Care e cel mai bun instructor de yoga, cum dai de el şi ce faci apoi - LIFE.ro
Mergi la conținut

Care e cel mai bun instructor de yoga, cum dai de el şi ce faci apoi

Un jurnal de „călătorie” despre iniţierea în yoga de Radiana Bratu. Cel mai bun instructor de yoga e cel care te face să revii la ora lui. Sau a altuia. Important e să te convingă de faptul că practica merită şi că tu poţi. Deşi nu pare.
Share this article

Cel mai bun instructor de yoga e cel care te face să revii la ora lui. Sau a altuia. Important e să te convingă de faptul că practica merită şi că tu poţi. Deşi nu pare.  Vreo 6 ani la rând mi-am dorit să încep să practic yoga; am şi căutat cel mai bun instructor din oraş, din ţară, din lume, dacă se poate. 

Am început prin a studia fenomenul de teama că e doar un trend supraevaluat, susţinut pe atunci din răsputeri de Madonna, Sting şi alte vedete pe care nu prea le luam eu în seamă. Mi-a luat vreo 2 ani să mă conving că nu e aşa.. 

Dar, din păcate, între timp m-am auto-dezamăgit. Ce vedeam în cele mai recomandate tutoriale de pe YouTube nu era în favoarea mea. N-am avut niciodată atâta mobilitate cât să îndrăznesc să merg măcar la o oră demonstrativă. Şi răbdare să mi-o cultiv, nici atât.

Dar, ca un prim pas din programul personal „doborâm o frică pe an” (s-a dovedit că nu e chiar aşa simplu una pe an, deci încă lucrez la vanilie, ski, nucă de cocos şi despărţiri de toate soiurile) m-am înscris la balet. Atât în încercarea de a-mi dezmorţi oasele, cât mai ales pentru a-mi împlini un vis din copilărie. Am reuşit, am ajuns şi pe poante, şi pe scenă, şi am lucrat puţin şi la flexibilitate. 

Au trecut în total 6 ani şi am decis, timid, că e vremea să mă ocup, pe bune de data asta, de frica de yoga. De teama că n-o să-mi iasă perfect, mai bine zis.

Aşa că am început din nou să caut, desigur, cel mai bun instructor. L-am găsit, dar cum era de aşteptat, ceva nu s-a pupat nici acum: orarul, distanţele, vacanţele. Au mai trecut 4 luni în care tot n-am făcut ceva concret.

Cum se întâmplă de obicei, am intrat la prima oră de yoga total altfel de cum mi-am propus. Într-un club recunoscut mai degrabă pentru clasele de fitness, într-o dimineaţă când mi s-a părut prea frig să merg la bazin, la un instructor de yoga despre care nu ştiam nimic. Nici cum îl cheamă. N-am făcut mare lucru, nici nu puteam să înregistrez informaţiile, darămite să le pun în practică. Însă, cumva, m-a prins şi mi-a spulberat toate proiecţiile isterice despre această practică. Calmul, atenţia la detalii, încurajările discrete şi explicaţiile aparent neînsemnate dar în fond esenţiale pe care mi le-a dat instructorul, m-au convins să mai dau o şansă şi orei de yoga de a doua zi. 

Altă zi, alt instructor de yoga, alt stil. În total, în săptămânile când nu lipsesc nicio zi, ajung să merg la vreo 4 instructori. Pe unii îi urmăresc şi la alte cluburi ale aceleaşi academii. Unii îmi plac mai mult, alţii mai puţin. Culmea e că „neplăcuţii” au orele cele mai folositoare pentru mine, ca începător, aşa că încerc să nu lipsesc de la clasa lor. Ei m-au învăţat cum să stau cu spatele drept pentru prima oară în viaţă (ştiu, pare banal, dar încercaţi pentru 1 minut şi vorbim apoi!), cum să-mi folosesc palmele şi tălpile corect ca să nu mă rănesc, cum să respir şi cum să mă concentrez. 

Am înţeles, de-a lungul a vreo 2 luni, că cel mai bun instructor de yoga e cel care ţi se potriveşte. Care te ajută oră de oră, chiar dacă ţi-a mai arătat de 10 ori acelaşi lucru, care îţi reaminteşte calm că nu eşti nici la atletism, nici la gimnastică, nici la concursul „cine face mai bine”. Poate nu e neapărat un guru. Dar poate încă nici n-ai nevoie de unul. Poate, dacă nu m-aş fi încurcat aiurea în amănunte, aş fi găsit cel mai bun instructor de yoga pentru mine cu ani în urmă. Esenţial e ca instructorul să te ducă puţin dincolo de tehnică, să te întoarcă puţin spre tine şi spre ceea ce gândeşti şi ce simţi. Ca să nu trăieşti cumva cu ideea greşită că te antrenezi pentru Olimpiadă.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora