Ce nume poartă micro generaţia născută între 1977 şi 1983? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce nume poartă micro generaţia născută între 1977 şi 1983?

Generaţia mea este ultima care a crescut fără tehnologie, însă am fost primii care am îmbrăţişat dating-ul online, social media şi schimbul de mesaje la vârsta de 20 şi ceva de ani.
Share this article

Fac parte din generaţia născută la începutul anilor 1980, aşa că nu am putut niciodată să mă identific nici cu Generaţia X, dar nici cu Millenials. Nu am crescut în boom-ul tehnologic precum cei care fac parte din Millenials, dar consider că sunt suficient de tânără încât să mă adaptez uşor la revoluţia tehnologică. Am pierdut ore bune din tinereţea mea jucând The Sims, dar nu pot să folosesc un iPhone fără să mă supăr pe ecran şi fără să mă lamentez în acelaşi timp.

Generaţia mea este ultima care a crescut fără tehnologie, însă am fost primii care am îmbrăţişat dating-ul online, social media şi schimbul de mesaje la vârsta de 20 şi ceva de ani.

Ne trimiteam bileţele de hârtie în timpul orelor în liceu şi nu am avut telefoane mobile până ce nu am ajuns la facultate, când doar cei mai norocoşi dintre noi se puteau lăuda cu o cărămidă Nokia de ultimă generaţie. Iar atunci când am avut în sfârşit telefon mobil, l-am folosit doar în situaţii de urgenţă, doar atunci când cineva sângera căci apelurile erau foarte scumpe. Sau, mai dădeam telefoane la 3 secunde, căci unul dintre operatorii de telefonie mobilă începea să taxeze convorbirile abia după 3 secunde.

Am aflat ce este un selfie, abia după ce am văzut un milion de reclame la filmul „Selfie”. Dar asta nu înseamnă că nu mi-am făcut poze singură cu telefonul, doar că nu aveam un selfie stick şi trebuia să-mi pun camera în faţă, la distanţa braţului meu şi să mă rog să iasă bine. Dar până la telefon, foloseam aparatul de fotografia care nu era digital, ci cu film şi abia după câteva zile, după ce developam filmul aflam că jumătate dintre „selfie-urile” făcute erau blurate, iar cealaltă jumătate conţineau doar frunţile noastre. Şi să nu uităm că un film avea doar 24 de poziţii, aşa că doar atâtea poze îţi puteai permite să distrugi o dată.

Iar pentru Millenials, trebuie să amintesc că în vremea copilăriei celor născuţi la începutul anilor 1980, în România, la televizor era program două ore pe zi şi doar sâmbăta şi duminica vedeam desene animate. În rest, mai prindeam câte un episod din Veronica sau Toate pânzele sus, în vacanţe. Recunosc că eu am fost printre norocoşii care au avut VCR în copilărie şi am avut acces la mai mult entertainment decât media, chiar dacă vedeam filme de comando (cei din generaţia mea ştiu termenul).

Mai târziu, la vârsta adolescenţei nu am pierdut nici un episod din Dalas sau Beverly Hills 90210, căci nu exista DVR ca să le putem înregistra. Apoi, când trupa noastră preferată scotea un cântec nou, stăteam lipiţi de radio aşteptând să-l reascultăm pentru că nu exista Youtube.

Am fost loviţi de revoluţia tehnologică atunci când eram în acea perioadă a vieţii noastre când eram deja părinţi şi nu am mai avut timp să învăţăm lucruri noi. Astfel am fost nevoiţi să aplicăm un mod selectiv de învăţare a aplicabilităţii tehnologiei”, spune Dan Woodman, profesor de sociologie la Universitatea din Melbourne.

Dacă te-ai născut în perioada 1977-1983, probabil eşti de acord cu ce am spus mai sus. Şi chiar dacă această fereastră este destul de mică, de numai 7 ani, suntem o generaţie care a crescut între două generaţii extrem de diferite: Generaţia X şi Millenials. Noi reprezentăm podul între analog şi digital şi din acest motiv, profesorul Woodman ne-a clasificat ca fiin Xennials.

Ideea este că această micro generaţie a apărut între generaţia X – la care ne gândim ca fiind acei oameni ce poartă cămaşă şi pulover pe deasupra şi care acum ascultă muzica uşoară a anilor 1980, dar care sunt descrişi şi ca fiind uşor deprimaţi – şi generaţia Millenials – acei optimişti, pricepuţi la tehnologie şi poate puţin prea sigur pe ei înşişi şi prea încrezători”, spune Woodman.

Dacă totuşi te întrebi de este un Xennial, iată rezumatul:

– Micro generaţia născută în anii de legătură dintre generaţiile X şi Millenials.

– S-au născut între 1977 şi 1983 (sau atunci când a fost lansată trilogia Star Wars)

– În copilărie au fost conduşi de analog, iar adulţi au fost stăpâniţi de digital.

– Posesori, atât ai cinismului caracteristic generaţiei X, cât şi ai optimismului şi energiei generaţiei Millenials.

Dacă şi tu eşti un Xennial, welcome to the club, căci suntem mulţi!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora