Ce poți face în Sighișoara, orașul-cetate din inima Transilvaniei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce poți face în Sighișoara, orașul-cetate din inima Transilvaniei

În periplul tău pe străduțele cetății oprește-te la una dintre terasele locului pentru o prăjitură și o socată cu arome de vis, intră în magazinele cu suveniruri și stai de vorbă cu localnicii. Vei afla mai multe decât din orice carte de istorie sau călătorii. Apoi...
Share this article

Sighișoara este un oraș de poveste. Sigur, dacă vrei căuta informații despre el vei afla că este unul dintre puținele orașe-cetate din Europa care mai este locuit, că este supranumit Perla Transilvaniei sau că centrul său istoric este inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Și toate acestea sunt importante, dar mai important este că Sighișoara trebuie simțită, mirosită, respirată. Sighișoara este o poveste în sine pe care o completezi și tu cu fiecare pas pe care îl faci în cetate. Să vedem ce poți face în Sighișoara ca să o descoperi cu adevărat.

Cel mai bine Sighișoara se simte la pas, cu harta în rucsac și ochii larg deschiși. Lasă-te pierdut printre străduțele acoperite cu piatră cubică, mărginite de casele vechi de sute de ani, care șoptesc istorii din cele mai interesante. Într-una dintre ele a locuit timp de 4 ani chiar domnitorul Vlad Dracul. Într-o astfel de plimbare vei descoperi cu siguranță și cele mai vizitate obiective turistice, dar vei vedea și lucruri pe care turiștii grăbiți să bifeze ce apare în recomandările turistice, le ratează.

Piața cetății

Accesul auto este permis aici doar pentru aprovizionare sau localnicilor care au domiciliul în cetate. Ar fi și păcat altfel să fii tulburat din plimbare. În Piața cetății poți ajunge ușor pe jos și este punctul central al Sighișoarei. Aici se țin concerte, îți poți potoli foamea sau setea și te poți caza chiar, astfel încât să profiți de aerul cetății pe întreg sejurul. Este, de altfel, și punctul ideal de plecare către celelalte podoabe ale orașului. Pe vremuri aici se judecau procesele importante din oraș, dar era și punctul central pentru activitățile de comerț.

Piața cetății

Turnul cu ceas

La câțiva pași de Piața cetății vei găsi Turnul cu ceas pe care nu ai cum să-l ratezi oriunde te-ai afla în oraș. Înalt de 64 de metri, turnul merită și cozile care se mai adună la casa de bilete în plin sezon. Este un muzeu pe mai multe niveluri, iar priveliștea pe care ți-o oferă balconul de la etajul superior este spectaculoasă în orice direcție te-ai uita. Turnul este singurul din cetate care nu a aparținut vreunei bresle, ci a fost sediul Sfatului Orășenesc.

Turnurile Sighișoarei

Zidul de apărare al cetății, construit între secolul al XIV-lea și al XVII-lea, a avut 15 turnuri de apărare și fiecare îi era destinat uneia dintre breslele meșteșugărești ce își desfășurau activitatea în Sighișoara. Doar 8 mai sunt acum în picioare pe lângă cel cu ceas: turnul frânghierilor, turnul măcelarilor, al croitorilor, cizmarilor, cojocarilor, cositorarilor, turnul tăbăcarilor și cel al fierarilor. Turnurile țesătorilor, aurarilor, pescarilor și cel al lăcătușilor și dogarilor au fost distruse și n-au mai fost refăcute niciodată. Pietrele rămase după prăbușirea turnului țesătorilor au fost folosite la pavarea străzilor cetății.

Biserica mănăstirii dominicane

La câțiva pași de Turnul cu ceas găsești Biserica mănăstirii, numită astfel pentru că a aparținut mănăstirii dominicane ridicată pe acel loc în secolul al XIII-lea, dar distrusă în secolul al XIX-lea. Un singur coridor din fosta mănăstire a fost conservat și poate fi regăsit pe latura nordică a bisericii. Poți vizita biserica ridicată în stil gotic și, dacă ai noroc, poți participa și la un concert organizat chiar între pereții ei. Orga de aici este în continuare funcțională și atunci când este folosită nu face decât să te introducă și mai bine în ceea ce înseamnă spiritul Sighișoarei și atmosfera medievală de demult.

Biserica romano-catolică

Biserica aflată în partea de nord-est a cetății a fost construită în stil eclectic în 1894, după ce a fost demolată mănăstirea maicilor franciscane aflată în același loc.

Scara școlarilor

Scara școlarilor a fost construită în 1642 ca să facă mai ușor drumul elevilor către școala aflată în vârful cetății. Dacă inițial avea 300 de trepte, reconstrucția făcută în 1849 a lăsat-o cu doar 176 de trepte. Construită în întregime din lemn și acoperită, arată ca un tunel în pantă. Micul efort de a o urca este răsplătit însă cu o priveliște și o atmosferă minunate.

Biserica din deal

Dacă ți-ai făcut curaj și ai urcat prin tunelul-scară vei descoperi în partea cea mai înaltă a cetății Sighișoarei Biserica din deal, un monument construit în 1345 în stil gotic. Biserica a avut o viață greu încercată, în 1704 fiind incendiată de invadatori, iar în 1838 fiind grav afectată de un cutremur. Prima resturare majoră a avut loc în 1934, ocazie cu care sub varul de pe pereți au fost descoperite picturi murale din secolul al XVI-lea, picturi ce pot fi admirate și în prezent. O a doua restaurare majoră a avut loc în perioada 1991 – 2004, când bisericii i-a fost redată gloria de odinioară. Și dacă tot ai ajuns până aici fă o plimbare și prin cimitirul evanghelic. Știu că îți poate părea dubioasă o asemenea propunere, dar vei înțelege când vei ajunge acolo. Este unul dintre cele mai liniștite locuri din zonă, unul în care te poți așeza să respiri aerul pe îndelete și să te gândești la poveștile care au pus pietrele de temelie ale orașului.

Școala veche

Școala veche este una dintre cele mai vechi din Transilvania, prima mențiune a ei fiind datată în 1522 și este formată din 2 clădiri: vechea școală, o clădire mai mică și școala din deal, construită în 1619 după ce primarul din acele vremuri și-a dat seama că e nevoie de o clădire mai încăpătoare pentru copii. Etajul acesteia a fost construit mult mai târziu, în 1901.

În periplul tău pe străduțele cetății oprește-te la una dintre terasele locului pentru o prăjitură și o socată cu arome de vis, intră în magazinele cu suveniruri și stai de vorbă cu localnicii. Vei afla mai multe decât din orice carte de istorie sau călătorii. Apoi dă o fugă peste Târnava Mare, pe Dealul Gării, ca să te bucuri de poate cea mai frumoasă panoramă asupra întregii cetății. Iar dacă mai ai vreme, mergi și în rezervația Briete. La ieșirea din oraș spre Mediaș intri pe un drumeag și în câțiva kilometri vei descoperi o pădure cu stejari seculari, cel mai vechi având peste 700 de ani.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora