Care au fost cele mai puternice uragane din istorie - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Uraganul Fiona a făcut ravagii în acest final de spetembrie. A devastat mai multe insule din Caraibe, a ucis 8 oameni şi a lăsat fără energie electrică toţi locuitorii din Puerto Rico, 3,3 milioane de oameni. S-a îndreptat apoi la fel de violent către estul Canadei, devenind una dintre cele mai violente furtuni ce a lovit vreodată această zonă. Şi deşi vântul a lovit şi cu viteze de peste 140 de kilometri pe oră, Fiona nu se apropie de lista cu cele mai puternice uragane din istorie, care au lăsat nu doar dezastru în urmă, ci şi zeci de mii de victime.

Marele Uragan

Marele Uragan din 1780 este considerat cea mai puternică furtună cunoscută ce a lovit vreodată pământul. Deşi pe vremea aceea nu au putut fi înregistrate nici viteza vântului, nici volumul de apă, numărul victimelor l-a dus direct pe primul loc în topul cu cele mai puternice uragane din istorie. Aproximativ 30.000 de oameni se consideră că au pierit în săptămâna aceea din octombrie, când furtuna cunoscută şi drept uraganul San Calixto a măturat totul în cale: Barbados, Martinica, Sfânta Lucia, Saint Eustatius, Puerto Rico şi Haiti. Estimările specialiştilor spun că în cele mai rele momente vântul ar fi atins viteze de 320 de kilometri pe oră.

Uraganul Mitch

Pe locul 2 în clasament se regăseşte uraganul Mitch, cu o istorie mult mai recentă, dar cu victime pe măsură. Mitch s-a format în octombrie 1998 în vestul Mării Caraibelor, iar vântul a depăşit viteze şi de 285 de kilometri pe oră. Uraganul a adus cu el însă şi cantităţi de apă istorice în unele zone, peste 11.000 de oameni pierind în inundaţiile produse şi alunecările de teren provocate de acestea, iar mii de oameni au fost declaraţi dispăruţi. 10 ani mai târziu numărul oficial al victimelor a fost declarat la 19.325, iar 2.7 milioane de oameni au rămas fără case. Cele mai afectate zone au fost Honduras, Guatemala şi Nicaragua.

Uraganul Galveston

Uraganul Galveston, cunoscut şi drept Marea Furtună din 1900, este cel mai mortal dezastru natural ce a lovit vreodată teritoriul Statelor Unite. Cifrele oficiale vorbesc de 8.000 de morţi, însă estimările susţin că aproximativ 12.000 de oameni au murit în acele zile, cele mai multe victime fiind înregistrate în Texas. 10.000 de localnici au rămas fără adăpost după ce casele le-au fost distruse în totalitate. Nu a existat însă nicio singură casă în Galveston care să nu fi fost afectată de uragan.

Uraganul Katrina

Katrina s-a format pe 23 august 2005 deasupra Insulelor Bahamas, a traversat sudul Floridei şi a prins puteri deasupra Golfului Mexic, devastând numeroase oraşe din Mississippi şi Louisiana. Oraşul New Orleans a fost acoperit de ape în proporţie de 80% după ce aproape toate digurile din apropiere au fost sparte de uragan. 1.836 de oameni au murit atunci, iar pagubele materiale au depăşit 80 de miliarde de dolari, cele mai mari produse de un uragan în istoria Statelor Unite ale Americii.

Imagine realizată la câteva luni după trecerea uraganului Katrina

Uraganul de Ziua Muncii

Marele uragan de Ziua Muncii, din 1935, a lovit Florida în primele zile ale lui septembrie, cu vânt estimat la aproape 300 de kilometri pe oră. Peste 400 de oameni au murit atunci.

Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO