Căutare

Share this article

Te invit la o plimbare printr-un loc frumos şi civilizat. Cluj-Napoca este, cel puţin în perioada Festivalului Internaţional de Film Transilvania, oraşul cel mai vibrant din ţară. Oraşul aflat la o distanţă aproximativ egală de trei capitale europene – Bucureşti, Budapesta şi Belgrad, te va ţine în priză cu totul felul de evenimente.  

Indiferent când ajungi în aici, nu ai voie să treci prin Cluj fără să vezi vreun film sau vreun spectacol de teatru. Iar dacă mergi la TIFF ai făcut deja alegerea. Dacă, însă, ajungi la Cluj şi în alt moment, atunci clar dă o fugă la Teatrul Maghiar de Stat. Recomandarea mea este să alegă spectacolul din seara respectivă, dacă găseşti bilete şi să te bucuri de experienţă. Poate ai noroc şi spectacolul este semnat de Gábor Tompa. 

Gata! Începem aventura prin Cluj: cu un mic dejun englezesc

Dacă vrei un loc drăguţ în care să mănânci bine poţi să treci pe la Colin’s Gastro Pub. O să îţi placă locul pentru că fiecare lucru de aici este parte din povestea de viaţă (fictivă, evident) a lui Colin, un jucător de oină care locuise în casa respectivă. O să aflaţi toată povestea lui de pe hârtiile de pe masă. Mai mult decât atât, cică fiecare lucru expus pe pereţii clădirii de pe str. Cardinal Iuliu Hossu 30-32 fusese găsit în beciul casei. Şi avusese Colin tot felul de mingii de oină, echipamente sportive, poze de la competiţii. Povestea este foarte bine gândită şi trebuie să le dăm ceva credit şi pentru originalitate, totuşi Colin era jucător de oină – iar oină deşi astăzi aproape a murit ca sport în România, rămâne sport naţional. 

Colin’s Gastro Pub

Pubul este foarte aproape de Parcul Central. Cartierul acesta este dominat cromatic şi auditiv de Canalul Morii, de  aceea se aseamănă cu faimoasele orăşele belgiene. Acum că vremea este minunată, poţi sta în curtea verde şi plină de flori. Iar la oră fixă, ceasul din oraş îţi cântă.

După mâncare, poţi face o plimbare prin Pacul Central 

Şi pentru că deja eşti foarte aproape de parc trebuie să te plimbi puţin. Dacă eşti tentat şi nu este prea cald, ai putea să faci o plimbare cu bărcuţa. Sau poate ceva activităţi sportive: poate un badminton la iarbă verde.Mai ales dacă ajungi în Cluj în perioada TIFF-ului, sigur o să găseşti în parc tot felul de activităţi. Ateliere pentru copii, expoziţii în aer liber. Dacă vrei, însă, ceva mai liniştit, poţi sta pe bancă să te uiţi la bicicliştii care se aventurează spre Grand Hotel Napoca.

Îţi poţi continua ziua cu o cafea bună şi un burger gustos

Poate ai ajuns aici cu avionul şi îţi este teamă de distanţele lungi. Ei bine, Cluj Bus este aplicaţia care te va ajuta să te deplasezi cu mijloacele de transport în comun. Disponibilă în patru limbi (RO, HU, DE, EN), aplicaţia îţi spune unde sunt staţiile, oferindu-ţi informaţii şi despre punctele de interes din jurul acestora, precum şi cu liniile de autobuz disponibile. Cu ajutorul Cluj Bus vei şi orarul liniilor de autobuz şi cât mai trebuie să aştepţi până vine următoarea maşină, precum şi succesiunea staţiilor. 

Aşadar nu trebuie să-ţi faci griji pentru transport. Cluj este, repet, un oraş ca afară. Din Parcul Central ne întoarcem în centru. Şi, înainte să mergem la film, ne oprim să mâncăm într-un loc, din nou, cu poveste. De data aceasta, plecăm de la ora de sport şi ajungem la ora de sciencela The Lab Cocktail Bistro. Formule chimice, oase, muzică din aceeaşi poveste. Fain locul. 

The Lab Cocktail Bistro

Dacă ajungi la zilele acestea prin Cluj să ştii că nici bisericile, nici universitatea, nici măcar vechile clădiri din centru nu o să poată să te impresioneze. De ce? Pentru că TIFF. Aşa cum Sibiul respiră teatru în timpul FITS-ului, aşa se schimbă Clujul în timpul festivalului de film. Toate cafenelele, librăriile, cinematografele, totul respira TIFF. Iar Piaţa Centrală din Cluj nu va mai fi dominată doar de Biserica romano-catolică Sfântului Mihail şi de statuia lui Matei Crovin, ci şi de filmele proiectate în cadrul festivalului. 

Biserica romano-catolică Sfântului Mihail

O să vezi peste tot programul sau afişul TIFF-ului. Peste tot te vei întâlni cu oameni care se îndreaptă grăbiţi către sălile cinematografelor din oraş. Zâmbiţi-vă complici pe drum şi depănaţi impresii la o cafea în centru. 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO