fbpx

Căutare

Share this article

Cascada Șipote este încă un loc care ne arată cât de frumoasă poate fi România și ce mult pierdem atunci când alegem să o ignorăm în favoarea altor peisaje din lume. După ce majoritatea dintre noi – date statistice obținute în urma sondajelor efectuate printre pozele din Social Media – am descoperit Maramureșul anul trecut, poate ar fi timpul să mai rămânem puțin în țară și să ne ducem de această dată către Apuseni. Străinii care ajung aici spun că nimic pe lume nu se compară cu frumusețea peisajelor din Apuseni și cu regret în glas spun că ar fi plătit bani grei dacă ar fi știut de acest paradis cu mult timp înainte.

Oprindu-ne în Apuseni este imposibil să nu ajungem pe vestita Vale a Arieșului și să trecem pe lângă Cascada Șipote ca și cum nu ar exista. Oamenii locului te vor îndruma cu siguranță în acest loc mirific unde peisajul este desprins parcă dintr-un basm cu zâne și balauri. Balaurul este cel mai iscusit miner care sapă în stâncă, iar zâna este apa mirifică ce te farmecă de la prima revărsare.

Foto: Shutterstock

La 2 kilometri de comuna Sălciua, din Județul Alba, se află frumoasa Cascadă Șipote, o cădere de apă pe o lungime de aproximativ 1 kilometru ce sapă în Munții Trascăului. De fapt sunt mai multe cascade mici și două mari, toate de o frumusețe ireală. Cea mai accesibilă dintre ele este cascada de jos, vizibilă inclusiv din drumul național ce leagă Lunca de Turda.

Cascadele ating înălțimi chiar și de 15 metri și se revarsă pe stânci, asemenea pletelor strălucitoare ale unei fecioare din basme, iar apele nu scad în debit indiferent de perioada din an în care le vezi. Dar ce este cu adevărat interesant sunt depunerile de calcar ce se formează pe pereții stâncoși de travertin, una dintre cascade ajungând să arate ca o scară cu multe trepte, spre deliciul iubitorilor de natură.

Parcarea amenajată la cascada de jos. Foto: Shutterstock

Cum ajungi la Cascada Șipote?

Așa cum spuneam, Cascada se află la 2 kilometri de comuna Sălciua, pe ruta Turda Câmpeni, iar aici, la baza ei, pe malul râului Arieș este o parcare amenajată natural de unde se poate admira frumusețea ei. Dar cine a ajuns aici nu se poate mulțumi cu atât pentru că partea de sus a cascadei este mult mai spectaculoasă. Iar pentru a ajunge acolo, la o altitudine de peste 700 de metri, trebuie doar să urmezi un traseu prin pădure, marcat cu o cruce roșie, un drum de o oră și jumătate, destul de ușor, fără prea multe provocări. La capătul lui este Poiana Șipote de unde poți admira niște peisaje absolut fabuloase și unde, dacă vrei să prelungești senzația de frumos, poți campa cu cortul. Mai puțin iarna. Însă iarna este anotimpul perfect pentru aventură. Malurile cascadei îngheață și se formează flori de gheață pe tot traseul ei, o imagine absolut impresionantă. Nu poți decât să te așezi, să privești în zare și să rămâi fascinat de măreția naturii și de micimea omului la poalele ei.

Cascada Șipote iarna. Foto: reddit. com
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO