Ce n-ai știut niciodată despre Olivia Newton-John: de la faptul că și-a îngropat jumătate de familie din cauza cancerului, la dorința de a adopta un copil din România și până la vocea puternică ce a pledat pentru legalizarea canabisului - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Olivia Newton-John și-a trăit viața ca o artistă adevărată, completă. De la imortalizarea în istoria Hollywoodului ca fetița dulce și sexy, Sandy Olsson, la descoperirea ei ca reper în „Grease” și până la dominarea topurilor muzicale ca o cântăreață câștigătoare a unui Grammy, timp de aproximativ cinci decenii Olivia a lăsat în urmă o moștenire bogată. A murit pe 8 august 2022 din cauza cancerului. Avea 73 de ani. O declarație a soțului ei, John Easterling, a transmis fanilor din întreaga lume că actrița și cântăreața Olivia Newton-John „a murit în pace la ferma ei din California de Sud” și a fost înconjurată de cei dragi în ultimele ei momente. Creatoarea hitului „You’re the One That I Want” a trăit cu cancer timp de trei decenii, fiind diagnosticat pentru prima dată în 1992, conform The Guardian.

Pe lângă faptul că era o figură iubită de lumea întreagă, Olivia Newton-John era renumită pentru că făcea advocacy și pentru acțiunile de mediu pentru care lupta.

Deși o serie de tragedii teribile i-au definit viața, Olivia a avut o abordare pozitivă față de aceasta în ultimii ei ani; ea a spus într-un interviu din 2020: „Cred că fiecare zi este o binecuvântare… toți avem o perioadă limitată de timp pe această planetă și trebuie doar să fim recunoscători pentru asta”. Iată povestea de viață a Oliviei Newton-John, un simbol cultural a cărui memorie va dăinui pentru totdeauna. Iată câteva lucruri interesante din viața ei, pe care probabil nu le-ai știut niciodată.

Olivia Newton-John a câștigat un concurs de talente în adolescență

Oliviei Newton-John îi plăcea să cânte – o abilitate pe care o îmbrățișase și pe care a început să o perfecționeze în timpul adolescenței. „Asta este tot ce am făcut de când aveam 15 ani, așa că este viața mea”, a spus ea pentru CNN într-un interviu din 2017. Cu un an înainte de lansarea oficială a călătoriei sale muzicale, Olivia formase un grup de fete cu câteva prietene de-ale ei, pe care l-au numit Sol Four.

Într-o validare timpurie a abilităților sale, Olivia a câștigat un concurs de talente condus de legenda muzicii australiene, Johnny O’Keefe, în 1964, în cadrul emisiunii „Sing, Sing, Sing”. Premiul câștigător a fost o călătorie în Anglia, care Oliviei nu i-a plăcut: „Mama m-a târât literalmente de ureche. Nu am vrut să-mi părăsesc iubitul”, a spus ea pentru The Guardian.

Regretata vedetă s-a născut în Anglia, dar s-a mutat cu familia în Australia la vârsta de 5 ani. În copilărie, a avut câteva apariții la televiziunea australiană, conform Variety, înainte de a deveni faimoasă în Anglia și de a începe să cânte acolo cu prietena ei, Pat Carroll. Duo-ul s-a numit Pat și Olivia și a făcut turnee în cluburi din țară. În mod ironic, cu toată ezitarea ei inițială de a se muta în Anglia, Olivia a ajuns să aibă porecla „Miss Goody Two-Shoes from England” pentru o mare parte a carierei sale în showbiz.

Olivia Newton-Hohn

A descoperit dragostea și s-a căsătorit abia la 59 de ani

Olivia Newton-John a fost iubită de milioane de oameni după rolul ei din filmul din 1978, „Grease”. Dar ea avea ochi pentru un singur bărbat: soțul ei, cu care a fost căsătorită 14 ani, John Easterling. Într-o declarație emoționantă în urma dispariției legendarei vedete, Easterling a numit-o pe regretata sa soție „un simbol al triumfurilor și al speranței de peste 30 de ani”. Și Olivia a avut doar laude pentru Easterling, cu care s-a căsătorit în 2008: „El spune da la toate, el spune da vieții!” a țâșnit ea într-un interviu. Întâlnirea ei cu dragostea adevărată la vârsta de aproape 60 de ani a făcut-o pe Olivia să creadă că „nu ești niciodată prea bătrân pentru a găsi dragostea”.

Înainte de Easterling, Olivia a fost căsătorită aproape un deceniu cu actorul Matt Lattanzi, pe care se pare că l-a întâlnit pe platourile de filmare ale filmului Xanadu. În urma căsătoriei lor, care s-a încheiat prin divorț în 1995, Olivia și Lattanzi au devenit părinții unei fete, Chloe Lattanzi.

O a doua parte a vieții romantice a Oliviei, care a implicat o posibilă tragedie și rămâne învăluită în întrebări până în prezent, a implicat un fost iubit, pe nume Patrick McDermott. Potrivit New York Post, McDermott a fost o relație de lungă durată a cântăreței și care a dispărut în mod misterios în timpul unei excursii la pescuit, în California în 2005. Olivia, care a numit situația „traumatică”, a declarat pentru People: „Unul dintre cele mai grele lucruri este să nu știi.”

Olivia Newton-Hohn
Olivia Newton-Hohn alături de soțul ei

Olivia Newton-John a suferit câteva avorturi înainte de a deveni mamă

Cu doar trei zile înainte de moartea ei, pe 8 august 2022, Olivia Newton-John a primit o declarație uluitoare pe Instagram, pe profilul fiicei sale, Chloe Lattanzi, în care aceasta din urmă a scris: „Mă închin la această femeie. Mama mea. Prietena mea cea mai bună”.

Chloe avea 9 ani când părinții ei au divorțat în 1995. Mama și fiica împărtășeau o legătură profundă, care a depășit familia și s-a transpus pe ecran. Ambele interprete, Olivia și Chloe, au colaborat la mai multe proiecte, unul notabil fiind filmul de Crăciun din 1994 „A Christmas Romance”, în care Chloe o interpreta pe fiica Oliviei. Perechea s-a reunit chiar și pentru o interpretare a hitului din 1980 al Oliviei „Magic” din filmul ei „Xanadu”, urmat de duetul din 2021 „Window in the Wall”.

În memoriile sale din 2019 „Don’t Stop Believin’”, Olivia Newton-John a dezvăluit că a trecut prin mai multe avorturi spontane în timpul călătoriei sale spre maternitate. Primul a fost în 1982, înainte de a se căsători cu Lattanzi. „De fiecare dată mi s-a frânt inima”, a scris ea. După nașterea lui Chloe, Olivia și Lattanzi erau aparent dornici să adopte un copil din România: „Cred că era instinctul meu că trebuia să fac asta”, a spus ea în cartea sa. Cu toate acestea, într-o întorsătură tragică a destinului, pasiunea ei de a aduce un alt copil acasă a fost umbrită de moartea tragică a fiicei ei de numai cinci ani, iar Olivia nu a mai adoptat niciodată.

A fost supusă unui ritual psihedelic străvechi în Peru

Olivia Newton-John și-a menținut ani de zile interesul pentru vindecarea pe bază de plante. În propria călătorie cu cancerul, canabisul a apărut ca un relaxant pentru ea – un calmant mai bun decât morfina și a susținut cercetările privind utilizarea medicinală a plantei.

Dar experiența ei cu astfel de substanțe a fost mai profundă, pe vremea când era într-o călătorie în Peru cu prietenul ei de atunci și viitorul soț, John Easterling. Oliviei, în vârstă de 59 de ani, i s-a oferit un strop de ayahuasca, un halucinogen amazonian puternic despre care se crede că are proprietăți vindecătoare, de către Easterling, ca parte a unui ritual peruvian antic. Poțiunea a avut un efect puternic asupra vedetei, care și-a amintit că a avut halucinații și a avut viziuni.

„Dacă nu aș fi avut această experiență, s-ar putea să nu fi fost căsătorită cu John acum”, a spus ea pentru The Guardian, adăugând că ceremonia i-a schimbat viața.

„Îți recalibrează creierul”, s-a exprimat ea. Potrivit People, cuplul a început să se întâlnească după călătoria pe Amazon și s-a întors în Peru pentru a se căsători în privat, în 2008. Au avut o a doua nuntă în Florida, mai târziu în acel an.

Olivia Newton-Hohn

A fost indecisă cu privire la rolul din „Grace”

Clasicul „Grease” putea să nu fi ieșit la fel, dacă Olivia Newton-John nu ar fi avut un salt de credință în filmul care i-a definit în cele din urmă cariera. „Nu puteam juca o elevă de liceu la 28 de ani”, a spus ea, exprimându-și îngrijorările din momentul în care s-a stabilit distribuția filmului din 1978.

Asta nu era tot – ea se bucura, până atunci, de un apogeu în cariera ei muzicală, câștigând un Grammy cu balada ei „I Honestly Love You” și surprinzând ascultătorii cu vocea ei dulce în hituri precum „Something”, Better To Do” și „Don’t Stop Believin”. „Și nu am vrut să mă dau peste cap făcând un alt film care nu era bun”, a spus ea într-un interviu. Filmul din 1970, „Toomorrow”, în care a jucat înainte de „Grease”, nu a fost un mare succes la box office.

Apoi a mai fost și problema accentului; australianca Olivia a avut rezerve în privința folosirii unui accent american pentru „Grease”. Ea s-a gândit că nu va putea să o facă. Dar realizatorii – și mai ales actorul John Travolta, care credea că Olivia era „Sandy perfectă, Sandy supremă”– se pare că o doreau atât de mult încât personajul lui Sandy a fost schimbat, astfel încât să devină de origine australiană în film. Olivia a participat la un test de ecran, care i-a plăcut foarte mult, iar restul este istoria filmului!

Olivia Newton-John a fost o voce puternică în rândul celor care cereau folosirea canabisului în scop medicinal

În cele trei decenii în care a trăit cu cancer, Olivia Newton-John a ajuns să găsească alinare în altceva decât în tratamentele medicale profesionale și anume în cannabis. Soțul ei, John Easterling, despre care se relatează că este un specialist în plante din Amazon și un susținător vocal al medicamentului psihoactiv, i-a prezentat Oliviei efectele plantei. Deși a recunoscut că a fost puțin ezitantă în ceea ce privește experimentarea cu medicina vegetală stigmatizată – deoarece nu-i plăcea „sentimentul oricărui fel de lucru care alterează mintea”– ea a început încet să-l folosească și a apreciat ușurarea pozitivă pe care i-a adus-o.

Se pare că marijuana a ajutat-o pe Olivia cu o serie de dificultăți, de la durere, la anxietate și chiar insomnie. „Opiaceele ucid oamenii. Canabisul nu”, a spus ea. Potrivit GH, medicina vegetală i-a fost de mare ajutor atunci când, după ce a suferit o fractură în 2018, a trebuit să învețe din nou să meargă. Ea a folosit canabisul pe care soțul ei l-a cultivat în ferma lor, sub compania sa Amazon Herb Company.

Fiica Oliviei, Chloe Lattanzi, supraveghează și o fermă de marijuana din Oregon. „Avem împreună o afacere de familie cu canabis”, a spus Chloe pentru The Hollywood Reporter. Olivia a declarat pentru presa că și-a luat doza sub formă de tinctură.

Cancerul i-a răpit sora în 2013

Experiența proprie a Oliviei Newton-John cu cancerul a fost circumscrisă celor din jurul ei pe care îi ținea aproape, în special pe sora ei. Rona Newton-John, care trăia cu cancer la creier, a murit la vârsta de 70 de ani, în 2013. „Rona a murit de o tumoare pe creier foarte agresivă și, din fericire, nu a suferit nicio durere”, a spus Olivia atunci, pentru USA Today.

Rona, o actriță, ca sora ei, a fost căsătorită cu actorul Jeff Conaway, faimos pentru rolul jucat alături de Olivia în „Grease”. „Sora ta este cineva căreia îi poți împărtăși lucruri despre familie, pe care nimeni altcineva nu le înțelege”, a spus Olivia pentru într-un interviu despre moartea surorii ei. Moartea tragică a Ronei a coincis cu diagnosticul Oliviei de cancer la sân pentru a doua oară, în 2013.

De altfel, primul diagnostic de cancer al Oliviei, în 1992, a fost pus la scurt timp după moartea tatălui ei, pe care l-a pierdut din cauza cancerului la ficat. De asemenea, s-a întâmplat în perioada în care Olivia a suferit pierderea sfâșietoare a unei fiice, care a murit la vârsta de cinci ani de cancer. „Totul a fost odată. Totul a venit asupra mea”, a spus Olivia pentru People în 2000.

De-a lungul vieții, Olivia și-a câștigat un renume ca fiind unul dintre cei mai activi susținători ai cercetării cancerului, eforturile ei convergând la Fundația Olivia Newton-John și Institutul de Cercetare a Cancerului Olivia Newton-John din Australia.

Olivia Newton-Hohn
Olivia Newton-Hohn și fiica sa. Foto: Today.com

Olivia Newton-John a fost de trei ori diagnosticată cu cancer și a trăit 30 de ani cu această boală

Chiar dacă cancerul a urmărit-o timp de trei decenii, Olivia Newton-John a continuat să strălucească prin viață și a refuzat să lase diagnosticul să o doboare. Artista a fost diagnosticată pentru prima dată cu cancer de sân în 1992. Ea a vorbit despre starea ei când au început să circule zvonuri că „e pe moarte din cauza cancerului” și a fost forțată să facă declarații.

Îndrăgita cântăreață și actriță a fost diagnosticată încă de două ori, în 2013 și apoi în 2017. Al doilea ei diagnostic l-a ținut destul de ascuns de ochii publicului, cu ani de zile înainte ca boala să revină: „Prima dată am vorbit despre asta. A doua oară m-am gândit că nu este ceva ce trebuie să împărtășesc oamenilor”.

Până la sfârșit, Olivia trăia cu cancer de sân în stadiul 4. „De trei ori norocoasă, nu?” a remarcat ea într-un interviu pentru The Guardian, în 2020. Dezvăluind că și-a privit cancerul nu ca pe o condamnare la moarte, ci ca pe un cadou, Olivia a adăugat: „Aleg să nu-l văd nici ca pe o luptă… vreau să-mi fac corpul sănătos și să-mi revină în echilibru.” Olivia a rămas dedicată activismului în jurul cercetării cancerului, pledând și pentru utilizarea medicinală a canabisului ca tratament. Referindu-se la ea însăși ca o „procesatoare de cancer”, ea a declarat că este „un vis dacă am putea găsi modalități mai bune de a trata cancerul”.


Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO