group şi care este proprietarul hotelului şi staţiunii de lux Aman.

Casa este o superbă construcţie aşezată pe colina unei păduri de pini şi mesteceni din afara Moscovei. A fost construită la 22 de metri desupra solului, ceea ce crează, de cum o vezi, senzaţia unei nave plutitoare. Definită de o geometrie aparte, ce caracterizează toate proiectele lui Hadid, casa este organizată pe patru nivele, cele două etaje inferioare având o cameră de zi, sufragerie, bucătărie, spaţii de divertisment, piscină interioară şi facilităţi de agrement. Foaierul de intrare, biblioteca, camera de oaspeţi şi sala de joacă pentru copii ocupă primul etaj, în timp ce apartamentele cu dormitor şi terasele exterioare de la nivelul superior se ridică deasupra copacilor, oferind privelişti impresionante.

Cele două componente pricipale ale casei, una dezvoltată pe verticală, alta pe orizontală, sunt conectate prin intermediul a trei coloane structurale din beton, cu un lift din sticlă şi o scară situată între două coloane. Coloanele intersectează acoperisul la primul etaj, definind luminatoare şi o intrare principală cu două înălţimi. Acoperişul este susţinut de o structură de beton dublă curbată, ce împarte spaţiile de locuit oferind în acelaşi timp panorame incredibile asupra pădurii.

”Vreau să mă trezesc dimineaţa şi să văd cerul albastru, nu vreau să văd vecinii şi vreau să mă simt liber”, i-ar fi spus Doronin lui Zadid atunci când vorbeau despre proiect. ”Îţi dai seama că trebuie să fii deasupra copacilor?”, i-ar fi răspuns Zaha Hadid în timp ce făcea prima schiţă pe un şerveţel.

Şi astfel a rezultat o casă extraordinară, care pare mai degrabă mobilă şi organică decât fixă şi statică, o casă de vis pe care nici un arhitect nu ar refuza să o construiască. Capital Hill Residence este, aşa cum spune Patrik Schumacher, fost partener de afaceri al lui Hadid, ”un testament absolut al geniului lui Zaha, al cuiva care dezvoltă noi nivele de viaţă pe această planetă”.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO