Căutare

Share this article

3,4 milioane de români au plecat din ţară în ultimii 10 ani, arată un studiu realizat de fundaţia Romanian Business Leaders. Peste 620,000 de români au plecat în străinătate doar în perioada 2015 – 2017, ceea ce înseamnă aproximativ 3 % din totalul populaţiei. Aproape jumătate dintre cei care au plecat sunt tineri cu vârste între 20 şi 34 de ani. Vremurile instabile pe care le trăim astăzi ne determină să luăm decizia de a pleca din țară. Însă hotărârea aceasta nu este niciodată ușoară și, din perspectiva psihologică, poate avea urmări majore pentru toți cei implicați.

De aceea, am vorbit cu psihologul Constantin Cornea despre cât de greu este să iei decizia de a pleca din țară și cine sunt cei mai afectați de ea. Vă invităm să descoperiți ce am aflat:

În ce fel ne poate afecta această decizie? Și cine sunt oamenii cei mai afectați de ea?

În cazul acestei situații există două categorii de persoane afectate, cei care pleacă și cei care rămân. Problemele de sănătate fizică și/sau mentală pot fi identice pentru ambele categorii. Și putem vorbi, pentru ambele categorii, despre probleme precum:

  1. Depresie
  2. Anxietate
  3. Tulburări de personalitate
  4. Atacuri de panică
  5. Adicția de alcool, droguri, tigarete, medicamente, jocuri de noroc
  6. Tulburări ale somnului
  7. Tulburări ale vieții sexuale
  8. Tulburări alimentare
  9. Probleme de adaptare la noul mediu, în situația celor care pleacă
  10. Probleme de adaptare la noua situație, în cazul celor care rămân   

Cum se diferențiază problemele psihologice pe care le-ar putea avea cei care pleacă în comparație cu cei care rămân în țară?

Din perspectivă psihilogică vorbim despre două categorii: cel părăsit și cel cel care părăsește, fiecare cu propriile probleme de adaptare. Pentru cei rămași acasă va exista mereu întrebarea „Dacă pleci pentru a ne asigura o viață normală, ce ai făcut în acest sens?”. Și, va mai exista o problemă pe care și-o pun cei părăsiți „Dacă ai plecat și eu trebuie să stau acasă și să te aștept, ce faci în acest sens? Și ce trebuie să fac eu în această situație?”.

Când e nevoie să mergi la psiholog? 8 semne care ar trebui să te îndrepte către un terapeut

Cine sunt cei mai afectați de decizia de a pleca din țară?

Din perspectiva psihologică, putem spune că cei mai afectați sunt copiii. Aceștia, în condițiile în care sunt părăsiți și îndepărtați de dragostea și stabilitatea oferită de prezența părinților, se vor dezvolta diferit. Astfel, această situație poate duce la dezvoltarea de indivizi reci, calculați, pragmatici, ce pot produce durere și suferință pentru că ei au simțit aceste sentimente. Sau, lipsiți fiind de iubirea părinților, de căldura și sentimentele lor, vor putea dezvolta foarte ușor orice tulburare de personalitate sau de comportament.

Subliniez faptul că lipsa oricărui element care ține de dezvotarea afectivă caracteristică unei familii, va putea duce la dezvoltarea unui individ cu inteligență socială redusă. Sau la posibilitatea de a se dezvolta un individ care nu înțelege interacțiunile caracteristice societății din care provine.

Și în contextul acesta, cum pot lua corect părinții decizia de a pleca din țară?

Dacă se pune această problemă, părinții trebuie să țină cont de o seama întreagă de elemente ce pot duce la succesul individului. Decizia de a pleca din țară nu este una simplu de luat. Însă atunci când aceasta este pusă în discuție în sânul familiei, părinții trebuie să fie conștienți de faptul că dezvoltarea copiilor este dependentă de următoarele elemente: familia de proveniență, familia nou construită, dacă este cazul, de prieteni, amici sau orice membru marcant al societății din care face parte copilul.

Părinții trebuie să caute locul în care să poată să îi ofere copilului posibilitatea să aibă propriile experiențe, să aibă acces la o zonă scolastică și filozofică pozitivă pentru a se putea dezvolta astfel un individ pregătit să judece și să decidă bunul mers al societății din care va face parte.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO