Caterine, o poveste cusută cu migală și dragoste de Anda Suman, antreprenoarea care promovează ia românească autentică - LIFE.ro
Mergi la conținut

Anda Suman guvernează în jurul frumuseții, al creativității și al artei. O inspiră frumosul sub orice formă, oamenii și poveștile lor impresionante. Crede în conexiuni, dorință și în lucrurile temeinice făcute de mâna sa. Este creatoare de poveste, este înzestrată cu talent și consideră că este datoare să ducă mai departe obiceiurile moștenite din bătrâni. 

Sunt oameni care luptă pentru patrimoniul țării noastre. Portul reprezintă ce ne-a lăsat mai de preț străbunii noștri. Anda Suman promovează ia românească autentică, cea care este pentru românul desăvârșit, care nu-și uită originile. Îi mulțumim totodată pentru că a descoperit odată cu trecerea vremii că misiunea sa este aceea de a căuta, de a selecta și apoi de a aduce în atenția publicului lucruri valoroase care s-ar fi pierdut sau nu ar fi fost puse la locul de cinste cuvenit.

Copilăria i-a fost marcată de prezența bunicii care i-a hrănit visele și speranțele. A petrecut alături de ea cei mai frumoși ani la poalele Cetății Neamțului, într-un peisaj feeric, o zonă deosebit de frumoasă care a inspirat-o să viseze frumos și mai târziu să-și împlinească destinul. Deși și-a lărgit orizonturile, a păstrat naturalețea, blândețea, bunătatea și buna cuviință a oamenilor de la munte, din rândul cărora provine. Anda Suman are o legătură foarte specială cu ceea ce ține de originile sale, cu obiceiurile și tradițiile, dar și cu oamenii speciali. La toate acestea, adaugă credința în Dumnezeu fără de care nu ar fi reușit până acum. 

Anda Suman: „Povestea Caterine trebuie vorbită mai departe.”

Cum te găsesc în momentul prezent, Anda? 

Sunt foarte bine, aș putea să spun. Lucrăm la noua colecție. Suntem în revenire după perioada care ne-a încercat pe toți. Am trecut printr-un carusel emoțional. A fost o perioadă cu provocări, dar a venit cu foarte multă inspirație și cu multe idei. Acum am reînceput activitatea și abia am așteptat să vin către voi, cei care vorbiți despre artă și despre furmos în articolele voastre și să povestim pentru că am început cu povești. Povestea „Caterine” trebuie vorbită mai departe. 

Pandemia ți-a lăsat timp și de cusut, și de brodat și ți-a lăsat timp și pentru creativitate. Nu ai picat într-o stare de angoasă deloc? Te-a speriat?

Ca orice om, am avut și acea perioadă. Nu pot să neg treaba asta, dar am trecut foarte repede peste ea. M-am speriat puțin pentru că nu știam cum să gestionez și nimeni nu e pregătit pentru astfel de situații. Nu aveai nicio sursă de inspirație de la cineva și am fost nevoiți să ne adaptăm din mers și să vedem pe viitor care va fi perioada de backup. 

Care a fost a ta?

În primul rând, la noi am zis că ne extindem mai mult în mediul online. Am început totul de la zero, avem și site-ul în lucru. Am lucrat mult mai mult pentru că am zis că dacă avem site-ul în lucru, să avem mult mai multe produse. La noi s-a lucrat, nu s-a stat. Nu mă întreba cum, pentru că din punct de vedere financiar eram pe economii, dar am o echipă care mi-a devenit familie și astfel au fost foarte înțelegători. Au zis că ieșim noi și din asta.:)). Ulterior, am ieșit și din asta. Sunt aici, cu tine, povestea curge mai departe și îți mulțumesc că mi-ai oferit acest moment. 

Anda Suman: „Eu am rămas cu iile vechi de la bunica mea.”

Cum arată dressingul tău? Câte ii deții?

Multe, multe.:)) Să știi că pentru mine mai puține, deși toată lumea crede că am foarte multe ii. Nu e așa, pentru că am cele mai puține modele. Mă bucur de ele doar la ședințele foto. Le îmbrățișez și pleacă pentru că fiecare produs, fiecare creație care merge către un alt suflet este îmbrățișat și trimis. Și pentru mine nu reușesc să lucrez și eu am rămas cu iile vechi de la bunica mea. Și pe acelea, le port, dar din colecția mea personală, mai puțin. 

Dar, garantat, este o categorie a iilor. Sunt ii făcute cu pasiune, sunt ii făcute de designeri reinterpretate și sunt ii industriale. Tu te încadrezi perfect în prima categorie. De unde ai această răbdare, pasiune și imaginație? Cine ți-a insuflat-o?

Eu am crescut cu bunica mea la poalele Cetății Neamțului într-un peisaj feeric, exact cum spunea Creangă. Mă scăldam în Ozana cea curgătoare și limpede ca cristalul în care se odihnea mâhnită Cetatea Neamțului. Și eu am crescut acolo și inspirația a venit din tot ce învățam în copilărie de la bunica mea. Avea o grădină superbă de trandafiri și să știi că, chiar ieri am primit o întrebare la radio de unde vine sursa mea de inspirație. Sursa mea a rămas natura, și atunci și acum. Nu s-a schimbat nimic. Continui să brodez flori. Fiecare are o simbolistică a ei, fiecare spune o poveste și de fiecare dată când creez, am nevoie să fiu în natură. Am nevoie să-mi liniștesc sufletul. Cos pe dealurile Dobrovățului și merg și îmi adun liniștea într-un vârf de ac. Sunt omul care empatizează cu orice ce mișcă în natură. Fără, nu pot crea. Asta mi-a lipsit, poate, în pandemie. Nu am mers atât de mult în natură și asta mi-a blocat un pic inspirația, dar pe urmă m-am redresat. 

Eu promovez ia românească autentică. Sunt tot felul de ii pe piața din România. Aș vrea să scoatem rapid din discuție acea tentativă de ie chinezească care abundă pe piața noastră și nici măcar nu o putem numi ca fiind ie. Este o tentativă, nici măcar o reinterpretare și nu are ce să caute pe meleagurile țării noastre,  dar sunt comunități care încearcă să încurajeze cât mai mulți artizani să reînvie această artă și să scoatem acest meșteșug la lumină. Mă deranjează foarte tare și am să o spun de fiecare dată că oamenii se bucură foarte mult de această bluză cusută la mașină, de inspirație tradițională și e cumpărată pe motiv că e foarte ieftină. Nu am cuvinte bune despre această bluză. Îmi pare rău că sunt oameni care încurajează ca acest produs să fie pe piața din România. 

Anda Suman:„ Omul care poartă ie nu și-a uitat sufletul.”

Apropo de oameni, care este publicul tău?

Sunt oameni minunați. Către „Caterine” sunt oameni care vin și știu ce poartă și care apreciază foarte mult munca. Omul care poartă ie, nu și-a uitat sufletul. Sunt oameni care știu să privească acasă, atât în suflet cât și în țara lor. 

Un produs nu vine ușor. Cât durează o creație de a ta?

Timpul de execuție este de la 3-4 săptămâni până la 10 săptămâni, poate chiar și mai mult. Broderiile la care lucrez acum, designul poate să depășească 10 săptămâni. Mă refer la tehnica punctului de cruciuliță. Și eu port o ie stilizată în momentul de față din colecția „Îngeri și aripi” care are niște mâneci foarte mari și este realizată manual, dar îmi place foarte tare interpretarea cu mult bun simț și tehnic realizată corect. 

Citește și: IE Clothing, un alt fel de design al iilor tradiţionale româneşti

Tu ai creat o poveste. Acum cât timp?

Aproape 8 ani. Până acum șase ani, am lucrat sub îndrumarea bunicii. Acum primesc atenție de la ea de sus. Este o poveste care a venit către mine. Începuturile au fost timide. Iubirea față de această artă mi s-a părut ca fiind ceva firesc. A curs fiecare eveniment, fiecare interviu, fiecare om pe care l-am cunoscut a venit natural. „Caterine” a plecat de la 6 m de pânză și numele Caterine a venit către mine și de aceea eu am aici un cartonaș cu care pleacă orice creație de a mea. 

Anda Suman: ”Dacă ar fi lângă mine, i-aș mulțumi bunicii pentru ce sunt eu acum.”

Bunica este vocea care nu a plecat de lângă tine, care te conduce să faci în continuare lucrurile acestea minunate. Dacă ai mai auzi-o, ce i-ai spune?

I-aș mulțumi pentru tot ce sunt eu acum. Împreună am pășit pe acest drum și am împărtășit foarte multă emoție, răbdare. Ea m-a învățat să cos. Mi-a arătat lumea ei. Am avut o copilărie minunată. Am fost înconjurată de creații făcute manual. Atât de frumos cosea! Există o poveste fără sfârșit și singurul lucru care aș vrea să-l transmit ei e că îi mulțumesc și o fac de fiecare dată când sunt în liniștea mea. 

De ce ai avea tu nevoie să auzi de la ea? Ce ți-ar încălzi sufletul? De ce ți-e dor? Cum te alinta?

Anduța mă alinta:)). Mi-au rămas foarte multe cuvinte blânde și foarte multe sfaturi pe care le-am realizat după ce a plecat de aici, de printre noi. Să știi că aș mai vrea un moment cu ea la o cafea dimineața. Petreceam diminețile cu ea la cafea și cred că acelea mi-au rămas în minte. Nici nu ar fi nevoie să o întreb nimic. Știi de ce? Știu că e bine și știu că e mândră de mine. Aș vrea să mai stăm noi două la cafea într-o liniște firească în care ea pregătea toate bunătățile. A plecat liniștită în lumea cealaltă. Mi-a spus cu jumătate de an înainte. Am fost pregătită de ea. Desprinderea de ea a fost grea, dar m-a pregătit, de aceea nu simt nevoia fizică. Am înțeles că sufletul nu pleacă niciodată, este mereu. 

Vorbeam mai devreme despre cât de mult și-a lăsat amprenta. Cu ce valori ai plecat la drum însușite de la ea?

Să respect această artă și mereu mi-a insuflat că ea a trăit din asta. Bunica mea s-a pensionat undeva mai devreme fiind asistent medical, dar ea a lucrat și în timpul acesta. Mi-a arătat că meseria cu acul și ața te poate face să trăiești frumos atât în suflet, cât și în viața ta. Dragostea față de această artă, cultură, tradiție, valorile care momentan nu mai sunt puse în lumină. Consider că ea a venit în viața mea într-un moment când am înțeles toate astea, prin educația primită de la ea. Să nu crezi că mă alinta foarte mult. Mereu îmi spunea să nu prind fluturi prea mult:)) A fost o educația foarte frumoasă și firească. Am învățat și partea aceasta de spiritualitate. Ea avea un concept foarte sănătos raportat la vârsta și mentalitatea persoanelor mai vârstnice. Îmi spunea că, spre exemplu, calea spre spiritualitate este o alegere și totul pleacă de la o conduită frumoasă: să fii om bun, deschis și să nu faci rău nimănui. 

Anda Suman:„Nu am plecat sceptică cu Caterine, ci timidă.”

Nu-l numim business. Înseamnă emoție, pasiune, sufletul tău, echipă. Ai plecat sceptică pe acest drum?

Nu am plecat sceptică, ci am plecat timid. Știam că la un moment dat va interveni un alt tip de adminsitrare decât ceea ce știam eu din marketing. Știam că am să reușesc. Ceva din interiorul meu îmi spunea că fac bine ceea ce fac și că asta e calea mea și pe care trebuie să o urmez. Crede-mă că totul a decurs firesc în viața mea. A fost ca o minune. Am învățat să trăiesc frumos și încet mi-am dat seama că cel mai frumos dar este să facem ceea ce ne este menit să facem. 

Totuși, ai simțit chemarea mai târziu în viața ta. Te-ai ocupat de vânzări, nu?

Trebuie să trecem prin etape până să descoperim cine suntem noi. Este un proces firesc și am acceptat cu foarte mare curaj etapa prin care am trecut. La fel aș face-o dacă ar fi să dau timpul înapoi. Nu a fost ușor, au fost și provocări, dar le-am tratat ca fiind normale. Nu a fost totul zen. În momentul în care eu m-am rupt de vânzări și am început „Caterine”, a trebuit mai întâi să doară. Am trecut prin burn-out-uri, dar am uitat de ele. 

Cum ți-ai făcut echipa? Câți ați fost?

Nu a plecat nimeni din echipa mea. Noi suntem ca o familie și pot să spun că lucrez cu o parte din echipa cu care a lucrat bunica de 30 de ani și e superb mai ales că doamna respectivă are acum vârsta pe care o avea bunica mea. De fiecare dată când mă duc la ea la Neamț, îmi amintește de bunica mea și de cum am preluat totul atât de frumos. Oamenii, sincer, au venit către mine, din om în om, prin recomandare. Sunt oameni cu care voi lucra cât va fi dat să lucrăm. 

Anda Suman:„Oamenii, la început, nici nu știau că eu știu să cos.”

Tot prin recomandări, au venit și clienții către tine, nu? Nu știu dacă ai avut nevoie de altă promovare. Să-mi spui tu asta. 

Să știi că de fiecare dată când am câte un interviu sau când vine un client întreb cum povestea „Caterine” a ajuns la urechile oamenilor. Să știi că nu m-am bazat pe un marketing în mediul online. Nu mi-a plăcut treaba asta, deși au fost oameni specializați care mi-au spus că aș putea suferi din cauza asta. Am mers după calea sufletului. Mi-am zis că o voi face în stilul meu, chiar dacă nu am foarte multe cunoștințe de a gestiona în mediul online atunci când am început. Cu siguranță, lucrurile stau diferit. Sunt alții care o fac, poate, mai bine ca mine. Nu mă interesează. Scopul meu a fost ca povestea mea reală să ajungă la urechile oamenilor așa cum este ea pentru că oamenii la început nici nu credeau că eu știu să cos. Meseria aceasta a fost asociată mai mereu cu vârsta a treia și eu asta încerc să fac și prin abordarea mea și cum aduc ia în ținutele mele personale, asta încerc să schimb un pic mersul lucrurilor. Noi, tinerii, suntem capabili să ducem numele acestei țări mai departe. Cum altfel s-a și întâmplat și acum doi ani, când am ieșit din România și am dus bluza românească pe coperta unei revistei de mare tiraj în America. Cam asta e sufletul Caterine. Este firesc ca povestea mea să meargă mai departe, și tu, Ema, ai venit către mine frumos. 

Acum a fost momentul ca tu să vii către mine din partea prietenei noastre comune, Teona. Unele lucruri nu sunt întâmplătoare. Îmi este natural să vorbesc cu tine. Eu am rămas surprinsă pentru că lucrând cu foarte mulți oameni, îmi este greu să îi țin minte pe toți. Eram în perioada imediată când noi ne puneam pe picioare, totul era pe repede înainte și a venit prietena noastră comună pentru o propunere de emisiune și când am văzut materialul și am văzut-o și pe Gianina, a fost foarte emoționant. Nu am știut că ea a venit din partea ta. Către „Caterine” au venit oameni care au fost conectați între ei. Nu au apărut oameni fără o energie faină, care să nu aibă sufletul curat. Situația dintre noi două de acum, îmi confirmă asta din nou. „Caterine” a creat niște legături puternice cu oamenii și această întâmplare a vorbit de la sine, crede-mă că așa sunt toate. Sunt oameni cu care am rămas conectată, chiar dacă nu mai vorbesc cu ei. Așa cum a fost și cu Gianina. A simțit și a acceptat să facă asta pentru mine, să dea un scurt interviu despre iile pe care le poartă de la mine. 

Dacă vrem, putem plăti cu bunătate. 

Asta e cea mai mare valoare a oamenilor. Iubirea și bunătatea. Mai presus de aici, nu mai este nimic. Dacă te întorci în suflet, ai să vezi că e multă iubire acolo. E suficient. 

Iubirea vindecă oameni?

Iubirea vindecă tot. Vindecă suflete. Depinde ce înțelegem prin iubire. Iubirea rupe lumea-n două din două puncte de vedere, și bune și rele. 

Ce proiecte ticluiești în perioada următoare?

La finalul acestei luni, ar trebui să am gata colecția de rochii. Caterine s-a împărțit. A păstrat partea de ii tradiționale, dar a apărut și un concept nou cu niște rochii diafane. Rochiile vor reprezenta șapte îngeri. Vor fi filmate, va fi un videoclip de suflet. Va fi vorba despre vama dintre cele două lumi, va fi propria mea călătorie spirituală. Caterine este propria mea călătorie spirituală și unde nu vorbim de bine sau rău. Fiecare ie va fi câte un înger care va avea povestea lui. Colecția aceasta nu se lasă atât de ușor venită, și a trimis alți îngeri înainte și anume o colecție capsulă (ii cu mâneci clopot) și o să fie fotografiată. 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora