Ce se ascunde în spatele manipulării și cum ne putem apăra? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce se ascunde în spatele manipulării și cum ne putem apăra?

Manipularea în general poate fi directă sau indirectă. De asemenea poate conține o traumă, o frică, o boală sau un handicap. Ce trebuie însă să subliniem este faptul că a manipula (direct sau indirect) înseamnă să obții beneficii în dauna intereselor celorlalți.
Share this article

De ce manipulează anumite persoane? Care poate fi scopul lor și de ce nu încearcă și alte metode mai ortodoxe?

Manipularea în general poate fi directă sau indirectă. De asemenea poate conține o traumă, o frică, o boală sau un handicap. Ce trebuie însă să subliniem este faptul că a manipula (direct sau indirect) înseamnă să obții beneficii în dauna intereselor celorlalți.

Dar pentru a înțelege mai bine în ce constă manipularea dar și ce se ascunde în spatele ei, tocmai pentru a putea ulterior să ne apărăm, trebuie să vorbim de persoane ce pot suferi de următoarele afecțiuni:

  • Tulburarea de personalitate psihopată – pentru el manipularea este un scop în viață. Dat fiind faptul că nu are sentimente și nu simte mila sau iubirea, manipulează pe oricine pentru a-și atinge un scop personal, indiferent de costurile pe care trebuie să le suporte victim.
  • Tuburarea de personalitate paranoidă. Aceste persoane sunt atât de convinse că toată lumea se ascunde de ele și încearcă să îi facă rău încât ajung să te maipuleze și pe tine astfel încât, dacă nu te prinzi la timp, ajungi să crezi scenariile despre care aceste persoane vorbesc.
  • Tulburarea de personalitate borderline. Sunt persoane care au o temere imensă de a nu rămâne singure. Datorită acestei frici își controlează foarte greu emoțiile însă pot ajunge să te manipuleze afectiv, tocmai din teama de a nu te pierde și de a nu rămâne singure.
  • Tulburare de personalitate schizoidă. De principiu acestora nu le plac de nici un fel interacțiunile sociale. Sunt persoane extrem de solitare. Astfel, pot ajunge să te manipuleze afectiv pentru ați petrece timpul doar împreună cu ele. Nu suportă musafirii, prietenii, colegii și tind să te manipuleze făcându-te să crezi că toți îți vor cumva răul sau vor ceva de la tine, pentru a te transforma într-o persoană singuratică așa cum sunt ei.
  • Tulburarea de personalitate narcisică. Aceștia manipulează pentru a culege laudele celor din jur. În acest sens pot juca lejer teatru și pot spune cu ușurință lucruri ce îi pot afecta pe cei din jur, dar care, le pot aduce lor admirația tuturor. Astfel vor minți cu nerușinare, vor devaloriza persoane și vor manipula mediul, tocmai pentru a ieși ei în evidență.
  • Anxioșii. Sunt cei care se tem aproape de orice, sunt neliniștiți și temerile lor pot fi atât de puternice încât le puteți prelua de parcă ar fi ale voastre.

Cine sunt persoanele care se lasă manipulate?

Aproape orice persoană a fost manipulată măcar o dată în viață. Probeleme apar atunci când se lasă manipulate în dauna intereselor lor, afectându-și astfel starea de sănătate, fizică și psihică, familia, cariera, prietenii. Dacă doriți, putem spune că persoanele care sunt cel mai ușor de manipulat au o tulburare de personalitate dependentă. Aceste persoane se lasă manipulate pentru că se tem să nu își piardă: partenerul, jobul sau un prieten. Și atunci sunt dispuse să pună mai presus de orice interesele celui pe care nu își doreșc să îl piardă, cu orice preț.

Însă, în general în spatele personalităților manipulate se pot ascunde următoarele aspecte:

  • o traumă majoră
  • frica de a nu pierde pe cineva sau ceva (cum ar fi jobul)
  • teama de a nu fi acceptat de un anumit mediu
  • o stimă de sine scăzută
  • o depresie ce face persoana respectivă să creadă că a se lăsa manipulată reprezintă ultima soluție
  • anumite tratamente medicamentoase
  • un anumit handicap psihic sau fizic
  • lipsa de experiență socială

Cum ne putem apăra de personalitățile manipulatoare?

  1. Evaluarea propriei persoane pentru a descoperi dacă nu suntem cumva personalitate dependentă.
  2. Evaluarea situației în care ne considerăm manipulați. De ce simțim acest lucru? Ce avem de câștigat și de pierdut în urma evenimentului sau situației respective. Dacă descoperim că suntem manipulați fără vreo șansă de a obține nici un beneficiu, trecem la pasul 3.
  3. Evaluarea persoanei care ne manipulează. Dacă suferă de tulburare psihopată cel mai bun lucru este să fugiți cât vă țin picioarele. Dacă suferă de tulburare narcisica, încercați să dozați ceea ce îi oferiți. Dacă este o persoana depresivă, mergeți la un psiholog pentru a învăța cum să vă comportați cu ea pentru ca, mai apoi, să o puteți aduce la psiholog.
  4. Apelați la un specialist. Alături de un pshihoterapeut puteți descoperi care vă sunt fricile, temerile, daca sunt sau nu probleme cu stima de sine. Împreună puteți lucra la un plan de dezvoltare a abilităților sociale, vă veți crește stima de sine, veți scăpa de temeri astfel încât veți deveni o persoană extrem de greu de manipulat.
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora