fbpx

Căutare

Share this article

Românii vaccinați care ajung în spitalele COVID sunt mult mai puțini decât cei nevaccinați, iar decesele sunt foarte rare în rândul lor. Ce spun statisticile românești și internaționale despre riscul de COVID după vaccin și care dintre cei imunizați sunt mai vulnerabili în fața bolii, aflăm în cele de mai jos.

Valul 4 al pandemiei este valul nevaccinaților, o confirmă statisticile spitalelor din România. La Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” din București, aproximativ 2% dintre pacienții aflați în secția ATI sunt din rândul celor vaccinați cu schema completă, a declarat pentru Smart Living medicul Adrian Marinescu, directorul medical al spitalului. „Cred că acest procent spune foarte mult. În privința persoanelor vaccinate, trebuie să facem diferența între riscul de infectare și formă severă de COVID-19, care pune viața în pericol. Pacientul critic ajuns în terapie intensivă are un risc foarte mic deces dacă a urmat schema completă de vaccinare”, spune medicul infecționist. 

Dacă te infectezi și ești vaccinat cu schema completă, ai o probabilitate foarte mare de a face o formă ușoară, care să nu necesite spitalizare. Chiar dacă ajungi la spitalizare, vorbim despre forme medii care nu presupun complicații și nevoie de terapie intensivă”.

Citește și: Vaccinare împotriva COVID-19. Speranţă, teorii conspiraţioniste şi greşeli de comunicare

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, București

Niciunul dintre cei peste 200 de pacienți care se aflau internați cu COVID-19 la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași la data de 22 septembrie 2021 nu era vaccinat împotriva bolii infecțioase, potrivit Ziarul de Iași

La data de 23 septembrie 2021, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara erau internați 71 de pacienți cu COVID-19, iar 95% dintre ei erau nevaccinați, a spus pentru Smart Living medicul Virgil Musta, șef de secție în acest spital. Toți cei 5 bolnavi aflați în secția ATI sunt nevaccinați.

„Am avut o singură pacientă vaccinată care a făcut o formă severă de COVID-19, a ajuns în terapie intensivă și a decedat. Aceasta urma un tratament imunodepresiv pentru limfom. Când i-am testat titrul de anticorpi împotriva virusului, acesta era 0. Nu știm dacă din cauza terapiei și a limfomului nu a dezvoltat anticorpi postvaccinare sau pentru că făcea parte dintre cei 5% care nu au un răspuns imun după vaccin. Era vaccinată cu serul de la Pfizer. Am mai avut un pacient vaccinat și internat cu COVID-19 care urma un tratament imunologic și care, după administrarea terapiei anti-COVID, a evoluat foarte rapid bine. A făcut o formă moderată de boală. Acum, mai avem un pacient vaccinat care a făcut tot o formă moderată de boală, deși are o patologie asociată destul de complicată. În rest, toți pacienții noștri sunt nevaccinați”, a detaliat medicul timișorean. 

Continuarea articolului, aici

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO