Ce poţi face pentru a-ţi stimula memoria? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce poţi face pentru a-ţi stimula memoria?

Îţi mai aminteşti primul sărut ... cu cine şi unde s-a întâmplat? Întortocheate sunt căile în care funcţionează memoria noastră. Deci, ce trebui să facem pentru a ne stimula memoria?
Share this article

Îţi mai aminteşti primul sărut … cu cine şi unde s-a întâmplat? Întortocheate sunt căile în care funcţionează memoria noastră. Îţi poţi aminti perfect cum erai îmbrăcat acum zece ani atunci când ţi-ai făcut poza de pe carnetul de şofer, dar nu mai ţii minte nimic din ce s-a întâmplat la întâlnirea de afaceri acum două zile. Ştim perfect ce făceam pe 11 Septembrie 2001, dar nu mai ştim cu ce eram ieri îmbrăcaţi. 

Cele mai multe dintre amintirile noastre sunt asociate cu evenimente importante din viaţa noastră. Sunt foarte multe momente pe care ni le aducem aminte perfect, însă sunt zile în care nu ne amintim ce am mâncat la prânz. 

Şi există un motiv pentru care memoria noastră funcţionează în acest fel. 

Un studiu recent realizat de University of Edinburgh explică procesele biologice din spatele creării unei amintiri – concept care se numeşte „flashbulb memory”. Cercetătorii au descoperit că, atunci când au expus şoareci la anumite acţiuni fie înainte, fie imediat după ce avea loc experienţa pe care îşi doreau să le rămână în minte, capacitatea lor de a a-şi aminti acel lucru era mult îmbunătăţită. De exemplu, unul dintre subiecţi a fost pus să meargă pe o nouă suprafaţă şi astfel şi-a putut aminti mai bine locaţia unde era pusă mâncarea. 

Dar cum funcţionează acest lucru în cazul oamenilor? Ei bine, este cam acelaşi lucru ca în exemplul de mai sus. Practic, atunci când suntem expuşi la o acţiune nouă, creierul nostru elimină o substanţă chimică numită dopamină pe care o transportă în zona creierului responsabilă cu dezvoltarea amintirilor. Iar acea creştere a nivelului de dopamină ne va ajuta să ne amintim acel moment. 

Ce trebui să facem pentru a ne stimula memoria? Ei bine, zona în care se creează amintirile este şi centrul emoţiilor. Prin urmare, creşterea nivelului de dopamină din creier este cu adevărat important. Şi atunci ce putem face? 

  1. Fă exerciţii fizice. Poţi merge la sală sau poţi să îţi alegi un sport care să îţi placă şi pe care să îl practici periodic. Sportul nu numai că ne ajută să diminuăm stresul, să fim mai sănătoşi din punct de vedere fizic şi mai productiv, dar ne şi creşte nivelul de dopamină. Mai precis, în timpul exerciţiilor fizice creşte nivelul multor neurotransmiţători, astfel că, pe lângă dopamină sunt impulsionate serotonina şi endorfinele. Şi, în plus, exerciţiile nu trebuie să fie intense. Puteţi face o plimbare sau puteţi urca scările de la bloc şi poate fi suficient. 
  2. Bucură-te de toate micile victorii. Fiecare task pe care îl termini îţi poate aduce o mică bucurie. Aşa că, ai putea să îţi faci în fiecare dimineaţă o listă cu ce ai de făcut. Începi cu ce este mai greu şi apoi totul o să ţi se pară mult mai simplu. Iar imediat ce ai terminat un task, ia-ţi un moment pentru a te bucura de mica ta reuşită. 
  3. Fă pauze. Chiar şi în zilele foarte aglomerate nu există scuză pentru a nu te ridica puţin de pe scaun. Pe vremuri era o zicală “pauzele mici şi dese, cheia marilor succese”, poate că nu ar trebui să ni se pară deloc o idee greşită. Aşa că, ia o pauză şi ridică-te de pe scaun. Ai putea să profiţi de acest moment şi să faci puţin sport – poţi urca nişte scări sau să alergi puţin în parc. Chiar dacă faci câteva sărituri pe lângă birou, acest moment îţi va da un plus de endorfină şi de dopamină. Şi poate chiar o să te ajute şi la creativitate, mereu ai nevoie de o idee nouă. 
  4. Nu uita să te şi distrezi. Ştim cum este să ai mereu de lucru şi să ţi se pară că nu ai timp de nimic, dar e important să ştii să îţi iei şi câteva momente pentru tine. Oricât de productiv şi de focusat eşti pe munca ta, poţi să iei o pauză de câteva minute şi să te uiţi la un filmuleţ pe Youtube sau să citeşti un articol pe un site.
  5. Ascultă muzică. Ce ne face fericiţi atunci când ascultăm muzică? Sigur ţi s-a întâmplat să fii deprimat şi imediat ce ai ascultat melodia preferată, ai avut o stare de bine. Iar acest lucru s-a întâmplat tocmai pentru că muzica duce la creşterea nivelului de dopamină. De fapt, cercetătorii spun că muzica are acelaşi efect cu savurarea mâncărurilor preferate sau urmărirea serialului favorit la televizor. 
  6. Încearcă mereu ceva nou. Asemenea experimentului de mai sus cu şoricelul, vei ţine minte momentele în care ai încercat ceva nou. Nu trebuie să fie vreo schimbare radicală, poţi doar să îţi muţi biroul la finalul unui proiect important sau poţi să ieşi puţin în parc atunci când este răcoare sau poţi să te duci să bei o cafea bună. 
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora