Căutare

Share this article

De la an la an este destul de amuzant să vezi cine părăsește și cine intră în top 10 cei mai bogați compozitori din lume. Veniturile prezentate mai jos se bazează pe o serie de variabile și documente publice, însă, conform site-urilor muzicale, nu sunt departe de adevăr.

Acesta este un concept interesant, deoarece dovedește două lucruri pentru viitorii muzicieni cu ambiții mari:

  1. Este posibil ca un artist muzical să construiască o avere foarte mare din muzică.
  2. Averea poate crește și mai mult dacă reușești să pătrunzi în lumea Hollywood-ului, pe Broadway sau să devii antreprenor.

Lupta pentru succes este reală și, din păcate, mulți artiști încă își plătesc datoriile și nu ajung niciodată în atenția publicului larg. Dacă vrei să se vadă diferența, fii pregătit să faci saltul către compoziție muzicală sau către a cânta la anumite instrumente, așa cum au făcut cei mai bogați 10 compozitori din lume:

#10. Madonna

Avere netă: 590 de milioane de dolari

Această doamnă este în joc de foarte mult timp deoarece a scos hituri pop încă de prin anii ’80, trecând prin tot felul de experiențe care au ridicat-o sau au coborât-o în industria muzicală. Pe lângă activitatea muzicală, Madonna este și actriță și, mai mult decât atât, chiar una câștigătoare a unui Glob de Aur, este autoare a mai multor cărți pentru copii, designer de modă, deține Maverick Records și câteva cluburi de sănătate.

Banii adevărați provin din turneele în care ea pare neobosită, mai ales că se spune despre ea că a susținut mai multe concerte decât orice altă cântăreață. Madonna este probabil cea mai muncitoare femeie din show business. Poate de aceea ocupă ultimul loc în topul cu cei mai bogați 10 compozitori din lume.

Cartea Recordurilor o listează pe Madonna ca fiind artista cu cele mai multe vânzări de discuri din toate timpurile. Recording Industry Association of America (RIAA) o listează însă pe locul doi, după Barbara Streisand.

Foto: Shutterstock

#9. Julio Iglesias

Julio este unul dintre cei 10 oameni din istorie ce dețin recorduri de vânzare a discurilor, cu peste 250 de milioane de albume vândute în întreaga lume. Așa cum îți poți imagina, premiile lui sunt mult prea numeroase pentru a fi prezentate aici. Primul lui album a fost lansat în 1969 și rareori a trecut un an fără să scoată un nou album.

Nu cred că există vreo țară de pe planeta asta unde Julio Iglesias să nu fi fost numit cel mai popular artist. Iar pe lângă numărul imens de albume vândute, se spune că a susținut peste 5000 de concerte.

Ca un fapt interesant, Julio Iglesias a fost cândva un jucător profesionist de fotbal, renunțând la cariera de sportiv în urma unui accident de mașină. Numele său, Iglesias, se traduce în „biserici”. La un moment dat, când nu a reușit să-și vândă locuința în valoare de 28 de milioane de dolari, a demolat-o cu buldozerul și apoi a reconstruit-o.

Foto: BBC

#8. Bono

Avere netă: 700 de milioane de dolari

Bono este un tip ciudat. El își vinde imaginea ca fiind cea a tipului cu ochelari ciudați ce se ocupă de problemele sociale ale oamenilor și de cele legate de mediu. Se pot face o mulțime de glume pe seama lui, însă un lucru este cert: Jos pălăria în fața lui! În spatele muncii sale de compozitor și cântăreț, Bono este un investitor de risc, filantrop și un mare businessman.

Este o figură extrem de importantă pentru irlandezi, mai ales după ce a devenit ținta amenințărilor teroriste. Asemenea multora din această listă, Bono și-a câștigat meritul de a fi numit cavaler.

Pentru faptul că este un filantrop aproape de profesie și un activist social, a fost o mare surpriză atunci când numele lui a apărut în Paradise Paper, lista în care apăreau numele multor oameni bogați din toată lumea, implicați în acțiuni de evaziune fiscală.

Foto: Shutterstock

#7. Dr. Dre

Avere netă: 800 de milioane de dolari

Dr. Dre este cel care a avut un mare impact pentru muzică, pentru rap și pentru cultura Statelor Unite. Puțini se pot lăuda cu asta. A început ca membru într-o trupă, a semnat cu o casă de discuri, după care și-a construit propriul brand, a ajutat la lansarea unor nume foarte importante în muzică, precum Snoop Dogg, Xzibit, Eminem, Kendrick Lamar sau 50 Cent.

Dr. Dre a lansat numai două albume sub numele său. Altfel este un star invitat, un producător de mare succes și un creator genial. Foarte puțini muzicieni au puterea de a crea alte superstaruri, iar el pare să fie cel mai puternic. Asemenea multora, Dre a fost invitat să joace și în câteva proiecte actoricești.

Dr. Dre și-a vândut compania producătoare de căști Beats By Dre lui Apple, în 2014, lucru care l-a poziționat în acest top. Marketingul și produsele sunt impecabile, ceea ce a determinat ca Apple să scoată din cont 3 miliarde de dolari pentru asta.

Foto: Shutterstock

#6. Celine Dion

Averea netă: 800 de milioane de dolari.

Nu e de mirare că Celine Dion se află în acest top alături de cei mai bogați compozitori din lume. Ea este cel mai bogat artist din Canada, cu peste 200 de milioane de discuri vândute. După acel hit deștept ce a apărut pe coloana sonoră a filmului Titanic, a luat avânt și a crescut enorm în popularitate. Dar și în venituri.

Ea a lansat albume atât în engleză, cât și în franceză, a câștigat o mulțime de concursuri și premii și deține recordul pentru cel mai mare onorariu la un concert. În Las Vegas a cerut 500 de mii de dolari pentru un spectacol. În 2016 a susținut spectacolul cu numărul 1000 în Las Vegas. Fă singur calculele.

Celine Dion este cea mai mică dintre cei 14 copii ai familiei sale. Ea a fost onorată cu titluri canadiene și franceze pentru merite civile și contribuții aduse artei.

Foto: Shutterstock

#5. Sean „Puffy” Combs

Avere netă: 820 de milioane de dolari

Puff Daddy are o mulțime de nume și porecle, însă de reținut este faptul că el este regele marketingului. Cu toții am putea învăța de la el, mai ales că îl vedem pe locul cinci în acest top. De fapt, nu de la el, ci de la firma sa, Bad Boy Entertainment, o marcă ce a lansat carierele unor băieți precum The Notorious B.I.G. sau Mase.

Printre alte succese ale lui se numără linia vestimentară Sean John, cea de parfumuri și show-ul de televiziune Making the Band, difuzat pe MTV.

Asemenea multor oameni bogați din lume, Puff Daddy este unul dintre aceia care a abandonat școala și a renunțat la un program important de business. În mod ironic, Forbes l-a listat în anul 2002 în top 40 antreprenori sub 40 de ani.

Foto: Shutterstock

#4. Herb Alpert

Avere netă: 880 de milioane de dolari

Hubert Alpert (și trupa Tijuana Brass) a avut cinci no. 1 albume din totalul de 28 de albume intrate în topul Bilboard. De asemenea, mai are 9 premii Grammy, 14 discuri de platină și 15 albume Gold.

Vânzările lui totale, la nivel mondial, se ridică la 72 de milioane. Alpert este A din A&M Records, lucru care fără îndoială contribuie la averea sa. În 1987 a vândut compania, alături de partenerul său, pentru suma de 500 de milioane de dolari. Puțin mai târziu, din cauza unei clauze contractuale, i-a dat în judecată pe noii proprietari și a mai primit 200 de milioane de dolari. Venituri mai are din sculpturile sale, dar și din linia de parfumuri.

Herb Albert este singurul muzician care a ajuns pe locul 1 în top Bilboard 100, atât ca vocalist (1968), cât și ca trompetist (1997).

Foto: Rolling Stones

#3. Jay-Z

Averea netă: 1 miliard de dolari

Jay-Z nu este un om de afaceri, el este un business în sine. Asta se întâmplă după ce deții 19 premii Grammy, vinzi peste 100 de milioane de discuri și lansezi o companie de haine de succes, dar și o marcă proprie a unei case de discuri, Roc-A-Fella Records. După căsătoria cu Beyonce, averea lor combinată a trecut de 1 miliard de dolari. Dar nu a fost suficient nici așa ca să-l întreacă pe Notch (creatorul Minecraft), atunci când au concurat pentru achiziționarea unei case.

Jay-Z recunoaște că și-a împușcat propriul frate la vârsta de 12 ani pentru că i-a furat o parte din bijuterii. Povestea asta nu știu dacă se adaugă credibilității străzii sau stupidității vârstei copilăriei.

Jay-Z a fost cândva președintele Def Jam Recordings. De asemenea este un agent sportiv licențiat, ce își arată abilitățile în cadrul companiei sale, Roc Nation Sports.

Foto: Shutterstock

#2. Paul McCartney

Vaere netă: 1,2 miliarde de dolari

Nu se putea să nu găsim un membru al trupei Beatles în acest top. Paul McCartney și John Lennon practic și-au atribuit creditele pieselor scrise, lucru ce le-a garantat încă de atunci o bogăție continuă pentru totdeauna. Dacă mai punem la socoteală cariera solo a lui Paul, formația Wings, colaborările cu Michael Jackson sau Kanye West’, se justifică fiecare ban, din anii ’60 până azi.

Paul McCartney a scris sau a contribuit la scrierea a 32 de cântece ce au ajuns pe primul loc în Bilboard Hot 100, iar piesa scrisă de el, Yesterday, este probabil cel mai apreciat cântec atunci când se aleg coverurile, folosit de peste 2000 de artiști și trupe.

Și dacă tot vorbeam de fețe regale, el a fost numit cavaler și a fost onorat în toate felurile posibile. Se presupune că deține peste 25 de mii de drepturi de autor.

Cartea Recordurilor îl recunoaște pe Paul McCartney de două ori, o dată ca fiind cel mai premiat compozitor și muzician, și a doua oară ca fiind cel mai de succes compozitor al tuturor timpurilor.

Foto: Shutterstock

#1. Andrew Lloyd Webber

Avere netă: 1,28 miliarde de dolari

Acum ne uităm la rege, cel care ocupă primul loc în topul cu cei mai bogați compozitori din lume. S-ar putea să nu-i știi numele, însă îi știi cu siguranță muzica. Broadway este aproape sinonim cu Webber, el fiind cel care a scris muzica pentru 20 dintre cele  mai importante spectacole, printre care Fantoma de la Operă, Jesus Christ Superstar, Cats, Evita sau School of Rock.

Aceste spectacole se joacă și azi, în toată lumea (unele dintre ele se joacă de mai bine de 10 ani într-un singur loc), lucru ce-i asigură lui Andrew profituri pentru orice legat de produsul său, inclusiv coloană sonoră, adaptări de film sau vânzări de bilete. De asemenea, el a adunat laurii și pentru două cântece pe care le-a scris pentru nimeni altul decât Elvis Presley.

Andrew Lloyd Webber a fost numit cavaler și a primit un titlu nobiliar pentru contribuția pe care a adus-o muzicii, asta în afară de cele 6 premii Tony, 3 Grammy, un Oscar și multe altele.

Foto: Shutterstock
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO