Ce să faci, dar mai ales ce să vizitezi în Lisabona - LIFE.ro
Mergi la conținut

În această listă ne uităm la ce să faci, dar mai ales ce să vizitezi în Lisabona anul acesta, dacă ai în plan un city break sau, de ce nu, o vacanță în capitala Portugaliei. Ne uităm la unele dintre cele mai noi atracții din Lisabona, precum și la unele dintre cele mai bune lucruri de făcut.

Lisabona este unul dintre cele mai vechi orașe din lume și a doua cea mai veche capitală europeană, precedând cu secole alte capitale europene moderne. A fost centrul politic, economic și cultural al Portugaliei de sute de ani, dar magia sa are atât de mult de-a face cu istoria sa bogată, cât și cu străzile sale vibrante și pline de culoare. Plin cu o combinație de magazine vechi și moderne, restaurante, cafenele, monumente, plimbări pe malul râului și alte atracții – unde localnicii și turiștii se amestecă cu ușurință sub lumina soarelui care este întotdeauna blândă și plăcută – Lisabona are o mulțime de activități de oferit. Iată o listă cu cele mai bune 10 lucruri de făcut în oraș:

Explorează noua atracție din oraș: Quake – Lisabona Earthquake Center

Quake este noul must-see când ajungi în vizită în Lisabona: situat în Belém, combină distracția și cunoștințele pentru a vă oferi o experiență pe care nu o veți uita curând. Când te plimbi astăzi pe străzile Lisabonei, povestea Marelui Cutremur din 1755 pândește la fiecare colț. Dar ce s-a întâmplat cu străzile medievale vibrante? Intrând în această atracție – concepută pentru familii, iubitori de istorie, oameni de știință amatori și cei care caută aventură și activități distractive -, vei călători în trecut (întorcându-te sănătos) și vei simți puterea unui cutremur, reprodusă de un simulator ce face mapping video și efecte speciale. O experiență captivantă care surprinde la fiecare pas pentru a te face să zâmbești, să simți și să înveți. Quake vă va face să tremurați de emoție.

ce să vizitezi în Portugalia

Ce să faci și ce să vizitezi în Lisabona: Încântați-vă gusturile cu faimosul Pastéis de Belém

Nu contează dacă aveți poftă de dulce sau nu: faimosele Pastéis de Belém vă vor cuceri prin aroma lor bogată și crusta crocantă, ca să nu mai vorbim de spațiul care le este casa din 1837 – o cafenea de panificație vintage, cu o esplanadă mare. Situat într-una dintre zonele principale ale orașului, lângă Mănăstirea Jerónimos, o vizită la Pastéis de Belém este cu siguranță unul dintre cele mai bune lucruri de vizitat în Lisabona.

Citește și: Ce să mănânci în Portugalia

ce să vizitezi în Portugalia

Dezvăluie trecutul orașului la Muzeul Lisabona

Sunteți curioși să știți tot ce e nevoie despre orașul Lisabona? Există o expoziție de lungă durată la Palatul Pimenta – un palat de vară datând din prima jumătate a secolului al XVIII-lea și acum sediul Muzeului Lisabona -, care oferă o imagine de ansamblu cronologică a dezvoltării orașului din timpurile preistorice până la sfârșitul secolului al XX-lea, având un model la scară mare a capitalei Lisabona dinaintea cutremurului.

ce să vizitezi în Portugalia

Ce să faci și ce să vizitezi în Lisabona: Minunați-vă de Mănăstirea Jerónimos

Unicitatea stilului manuelin, cunoscut și sub numele de gotic portughez târziu, poate fi găsită în toată splendoarea sa la Mănăstirea Jerónimos. Clădirea emblematică a fost comandată de regele Manuel I la scurt timp după întoarcerea lui Vasco da Gama din India, în 1502. Ea impresionează și astăzi localnicii și vizitatorii prin amploarea, bogăția de detalii și splendoarea veșnică. Vizitarea acestui sit este ca și cum te-ai plimba prin paginile istoriei, dar este și un loc frumos pentru a te plimba și a te relaxa la propriu, datorită grădinilor frumoase din jur și a apropierii de promenada fluviului.

ce să vizitezi în Portugalia

Descoperiți exploratorul din voi la Torre de Belém

Unul dintre lucrurile de făcut în Lisabona este să vizitați Torre de Belém. De ce? Începând de la sfârșitul secolului al XIV-lea și până în secolul al XVIII-lea, Portugalia a fost în fruntea descoperirilor. Pentru a proteja cheiurile orașului – punctul de lansare al exploratorilor și aventurierilor – a fost construit un turn în gura râului Tajo, la Belém, zonă considerată la acea vreme marginea orașului. Așa a ieșit din apă Torre de Belém, conducând Portugalia în lume și devenind, secole mai târziu, una dintre principalele atracții și repere ale Lisabonei. Într-un cadru frumos pe malul râului, vă puteți bucura de o băutură, puteți face fotografii grozave sau puteți privi un apus de soare minunat.

ce să vizitezi în Portugalia

Ce să faci și ce să vizitezi în Lisabona: Descoperiți străzile înguste din cartierul Alfama

Fie că ești singur, fie cu familia sau prietenii, Alfama trebuie să fie în fruntea listei de locuri de vizitat în Lisabona. Acest cartier este personificarea spiritului și culturii Lisabonei. Aici vei fi captivat de atmosfera medievală a străzilor înguste pietruite, de sunetele plutitoare ale muzicii populare portugheze și fado, culorile vibrante ale clădirilor, lucrările de artă frumoase și arhitectura antică și, în final, o priveliște uimitoare asupra râului și orașului de la Miradouro das Portas do Sol.

ce să vizitezi în Portugalia

Priviți operele de artă fabuloase din Muzeul Național al plăcilor

Azulejo (țiglă), este o expresie artistică care diferențiază cultura portugheză. Pe măsură ce vă plimbați prin Lisabona, veți găsi multe panouri de faianță (și suveniruri inspirate din gresie) în cele mai variate locuri – clădiri, fântâni, curți și restaurante -, unele sunt vechi de secole, iar altele sunt moderne și distractive. Prin urmare, Muzeul Național al Plăcilor este unul dintre cele mai importante muzee naționale portugheze ale singularității colecțiilor sale, care vă va permite o călătorie prin istoria plăcilor și, într-o oarecare măsură, a țării, din secolul al XV-lea până în prezent.

ce să vizitezi în Portugalia

Ce să faci și ce să vizitezi în Lisabona: Urmăriți istoria glorioasă la Baixa – de la Praça do Comércio la Rossio

Când vă aflați în Baixa, vă aflați în inima care bate a orașului contemporan – cu toate acestea, foarte diferit de ceea ce era acum mai bine de 260 de ani. La 1 noiembrie 1755, în jurul orei 09:40, un cutremur violent, urmat de un tsunami și mai multe incendii care au durat o săptămână, au distrus Lisabona, schimbând fața orașului pentru totdeauna. Drept urmare, orașul arată cu totul altfel astăzi decât înainte de cutremur, odată cu elaborarea unui plan detaliat, influențat de idealurile iluministe, cu străzi largi, ortogonale și un peisaj urban mai simetric, mai puțin dominat de turnurile bisericilor și cupolelor palatelor. Acest plan este considerat primul exemplu de urbanism din istorie. Multe clădiri importante au fost distruse, schimbând pentru totdeauna fața Lisabonei și aducând la viață ceea ce sunt acum câteva dintre atracțiile, locurile și muzeele din Lisabona: Praça do Comércio, Rossio, Convento do Carmo, Elevador de Santa Justa, Ribeira das Naus, Cais das Colunas și multe altele.

ce să vizitezi în Portugalia

Urcați-vă la bordul Hippo Trip

Nu aveți prea mult timp să vizitați orașul și sunteți nehotărâți între un tur de vizitare a obiectivelor turistice pe străzile Lisabonei sau un tur cu barca pe Tajo? Nu vă mai gândiți la asta: Hippo Trip oferă soluția ideală, cu un tur pe uscat și pe râu. La bordul unuia dintre vehiculele lor amfibii, veți putea vedea multe dintre reperele orașului într-o activitate de familie sau de grup.

ce să vizitezi în Portugalia

Ce să faci și ce să vizitezi în Lisabona: Mergeți cu tramvaiul 28

Când vă aflați într-un oraș nou, vă întrebați vreodată cum este să trăiți acolo? Traseul emblematic al tramvaiului 28 este o oportunitate excelentă de a vă face o idee despre viața de zi cu zi din Lisabona, în timp ce navigați pe străzile pietruite din centrul orașului. Începând de la dealurile din Graça și continuând prin cartierul istoric Baixa, înainte de a opri în fermecătorul cartier Estrela, veți descoperi cu siguranță stilul de viață portughez, precum și ani și ani de istorie, în timp ce traversați diverse caracteristici importante ale orașului, palate și monumente.

ce să vizitezi în Portugalia

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora