Căutare

Share this article

Dacă nu vrei să ai parte de neplăceri în timpul călătoriei tale în Țara Sfântă, ar trebui să ții cont de lucrurile pe care localnicii nu le văd cu ochi buni. Iată ce să nu faci în Israel:

Vezi și: 10 motive să vizitezi Israel

  1. Ce să nu faci în Israel: evită discuțiile pe teme politice

Discuțiile pe teme politice în Israel se pot lăsa cu scandal, așa că cel mai bine este să le eviți sau să schimbi subiectul. Având în vedere istoria complexă a Israelului, confictele majore politice prin care a trecut și situația sa actuală, spiritele se pot încinge foarte ușor când vine vorba de politică.

  1. Ce să nu faci în Israel: nu comanda un cheeseburger la un restaurant kosher

Mâncarea kosher este cea acceptată în dieta evreilor, care, de exemplu, interzice carnea de porc și crustaceele. Așa că nu vei găsi niciodată aceste ingrediente într-un restaurant kosher. Deși nu toți israelienii se ghidează după aceste reguli și există o mulțime de restaurant non-kosher în această țară, ai grijă ca, dacă nimerești la unul din ele, să nu îi jignești pe proprietari cerând un aliment “interzis”. Una din regulile kosher este ca lactatele și carnea să nu fie consumate împreună, așa că nu cereți un cheeseburger la un restaurant kosher!

  1. Ce să nu faci în Israel: nu atinge o persoană de religie ortodoxă de sex opus

Legile ortodoxe evreiești restricționează contactul fizic cu persoanele de sex opus, dacă nu sunt membri ai familei (soție, soț, copil, părinți, frați). Deși sunt mulți care nu mai țin cont de aceste reguli, cei foarte tradiționaliști încă le respectă, așa că cel mai bine ar fi să evitați contactul fizic cu persoanele de sex opus.

  1. Ce să nu faci în Israel: nu te alarma dacă vezi soldați înarmați peste tot

În Israel, serviciul militar este obligatoriu, așa că orice tânăr, femeie sau bărbat, va trebui să își facă datoria începând cu 18 ani. Poate că la început ți se va părea ciudat să întâlnești peste tot soldați înarmați  –  când stai liniștit la terasă sau chiar și pe plajă  –  însă acolo este văzut ca un lucru normal, făcut în scopuri de apărare.

  1. Ce să nu faci în Israel: nu face glume legate de bombe sau arme

Dacă ești genul mai glumeț și vrei să detensionezi atmosfera la controlul de la aeroport făcând o glumă legată de o bombă, s-ar putea să ajungi după gratii. Evită orice glumă sau comentariu legat de aceste aspecte, dacă nu vrei să fii interogat ore în șir.

  1. Ce să nu faci în Israel: nu te epila înainte să mergi la Marea Moartă

Dacă nu vrei să te usture fiecare centimetru de piele, ar fi bine să te ocupi de acest aspect cu câteva zile înainte de a ajunge la Marea Moartă. Conținutul de sare atât de mare te va face să plângi de durere dacă ai și cea mai mică julitură sau înțepătură.

  1. Ce să nu faci în Israel: nu acceptă primul preț propus de negustori

Dacă mergi la piață sau în bazar, sunt mari șanse să cumperi lucruri la extra preț dacă nu ești un bun negociator. Încearcă măcar să nu accepți prima variantă de preț oferită de vânzător.

  1. Ce să nu faci în Israel: nu te abate de la rutele turistice stabilite

Regula asta este bine să o respecți mai ales în zonele rurale, unde încă se mai găsesc bombe nedezamorsate de pe vremea războialelor.

  1. Ce să nu faci în Israel: nu te îmbraca provocator la locurile sfinte

Încearcă să fii cât mai acoperit atunci când vizitezi Ierusalimul, dacă nu vrei să atragi priviri dezaprobatoare. Regula se referă, mai mult, la vestimentația femeilor, dar și bărbații ar trebui să renunțe la pantaloni scurți pentru o ținută mai formală.

  1. Ce să nu faci în Israel: nu face autostopul

Dacă ții la siguranța ta, cel mai bine ar fi să încerci să te descurci cu transportul în comun sau cu o mașină închiriată. Să te urci în mașina unui necunoscut în Isreal nu este cea mai bună idee.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO