Ce să vizitezi în Nicosia. 5 lucruri interesante în capitala Ciprului - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce să vizitezi în Nicosia. 5 lucruri interesante în capitala Ciprului

Până când creștinismul s-a răspândit pe insulă, în jurul anului 350, orașul a fost cunoscut sub numele Lefkousia. În anul 965, Cipru a fost încorporat în Imperiul Bizantin, iar Nicosia a devenit capitala oficială.
Share this article

Nicosia este cel mai mare oraș din Cirpru, motiv pentru care chiar ai ce să vizitezi în capitala acestei țări.

Ca centru administrativ al insulei, Nicosia este un hub atât comercial, cât și politic. Este o metropolă activă ce servește ca centru financiar al țării, dar este și un oraș care a rămas divizat după invazia turcă din 1974.

Partea de nord a Nicosiei este capitala de nord a Ciprului, în timp ce zona de sud a orașului este teritoriul ciprioților greci. După căderea zidului Berlinului, Nicosia a devenit, și încă este, singurul oraș divizat din lume.

Nicosia a fost continuu populată încă din epoca bronzului (2500-1050ÎHr.), iar în primul mileniu înaintea erei noastre s-a dezvoltat într-un oraș regat, numit Ledra.

Spre deosebire de orașul comercial Kition (cunoscut azi sub denumirea de Larnaka), Ledra era un oraș important a cărei populații era dedicată în special agriculturii.

Până când creștinismul s-a răspândit pe insulă, în jurul anului 350, orașul a fost cunoscut sub numele Lefkousia. În anul 965, Cipru a fost încorporat în Imperiul Bizantin, iar Nicosia a devenit capitala oficială.

Următoarele cinci secole au adus multe schimbări pentru Cipru. Insula a fost capturată, vândută și revândută unor mari conducători, printre care Richard I al Angliei, Cavalerilor Templieri și francilor, înainte de a intra sub regulile Veneției, în 1489.

Cu amenințarea permanentă a invaziei otomane, guvernul venețian a fortificat fiecare oraș de pe insulă.

Zidurile venețiene din secolul al 16-lea rămân și azi una dintre principalele atracții din Nicosia.

Centrul istoric din Nicosia este un loc unde culturile antice și contemporane se întrepătrund. Acest oraș găzduiește hoteluri de lux, muzee fascinante, biserici bizantine și străduțe înguste extrem de exotice și interesante, așa că, într-adevăr, chiar ai ce să vezi în Nicosia.

Muzeul Ciprului

Muzeul Ciprului din Nicosia este adesea amintit ca muzeul numărul unu al insulei deoarece găzduiește câteva colecții și antichități extrem de rare al ciprioților. Muzeul Ciprului a fost fondat în 1888 ca o modalitate de păstrare a artefactelor descoperite de arheologi în timpul excavărilor de pe insulă.

Muzeul Ciprului poate că nu are instalațiile ultra moderne găsite la Louvre sau la British Museum din Londra, însă colecția sa este extrem de impresionantă, cele mai vechi piese datând din mileniul al VIII-lea î.Hr.

Aici sunt 14 galerii ce înfățișează istoria cipriotă, cultura și arta, în ordine arheologică.

Piața Eleftherias

Piața Eleftherias sau Piața libertății nu este chiar o piață, ci mai degrabă o stradă cu sens unic, cu patru benzi. Primăria Nicosiei străjuiește placa din centrul pieței, pe unul dintre bastioanele venețiene. Piața Eleftherias a fost întotdeauna centrul activităților nicosiene, inclusiv  mitinguri politice, celebrări publice, demonstrații și a agitației de zi cu zi a locuitorilor orașului.

În 2005, a fost pus în aplicare un plan de revitalizare a pieței și de a face ca aceasta să funcționeze ca un spațiu public superb care leagă vechea Nicosie de noua Nicosie.

Una dintre cele mai premiate firme de arhitectură din lume, condusă de arhitectul Zaha Hadid, a fost aleasă pentru modernizarea pieței. În 2012, proiectul a fost stopat datorită descoperirilor arheologice. La finalizare zona va fi un parc contemporan, prietenos cu pietonii, de care Cipru poate fi mândru.

Poarta Famagusta

Poarta Famagusta este parte din zidurile medievale venețiene din Nicosia. Inițial, Poarta Famagusta era numită Porta Guiliana și servea drept una dintre cele trei intrări principale din oraș. Această poartă oferă vizitatorilor o privire unică în interiorul masivei cetăți venețiene. Odată intrat, vei vedea trei mari coridoare ce astăzi servesc unei varietăți mari de expoziții culturale.

Inițial, aceste coridoare erau folosite pentru a depozita stocuri militare și muniție. În zilele stăpânirii coloniale britanice poarta a fost folosită ca depozit și a căzut într-o stare de degradare semnificativă. În 1980, oficialii din Nicosia au început procesul de restaurare.. Astăzi Poarta Famagusta nu este doar cea mai bine păstrată poartă de intrare în oraș dintre cele trei, dar și cea mai fotografiată clădire din Nicosia.

Zidurile Venețiene

Asemenea orașului capitală Valleta din Malta, Nicosia a fost supusă atacurilor otomane în timpul secolului al 16-lea. Regatele creștine aveau de ce se teme în acea perioadă, mai ales că otomanii demonstraseră că pot cuceri orașe port din Grecia. În 1565, otomanii au încercat să cucerească Valetta într-o bătălie cunoscută sub denumirea de Marele Asediu al Maltei. Cavalerii Saint John au reușit să oprească invazia, însă celelalte nații mediteraneene au luat notițe și au început pregătirile pentru un posibil atac. În 1567 venețienii au început să construiască o fortăreață în jurul Nicosiei, cu ajutorul inginerilor italieni. În mai puțin de trei ani au reușit să finalizeze această construcție masivă ce avea 11 bastioane, două porți publice, o poartă militară și un șanț de apărare. Însă, în ciuda eforturilor lor, orașul a fost capturat pe 9 septembrie 1570 de către forțele otomane.

În zilele noastre, cinci dintre bastioane se află în sudul Nicosiei, alte cinci sunt situate în nordul Nicosiei (Turcia) și unul este ocupat de forțele ONU.

Strada Ledra

Strada Ledra, denumită astfel după numele orașului regat antic Ledra, este principala arteră comercială din Nicosia. Începe în Piața Eleftherias și merge de la sud la nord, o porțiune din ea trecând prin zona Nicosiei ocupată de turci. Strada Ledra este întotdeauna înțesată de activități. Cafenele, buticuri, librării și restaurante sunt așezate de-o parte și de alta a bulevardului pietonal din inima orașului vechi.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora