fbpx

Căutare

Share this article

Te-ai întrebat vreodată dacă e ceva ce nu știai despre corpul tău? Ei bine, din cele 32 de lucruri menționate mai jos, recunosc că știam doar vreo 5. În fața a 28 dintre ele am rămas mirată, poate chiar șocată.

Corpul tău este uimitor – găzduiește fiecare amintire pe care ai avut-o vreodată, te duce acolo unde mergi în fiecare zi și este singura casă permanentă pe care o vei ști vreodată. Și, deși este posibil să ai o grămadă de trucuri cool în mânecă, indiferent dacă îți poți răsturna pleoapele sau dacă îți stăpânești arta rostogolirii limbii, există nenumărate lucruri incredibile pe care nu le știai despre corpul tău și care sigur te vor uimi.

Te-ai întrebat vreodată ce e atât de uimitor la corpul tău?

Citește mai departe pentru a descoperi o mulțime de fapte remarcabile pe care le realizezi în fiecare zi, fără ca măcar să-ți dai seama.

Iată ce poate nu știai despre corpul tău:

 1. Vei avea un schelet nou-nouț peste 10 ani.

Celulele sistemului osos se regenerează constant și, în medie, oasele pe care le ai acum se vor regenera complet în aproximativ un deceniu. Acest lucru începe să încetinească pe măsură ce îmbătrânești. Din această cauză regenerarea durează mai mult, determinând oasele să devină mai subțiri în mod natural.

 1. Ești mai înalt dimineața decât seara

Sună ca un basm de adormit copiii, dar, de fapt, când te trezești dimineața ești puțin mai înalt decât erai când te-ai culcat. Acest lucru se datorează presiunii exercitate asupra articulațiilor pe parcursul zilei. Pe măsură ce îți desfășori activitățile, această presiune determină cartilajul din coloana vertebrală să se comprime – doar fracțiuni de centimetru, dar suficient pentru a împinge totul în jos. Pe măsură ce te relaxezi în somn, dispare presiunea de pe discurile spinale, permițându-ți astfel să te întorci la înălțimea maximă.

 1. Copiii cresc mai repede vara

Pe măsură ce temperatura crește, la fel fac și copiii. Deși ți-ai putea imagina că această creștere se întâmplă într-un mod constant, treptat, Joseph Gigante, MD, profesor asociat de pediatrie la Spitalul de Copii Vanderbilt din Nashville, spune pentru CNN că, la fel ca multe altele din lumea naturală, puseurile de creștere pot fi sezoniere: „Deși nu avem o explicație bună pentru asta, copiii par să crească cel mai repede vara și cel mai lent toamna.”

Ce nu știai despre corpul tău: cat de ciudat este sistemul osos?

 1. Bebelușii nu au rotule

Asta era! M-am întrebat tot timpul cum poate un bebeluș să meargă atâta de-a bușilea.

Ai crede că rotulele noastre ar fi o parte necesară a corpului uman. Nu pentru bebeluși, care nu se nasc cu ele. În schimb, cartilajul lor se transformă treptat în os, deoarece osificarea începe între doi și șase ani – și nu se termină complet până la vârsta adultă.

 1. Oasele tale sunt mai puternice decât oțelul

În timp ce mulți dintre noi am avut un os rupt la un moment dat în viață, trebuie să știi că osul este o substanță incredibil de dură. De fapt, atât de puternic încât, așa cum spune Revista Discover, „oasele noastre sunt mai puternice decât oțelul”. Un os are o toleranță la presiune și o rezistență mai mare la rulment decât o tijă de oțel de aceeași lățime. Cel mai puternic os din corp este femurul, care poate suporta de 30 de ori greutatea unui om mediu.

 1. În picioarele tale sunt o pătrime din oasele întregului corp

Picioarele conțin 52 de oase (câte două fiecare). Asta înseamnă  aproximativ un sfert din totalul oaselor întregului organism. Deasemena, fiecare picior conține 33 de articulații și mai mult de 100 de mușchi, tendoane și ligamente.

 1. Cel mai mic os din corp se află în ureche.

Niciun os din corpul tău nu este mai mic (sau mai ușor) decât scărița, un os în urechea medie care are de fapt forma unui etrier. Este completat cu o bază și o fereastră ovală, care este acoperită cu o membrană care măsoară vibrațiile sonore.

 1. Ajungi să pierzi aproximativ o treime din oase pe măsură ce îmbătrânești.

După cum se dovedește, există destul de multe lucruri pe care nu le știai despre corpul tău – inclusiv câte oase ai. Conform Mammal Anatomy: An Illustrated Guide, te naști cu aproximativ 300 de oase, dar pe măsură ce crești, unele dintre acestea fuzionează împreună, deoarece cartilajul se osifică, lăsându-te în cele din urmă cu 206 de oase până când ajungi la vârsta adultă tânără și nu mai crești.

 1. Nu există nici un mușchi în degetele tale

Degetele tale fac nenumărate lucruri importante pe tot parcursul zilei, de la deschiderea borcanelor până la deschiderea ușilor. Și nu o dată am auzit-o pe mama spunându-i tatălui meu: „Deschide tu borcanul acesta că ai mai multă forță în degete!”. Orice mișcare făcută de degete se datorează tendoanelor și oaselor, cu mult ajutor de la mușchii din palme.

 1. Jumătate din puterea mâinii tale se află în degetul mic.

Degetul mic este modest ca mărime, dar este crucial pentru puterea mâinii – ajutând degetul mare să ciupească și oferind mai multă putere degetelor inelare, mijlocii și arătătoare. Laurie Rogers, terapeut la Spitalul Național de Reabilitare din Washington, a declarat pentru New York Times că pierderea degetului mic ar însemna că: „Ai pierde cu ușurință 50% din puterea mâinilor”.

 1. Limba este singurul mușchi care nu unește două oase

Fiecare mușchi din corpul uman se conectează cu oasele la ambele capete, permițându-i să tragă și să creeze mișcare, cu o excepție notabilă: limba ta. La un capăt, este conectat la osul hioid – o parte a gâtului – dar nimic altceva de cealaltă parte.

 1. Spatele tău este cel mai mare mușchi

Deși există unele dezbateri cu privire la care dintre mușchii tăi este cel mai puternic, gluteus maximus se întâmplă să fie cel mai mare. Acest mușchi te ajută să îți menții corpul în poziție verticală, să îți miști șoldurile și coapsele și să lucrezi împotriva gravitației atunci când mergi în sus. Faptul că îți face blugii să arate grozav este doar un bonus.

Ce nu știai despre corpul tău: asemănarea cu maimuțele

 1. Suntem la fel de păroși pe centimetru pătrat de piele precum cimpanzeii

Se pare că suntem la fel de păroși ca cimpanzeii. Potrivit unei lucrări din 2011 publicată în Jurnalul Internațional de Trichologie, avem același număr de fire de păr ca și cimpanzeii, chiar dacă părul în sine este mult mai fin, ceea ce îl face mai greu de văzut și creează un volum mai mic de păr, în general.

 1. Părul poate avea gust

Pasajele nazale și plămânii sunt căptușite cu fire de păr fine sau cili, care detectează și elimină impuritățile. Cum detectează? Prin simțirea gusturilor amare ale lucrurilor care trec prin ele (cum ar fi, să zicem, nicotina). Când aceste fire de păr simt ceva amar, își cresc rata de mișcare, încercând să elimine lucrurile rele, potrivit unui studiu din 2009 publicat de Asociația Americană pentru Avansarea Științei.

 1. Părul știe când dormi

Un lucru nebun pe care îl pot face firele de păr: îți urmăresc tiparele de somn. În 2010, cercetătorii de la Universitatea Yamaguchi au descoperit că foliculii noștri cu păr bogat în celule, conțin ARN din „gene de ceas” care exprimă ciclul somn-veghe al fiecărei persoane. Dacă te trezești târziu sau te culci devreme, părul tău va arăta asta.

 1. Părul tău ajută mediul înconjurător

Părul murdar poate fi bun pentru atmosferă: potrivit inginerilor de mediu de la Universitatea din Știință și Tehnologie din Missouri, părul absoarbe ozonul poluant al aerului. Uleiurile pentru scalp s-au dovedit a fi un factor important în acest sens, așa că, dacă dorești să ai o contribuție la calitatea aerului local, sari peste baie azi!

 1. Unghiile noastre cresc mai repede în ziua de azi decât obișnuiau să o facă.

Dacă simți că trebuie să-ți tai unghiile mai des decât obișnuiai, nu este doar imaginația ta. Un studiu din 2010 realizat de Universitatea din Carolina de Nord, care a comparat creșterea unghiilor de la mâini și a unghiilor de la picioare cu două studii anterioare efectuate în urmă cu 70 și 50 de ani, a constatat că unghiile în ziua de azi au tendința de a crește mai repede cu un sfert din timpul necesar anterior. De exemplu, s-a constatat că unghia de la degetul mare crește cu mai mult de 2 mm pe lună, comparativ cu 1,65 mm pe lună în anii 1930. Motivul, potrivit cercetătorilor? Proliferarea dietelor bogate în proteine.

 1. Poziția corpului tău afectează memoria

O postură proastă nu îți dă doar dureri de spate – un articol din 2012 publicat în Biofeedback a ajuns la concluzia că dacă stai aplecat și cu capul în jos, această poziție facilitează amintirile negative, în timp ce așezarea în poziție verticală și privirea în sus facilitează amintirile pozitive.

 1. Oamenii strălucesc, doar că nu-i putem vedea

Când vorbim despre cineva care are o „strălucire” aparte, acest lucru este adesea adevărat. Cercetările au descoperit că corpul uman emite, de fapt, lumină vizibilă, dar din moment ce este de aproximativ 1.000 de ori mai puțin intensă decât nivelurile pe care ochii noștri sunt capabili să le vadă, în practică nu este „vizibilă”.

Rezultatele unui studiu din 2009 publicat în PLOS One dezvăluie că această strălucire a corpului crește și scade pe tot parcursul zilei, cu cea mai mică valoare înregistrată la oamenii testați fiind la aproximativ 10 dimineața și cea mai mare la aproximativ ora 16:00.

 1. O clipire este un microsomn

Probabil te-ai gândit că o clipire este ceva ce te ajută doar pentru a-ți menține ochii umezi sau pentru a evita praful. Acesta este însă un serviciu foarte valoros, desigur. Dar clipim mult mai mult decât este necesar doar pentru asta – de aproximativ 15 până la de 20 de ori pe minut. De fapt, potrivit unui studiu din 2013 realizat de cercetători de la Universitatea Washington, clipirea poate ajuta la intensificarea atenției și poate oferi corpului nostru timp pentru reîncărcare.

 1. Ochii mari provoacă miopie

Ochii mari pot fi considerați frumoși de unii, dar pot provoca miopie. Această afecțiune care face ca obiectele îndepărtate să pară neclare este cauzată de lumina care nu ajunge în mod corespunzător în retină.

Dacă globul ocular crește prea mult, lumina este focalizată prea devreme înainte de a atinge retina – așa că atunci când lovește retina, imaginea este neclară.

 1. Este imposibil să te gâdili singur

Cerebelul tău – zona din spatele creierului care monitorizează mișcarea – prezice senzația pe care o vei simți atunci când încerci să vă gâdilați, contracarând răspunsul pe care altfel gâdilatul l-ar provoca în alte părți ale creierului.

 1. Acidul din stomac poate dizolva și o lamă de ras

Probabil că nu ar trebui să înghiți aceste lucruri, dar s-ar putea să fii surprins să afli că stomacul tău ar putea provoca leziuni grave pe lamele de ras dacă ai face-o. Cercetătorii din cadrul Spitalului Meridia Huron au testat efectele sucului gastric asupra obiectelor metalice și au constatat că peste 24 de ore, acidul stomacal a redus lamele de ras la 63% din greutatea lor inițială (cu toate acestea, bănuții și bateriile abia au fost afectate).

 1. Intestinele tale sunt de patru ori mai lungi decât tine

Printre multitudinea de lucruri ce nu le știai despre corpul tău: intestinul subțire are o lungime de aproximativ 5,5 până la 7 de metri, ceea ce înseamnă că, dacă l-ai desfășura, s-ar întinde până la aproape de patru ori înălțimea ta.

 1. Intestinul tău are un „al doilea creier”

Cu toții am simțit senzația de „fluturi în stomac” (să zicem, înainte de o primă întâlnire sau o prezentare majoră). Există un motiv întemeiat pentru aceasta: există o rețea de neuroni care acoperă intestinul, la care unii oameni de știință s-au referit ca fiind „al doilea creier” al nostru. Intestinul nu se ocupă doar de digestie, ci vine cu propriile reflexe și simțuri și este împletit în mod complicat și indisolubil cu sistemul tău nervos. Deci, da, ai încredere în intestinul tău.

 1. Strănutul poate călători pe o distanță de până la 6 metri

Ai putea crede că ești în siguranță atunci când cineva strănută la capătul celălalt al metroului, dar s-ar putea să fii în linia de foc, fără să-ți dați seama. Un studiu video realizat de cercetătorii de la MIT a constatat că strănuturile călătoresc mult mai departe decât se credea anterior – până la 6 metri.

Ce nu știai despre corpul tău și ce se întâmplă când îmbătrânești?

 1. Ceara de urechi e bună pentru tine

Ca să fie clar: nu vrei să mănânci ceară de urechi! Însă trebuie să știi că ceara de urechi este până la 50% grăsime ce acoperă urechea și captează praful și resturile – menținându-ți urechile sănătoase, chiar dacă arată urât.

 1. Papilele gustative se tocesc o dată cu vârsta

Vinul poate avea un gust mai bun pe măsură ce îmbătrânește, dar pe măsură ce îmbătrânim noi, ne este mai greu să îl apreciem. Așa cum auzul și văzul tind să se tocească odată cu trecerea anilor, simțul gustului tău face la fel. Pe măsură ce îmbătrânești, papilele tale gustative se regenerează mai lent, mai ales dacă iei anumite medicamente. Și vești proaste pentru doamne: femeile experimentează, în general, o scădere a sensibilității la gust începând cu vârsta de 50 de ani, în timp ce bărbații pe la 60 de ani.

 1. Amprenta limbii tale este unică

Așa cum amprenta ta digitală este doar a ta, la fel este și amprenta limbii tale este unică, potrivit unui studiu din 2016 realizat de Thai Moogambigai Dental College. Scanările biometrice pot fi făcute pentru a compara forma individuală (lungă sau scurtă, largă sau îngustă) și textura (creste, riduri și urme), cu detalii specifice urmărite și mapate de un „dispozitiv de dobândire a imaginii limbii”. Desigur, deși acest lucru pe care nu l-ai știut despre corpul tău ar putea fi interesant, probabil că nu este foarte util pentru cercetătorii criminaliști.

 1. Ficatul tău se poate regenera aproape complet.

Ficatul este rezistent. Chiar dacă este redus cu până la 75%, poate reveni la dimensiunea normală. Acest lucru se întâmplă prin replicarea rapidă a celulelor hepatice, ceea ce face ficatul să atingă dimensiunea inițială (sau foarte aproape de el) în aproximativ o lună, potrivit Universității din Iowa.

 1. Oamenii sunt singurele animale care plâng

În timp ce multe animale produc lacrimi ca lubrifianți pentru ochi, oamenii sunt singurii care plâng ca răspuns emoțional. Thomas Dixon, dr., Director al Centrului pentru Istoria Emoțiilor de la Queen Mary, Universitatea din Londra, a sugerat că lacrimile au un scop social pentru oameni.

 1. Oamenii au mai mult de cinci simțuri

În timp ce avem văz, miros, simțul tactil, gust și auz, avem și „propriocepție” (simțul spațiului) și „nocicepție” (simțul durerii). Există, de asemenea, „echilibriocepție” (simțul echilibrului), „termocepție” (simțul temperaturii în și în jurul corpului), „percepție temporală” (simțul timpului) și multe altele, în funcție de cei pe care îi întrebi. Ca să nu mai punem la socoteală bunul simț.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO