Căutare

Share this article

Deși am prefera ca unele dintre întâmplările pe care le citim în cărți să fie rodul imaginației autorilor, din păcate adesea sunt inspirate din fapte reale. Crima din Orient Expres, povestea din “Camera”, unde o femeie e ținută captivă timp de 7 ani de soțul său, sau întâmplările înfiorătoare din Fălci sau Psycho au bază reală. Iată o listă cu cărți inspirate din fapte reale:

Cărți inspirate din fapte reale: Crima din Orient Expres, de Agatha Christie

Unul dintre cele mai faimoase romane ale Agathei Christie, cu celebrul detectiv Hercule Poirot ca personaj principal, are la bază o întâmplare reală. Trenul de lux Orient Expres este oprit din cauza unei ninsori masive, timp în care se descoperă că în el a avut loc o crimă. Poirot încearcă să rezolve misterul și să afle cine este asasinul. Cartea este inspirată de răpirea și uciderea copilului unui cunoscut pilot de avioane din secolul XX, Charles Lindbergh.

Vezi și: Cele mai citite cărți din lume

Cărți inspirate din fapte reale: Camera, de Emma Donoghue

Romanul-fenomen din 2010, care a și fost adaptat într-un film cu Brie Larson în rolul principal, este și el, din păcate, inspirat din fapte reale. În 2008, Elizabeth Fritzl a povestit poliției că a fost ținută captivă de tatăl său timp de 24 de ani și i-a născut șapte copii, dintre care patru erau ținuți și ei în captivitate, în subsolul casei. În “Camera”, o femeie e ținută prizonieră de către soțul ei timp de șapte ani, timp în care și naște un copil.

Cărți inspirate din fapte reale: Fălci, de Peter Benchley

Peter Benchley a fost mereu fascinat de rechini și și-a dorit să scrie o întâmplare care să fie inspirată dintr-un eveniment înfiorător care a avut loc în 1916: atunci, un rechin din specia Marele Alb a omorât patru oameni și a rănit încă cinci în Beach Heaven din New Jersey. În același timp, acesta a aflat și despre un pescar care în 1964 a capturat și a ucis un rechin de 2 tone. Cartea a avut un succes uriaș și a stat la baza filmului cu același nume, unul dintre cele mai înspăimântătoare horror-uri din toate timpurile.

Cărți inspirate din fapte reale: Moby-Dick, de Herman Melville

Considerat o capodoperă a literaturii universale, romanul Moby-Dick este și el inspirat de evenimente care au avut loc în realitate. În secolul XIX, o balenă uriașă a distrus peste 20 de ambarcațiuni care încercau să o vâneze. Marinarii i-au pus porecla “Mocha Dick”.

Cărți inspirate din fapte reale: Psycho, de Robert Bloch

Una dintre cărțile-etalon ale genului horror, Psycho, a provocat coșmaruri multora dintre cei care au citit-o. Gândul că are la bază întâmplări reale o face și mai înfricoșătoare. Romanul spune povestea lui Norman Bates, un bărbat aflat sub dominația sinistră a mamei sale, care ajunge să fie implicat într-o serie odioasă de crime. Psycho este inspirat de povestea unui criminal real, pe nume Ed Gain.

Cărți inspirate din fapte reale: Sub aceeași stea (The Fault in Our Stars), de John Green

Nu ai cum să nu plângi la finalul acestei cărți, în care protagoniștii principali sunt doi tineri îndrăgostiți bolnavi de cancer, aflați în stadii terminale. Green s-a inspirat în scrierea acestei cărți, trasformată și în film, din povestea lui Esther Earl, o tânără plină de viață, star pe YouTube, în ciuda diagnosticului crunt: cancer tiroidian.

Cărți inspirate din fapte reale: Lista lui Schindler / Schindler’s Ark, de Thomas Keneally

Cartea care a stat la baza filmului cutremurător cu același nume – “Lista lui Schindler” – spune povestea omului de afaceri Oskar Schindler, care în timpul Holocaustului a slavat viața a 1200 de evrei, angajându-i în fabricile lui de muniție.

Cărți inspirate din fapte reale: Jurnalul unei tinere fete/ Jurnalul Annei Frank, de Anne Frank

Anne Frank a fost unul dintre miile de copii evrei ce au fost omorâți în timpul Holocaustului. Ea a devenit un nume cunoscut în întreaga lume și una dintre cele mai dezbătute victime ale holocaustului după ce jurnalul său ”Jurnalul unei tinere fete” a fost publicat de către tatăl său, câțiva ani mai târziu de la moartea ei . Jurnalul Annei Frank este una dintre cele mai citite cărți din lume –  conține fragmente dintr-un jurnal intim ale copilei 13 ani, din timpul celui De-Al Doilea Război Mondial. Aceasta a stat ascunsă, împreună cu familia ei, timp de doi ani, în așa-numita anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în orașul Amsterdam, ocupat de trupele naziste. Familia Annei a fost descoperită și arestată în 1944, fiind dusă într-un lagăr de concentrare

Citește și Anne Frank, cea mai cunoscută fetiță din istorie: de la educația Motesouri, la viața în ascunzătoare și până la arest și la moartea în lagăr

Cărți inspirate din fapte reale: 12 ani de sclavie, de Solomon Northup

Cartea care a inspirat filmul câștigător de Oscar “12 ani de sclavie” spune povestea reală a lui Solomon Northup, un bărbat negru născut liber, răpit în Washington in 1841 și dus pe plantațiile de bumbac din Louisiana, unde a fost transformat în sclav. Viața dură și nedreaptă a sclavilor, agresați și chinuți de stăpânii lor, este redată cu emoție în acest roman inspirat de fapte reale.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO