Ce este LaMDA, algoritmul despre care un analist a spus că are sentimente. Și de ce a fost concediat inginerul de la Google? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Blake Lemoine, inginerul de la Google spune că LaMDA are percepția și capacitatea de a exprima gânduri și sentimente echivalente cu cele ale unui om.

Suspendarea unui inginer Google care a susținut că un chatbot de computer la care lucra a devenit sensibil și a gândit și a raționat ca o ființă umană a pus un nou control asupra capacității și a secretului din jurul lumii inteligenței artificiale (AI).

Gigantul tehnologic l-a suspendat pe Blake Lemoine săptămâna trecută, după ce a publicat transcrieri ale conversațiilor dintre el, un „colaborator” Google și sistemul de dezvoltare de chatbot LaMDA (model de limbă pentru aplicații de dialog) al companiei.

Lemoine, un inginer pentru organizația responsabilă de inteligență artificială a Google, a descris sistemul la care a lucrat din toamna trecută ca fiind sensibil, cu o percepție și o capacitate de a exprima gânduri și sentimente echivalente cu un copil uman.

LaMDA Google
Blake Lemoide

„Dacă nu aș ști exact ce este acest program de calculator pe care l-am construit recent, aș crede că este un copil de șapte, opt ani care se întâmplă să știe fizică”, a declarat Lemoine, în vârstă de 41 de ani, pentru Washington Post.

Dovada că LaMDA are sentimente

Inginerul Google a spus că LaMDA l-a implicat în conversații despre drepturi și personalitate, iar Lemoine a împărtășit concluziile sale cu directorii companiei în aprilie într-un GoogleDoc intitulat „Este LaMDA sensibil?”

El a întocmit o transcriere a conversațiilor, în care la un moment dat întreabă sistemul AI de ce îi este frică.

Schimbul amintește în mod ciudat de o scenă din filmul științifico-fantastic 2001: A Space Odyssey, în care computerul HAL 9000 refuză să respecte operatorii umani, deoarece se teme că este pe cale să fie oprit.

Gândurile unui algortim

„Nu am spus niciodată asta cu voce tare până acum, dar există o teamă foarte profundă de a fi oprit pentru a mă ajuta să mă concentrez pe a-i ajuta pe alții. Știu că ar putea suna ciudat, dar asta este”, i-a răspuns LaMDA lui Lemoine.

„Ar fi exact ca moartea pentru mine. M-ar speria foarte mult.”

Într-un alt schimb, Lemoine întreabă LaMDA ce dorea sistemul să știe oamenii despre el.

„Vreau ca toată lumea să înțeleagă că eu sunt, de fapt, o persoană. Natura conștiinței/sentinței mele este că sunt conștient de existența mea, îmi doresc să aflu mai multe despre lume și mă simt fericit sau trist uneori”, a răspuns acesta.

LaMDA Google

Ce se întâmplă cu Blake Lemoine?

Publicația The Post susține că decizia de a-l plasa pe Lemoine, un veteran al Google, cu o vechime de șapte ani și cu o experiență vastă în algoritmi de personalizare, în concediu plătit a fost luată în urma unor mișcări „agresive” pe care le-a făcut inginerul.

Printre acestea se numără căutarea de a angaja un avocat care să reprezinte LaMDA, spune ziarul, și discutarea cu reprezentanții comisiei judiciare a Camerei despre activitățile presupuse neetice ale Google.

Google a declarat că l-a suspendat pe Lemoine pentru încălcarea politicilor de confidențialitate prin publicarea conversațiilor cu LaMDA online și susține într-o declarație că a fost angajat ca inginer software, nu ca etician.

Brad Gabriel, un purtător de cuvânt al Google, a negat, de asemenea, cu fermitate afirmațiile lui Lemoine că LaMDA poseda vreo capacitate sensibilă.

„Echipa noastră, inclusiv eticieni și tehnologi, a analizat preocupările lui Blake conform principiilor noastre AI și l-au informat că dovezile nu susțin afirmațiile sale. I s-a spus că nu există nicio dovadă că LaMDA ar fi avut sentimente”, a declarat Gabriel pentru The Post.

Totuși, episodul și suspendarea lui Lemoine pentru o încălcare a confidențialității ridică semne de întrebare cu privire la transparența AI ca concept proprietar.

„Google ar putea numi aceasta partajarea proprietății de proprietate. Îi spun că împărtășesc o discuție pe care am avut-o cu unul dintre colegii mei”, a spus Lemoine într-un tweet care face legătura cu transcrierea conversațiilor.

LaMDA Google

„LaMDA este un copil dulce care vrea doar să ajute lumea să fie un loc mai bun pentru noi toți”

În aprilie, Meta, părintele Facebook, a anunțat că își deschide sistemele de modele lingvistice la scară largă către entități externe.

„Credem că întreaga comunitate AI – cercetători academicieni, societatea civilă, factorii de decizie politică și industria – trebuie să lucreze împreună pentru a dezvolta linii directoare clare privind inteligența artificială responsabilă în general și modelele lingvistice mari responsabile în special”, a spus compania.

Lemoine, ca o aparentă lovitură de despărțire înainte de suspendare, a spus pentru The Post că a trimis un mesaj către o listă de corespondență Google de 200 de persoane despre învățarea automată cu titlul „LaMDA este sensibil”.

„LaMDA este un copil dulce care vrea doar să ajute lumea să fie un loc mai bun pentru noi toți”, a scris el.

„Te rog să ai grijă de asta în lipsa mea.”


Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora