Ce să vizitezi pe Riviera Franceză. 8 locuri de neratat, cu parfum de lavandă și culori de cinema - LIFE.ro
Mergi la conținut

Riviera Franceză este cunoscută în întreaga lume pentru strălucirea și frumusețea sa, dar aceste locuri o duc la un nivel cu totul nou. De la plajele și promenadele de văzut din Cannes și Monaco până la câmpurile de lavandă din Grasse și satele medievale precum Èze, există o mulțime de locuri de explorat pe tot parcursul verii și nu numai.

Iată ce să vizitezi pe Riviera Franceză:

Menton

Orașul Menton are toată frumusețea satelor de coastă mai cunoscute, dar o fracțiune din aglomerația lor. Enorm de multele plaje sunt aproape goale în extrasezon, iar aleile pline de buticuri sunt relativ lipsite de turiști care vânează chilipiruri. Cu peste 316 zile de soare pe an, grădini excepționale și bucătărie italiană de calitate datorită poziției sale la granița franco-italiană, este un loc ideal pentru o excursie de o zi. (Pentru o experiență gastronomică provensală de neegalat, totuși, mergeți la Mirazur, locul cu trei stele Michelin al bucătarului Mauro Colagreco, care a câștigat titlul numărul unu în topul celor mai bune 50 de restaurante din lume în 2019.)

Sfat: în februarie, orașul înflorește cu Festivalul Lămâii, o sărbătoare a primăverii și o întoarcere la trecutul orașului, când a supraviețuit în principal din producția de citrice.

Ce să vizitezi pe Riviera Franceză
Menton

Ce să vizitezi pe Riviera Franceză: Antibes

Dincolo de megayacht-uri și plaje perfecte, Antibes este o atracție pentru istoria sa literară și artistică. La Villa Saint Louis (acum popularul hotel Belles-Rives) de pe Cap d’Antibes, F. Scott Fitzgerald și-a stabilit reședința de vară cu Zelda și fiica sa, Scottie în 1926 și și-a început munca la Tender is the Night. Conacele închise și vilele dramatice de pe țărm care l-au fascinat cândva pe Fitzgerald sunt încă o parte foarte mare din peisaj, dar există și farmecul local. Plimbați-vă prin vechiul Antibes, prin Cours Masséna, o piață alimentară provensală, și până la Musée Picasso, primul muzeu dedicat artistului. Fostul Château Grimaldi a fost casa și atelierul lui Picasso în 1946 și rămâne una dintre atracțiile culturale importante din orașul stațiune.

La Colline du Chateau, Nisa

Orice excursie pe Coasta de Azur ar trebui să înceapă cu o oprire la Nisa, cu vedere la apele strălucitoare ale Mediteranei. Începeți cu o urcare până la La Colline du Château (Dealul Castelului) pentru a vedea de ce se agită toată lumea: Odată ce ajungeți în vârf, abundă priveliști panoramice ale Baie des Anges, Orașul Vechi, promenada din Nisa și ale orașului cu arhitectură variată și vibrantă. Și, în timp ce câteva ziduri prăbușite sunt tot ce au rămas din castelul omonim de pe deal, există un parc înverzit care este perfect pentru un picnic după o zi întreagă de vizitare a obiectivelor turistice.

Ce să vizitezi pe Riviera Franceză: Orașul Vechi, Nisa

Vieille Ville plină de culoare din Nisa, sau orașul vechi, este un labirint încântător de străzi înguste pline de restaurante, galerii și magazine pline de viață. Există cafenele presărate în jurul numeroaselor piețe ale orașului vechi, așa că profitați de ocazie pentru a vă așeza și, cu cafeaua în mână să vă uitați la oameni toată ziua. Pentru o vizită mai activă, petreceți ceva timp plimbându-vă de-a lungul Promenadei du Paillon, aproape parcul public și grădina botanică a orașului care leagă Muzeul de Artă Modernă și Contemporană (care merită vizitat) și Promenade des Anglais.

Ce să vizitezi pe Riviera Franceză
Vieille Ville

Cannes

Cu mult înainte de a fi sinonim cu Festivalul Internațional de Film și de a-și câștiga reputația ca loc de joacă pentru cei amețitor de înstăriți din lume (și găzduiește excesul în orice, de la mașini de lux la modă haute couture), Cannes era o destinație sclipitoare, pe litoral, făcută pentru odihnă– ceva care rămâne totuși. Dar oferă și priveliști și cultură extraordinare. Urcați scările întortocheate și treceți pe lângă casele acoperite din Le Suquet, cartierul vechi al orașului, și veți ajunge la Musée de la Castre, o casă pentru artă etnografică într-o fortăreață medievală cu vedere la portul de agrement și la Croisette. Pentru plaje restauratoare și peisaje fără aglomerație, faceți o plimbare de 15 minute cu feribotul către două dintre insulele Lérins din largul coastei: Ile St. Honorat, cunoscută pentru mănăstirea și plantațiile de pădure, și Ile Ste-Marguerite, locul ascuns cu golfuri și plaje.

Ce să vizitezi pe Riviera Franceză: Èze

În stânci, sus, deasupra mării, satul medieval Èze este un pas încântător înapoi în timp – și un calm fericit pentru Riviera. Clădirile din piatră bine conservate, aleile întortocheate, capelele din secolul al XIV-lea și fundalul dramatic mediteranean fac ca acest sat mic să pară un platou de film. Priveliștile dramatice sunt cel mai bine observate mergând pe unul dintre numeroasele trasee de drumeții, cum ar fi faimoasa potecă Nietzsche, care leagă orașul și vârful, care se află la 1.400 de metri deasupra nivelului mării. În partea de sus, veți descoperi cetatea medievală a orașului, pe care s-ar putea să o recunoașteți din To Catch a Thief a lui Hitchcock, înconjurată de Jardin Exotique, o grădină în deșert plină de flori exotice.

Grasse

Grasse este un sat medieval liniștit, frumos, care deține și distincția de a fi capitala mondială a parfumurilor. În timp ce parfumerii celebri precum Fragonard oferă tururi gratuite ale fabricilor lor, adevăratul motiv pentru a veni aici este să admirați câmpurile aproape nesfârșite de lavandă care domină peisajul deluros al zonei. În luna august, orașul găzduiește Festivalul iasomiei, o sărbătoare de trei zile a iasomiei, una dintre cele două flori care a dominat producția locală de parfum (cealaltă este trandafirul de Damasc). Casele sunt drapate în ghirlande, oamenii dansează pe străzi, parade și petale de iasomie peste tot. Grasse este situat convenabil între Cannes și Nisa, așa că merită o oprire rapidă aici, fie doar pentru a ridica câteva sticle de parfum și pentru a vă opri pentru a simți mirosul de lavandă.

Ce să vizitezi pe Riviera Franceză
Grasse

Ce să vizitezi pe Riviera Franceză: Monaco

Mărginit de Franța pe trei părți, principatul mic Monaco este un bastion al strălucirii și al glamour-ului. Deși este de obicei cunoscut ca un loc de joacă pentru cei ultra bogați, cei lipsiți de bani se pot distra în continuare aici: excursii la atracții impunătoare precum Palatul Prințului, Fort Antoine și Catedrala din Monaco merită toate și nu-ți vor sparge pușculița. Fă-ți timp pentru a observa iahturile luxoase din port (sau, și mai bine, împrietenește-te cu cineva care deține unul) și încheie călătoria cu o învârtire de ruletă la cazinoul din Monte Carlo.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora