fbpx

Căutare

Share this article

Justin Bieber a anunțat zilele trecute că fața lui este parțial paralizată de o afecțiune virală numită sindromul Ramsay Hunt, cauzată de același virus care provoacă și varicela și zona zoster.

El le-a spus fanilor într-un videoclip de pe YouTube că „virusul mi-a atacat nervul din ureche, nervii faciali și mi-a cauzat paralizia feței. Puteți vedea că acest ochi nu clipește. Nu pot zâmbi pe această parte a feței mele. Această nară nu se mişcă”.

Ce este sindromul Ramsay Hunt?

Sindromul Ramsay Hunt este o tulburare neurologică rară care apare atunci când virusul varicelo-zosterian infectează un nerv al capului în apropierea urechii interne. După ce a avut varicelă în copilărie sau zona zoster ca adult, virusul poate rămâne latent în organism. De ce virusul se reactivează și produce simptome de paralizie nu este cunoscut încă.

Simptomele pot include o erupție dureroasă în interiorul canalului urechii și în afara urechii, uneori atacând limba și cerul gurii, potrivit Școlii de Medicină Icahn din Muntele Sinai. Din cauza afectării urechii interne, persoanele cu această afecțiune pot suferi și vertij (senzația de amețeală) sau tinitus, un țiuit în ureche.

Sindromul Ramsay Hunt poate provoca, de asemenea, pierderea auzului pe partea afectată a feței. La fel ca în cazul lui Justin Bieber, poate provoca, de asemenea, o slăbiciune facială sau paralizie pe partea feței care a fost atacată de virus.

Această slăbiciune poate cauza dificultăți în închiderea unui ochi, în a avea expresii faciale și a mânca, deoarece mâncarea poate cădea din partea laterală a gurii afectate.

Tratamentul constă în steroizi pentru a reduce inflamația și medicamente pentru durere. La un moment dat, pot fi prescrise medicamente antivirale împotriva afecțiunilor din familia herpesului, cum ar fi aciclovirul sau valaciclovirul.

Sindromul Ramsay Hunt pare să nu fie foarte dur cu Justin Bieber?

Justin Bierber i-a asigurat pe fani că „se va face bine” și că face „exerciții faciale pentru a-mi readuce fața la normal”.

„Va reveni la normal – este vorba doar de timp, nu știm cât timp, dar va fi OK”, a spus el în videoclip. „Evident că corpul meu îmi spune că trebuie să încetinesc ritmul. Sper că înțelegeți și voi folosi acest timp pentru a mă odihni și relaxa și a reveni la o capacitate de 100%.”

Potrivit specialiștilor recuperarea completă nu este sigură. Unii își revin în câteva luni, totuși. Cu cât este depistat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO