CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN LUME: A murit regizorul italian Bernardo Bertolucci - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Regizorul filmului ‘The Last Emperor’ Bernardo Bertolucci a murit la vârsta de 77 de ani

Bernardo Bertolucci, al cărui filmului “The Last Emperor” a câștigat nu mai puțin de nouă Premii Oscar în 1987, a murit la vârsta de 77 de  ani. A influențat generații de cineaști datorită ecranizării cărții lui Pu Yi, dar și a filmelor “The Conformist”, “The Sheltering Sky” sau “Last Tango in Paris”. Bertolucci suferea de cancer și a murit la Roma în cursul zilei de astăzi.

Devenit cunoscut la nivel mondial datorită primului  său film “Last Tango in Paris”, Bertolucci a lucrat la doar 31 de ani cu unul dintre cei mai cunoscuți actori din lume Marlon Brando. Însă, cel mai important film al său, “The Last Emperor”, l-a făcut să intre definitiv în istoria cinematografiei globale. Filmul a câștigat în 1987 toate Premiile Oscar la care a fost nominalizat, inclusiv cel pentru Cel mai bun film sau Cel mai bun Regizor. Astfel, Bertolucci a devenit primul și singurul italian care să fi câștigat Premiul Oscar pentru regie. De altfel, “The Last Emperor” a fost și singurul film despre un subiect din istoria Chinei care să fie apreciat de criticii de peste ocean. Mai multe despre acest subiect puteți să citiți pe Variety.

În fiecare oră 6 femei sunt omorâte de cineva pe care îl cunosc

Națiunile Unite arată într-un studiu că mai mult de jumătate dintre femeile care au fost omorâte anul trecut, au căzut victimele partenerilor sau ai unor membri ai familiilor lor. Din cele 87,000 de victime, mai mult de 50,000 au căzut în capcana unor persoane pe care le știau.

Vorbim, astfel, despre 137 de crime în fiecare zi. Adică, 6 femei mor în fiecare oră din cauza unor acțiuni violente ale unor persoane pe care le cunoscut. Despre acest subiect, puteți să citiți mai multe pe ABC.

Însă datele acestea nu ar trebui să ne surprindă. Și asta pentru că, în România este țara în care la fiecare 30 de secunde, o femeie este ținta violenței domestice. Mai mult decât atât, o femeie din zece este afectată de violența domestică în fiecare an, iar acest abuz nu are legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic. Așa ne arată statisticile, iar politicile sociale nu fac nimic pentru a le apăra. Până când?

Aaron Klug, cel care a primit Premiul Nobel în 1982, a murit

Omul de știință britanic a câștigat Premiul Nobel pentru dezvoltarea tehnicilor care utilizează sonde electronice și tehnici cristalografice pentru a discerne arhitectura și aranjamentul molecular al unora dintre moleculele esențiale pentru viață, inclusiv cromozomul. Klug a murit săptămâna trecută la vârsta de 92 de ani.

Dr. Klug a deținut un doctorat în fizică, dar a câștigat Nobel în 1982 pentru chimie, pentru aplicarea tehnicilor de la fizică și matematică la probleme de structură moleculară care ar putea fi considerate ca fiind în domeniul chimiei.

Citiți mai multe despre acest subiect pe Washington Post.

3 știri pe scurt

1. Săptămâna aceasta începe Campionatul European de Handbal Feminin din Franța (joi va fi deschiderea oficială cu meciul Franța – Rusia). România, condusă de Cristina Neagu, este în grupa D cu Norvegia, Germania și Cehia. Primul meci al echipei noastre va fi pe 1 Decembrie, împotriva Cehiei.

2. Săptămâna aceasta se lansează filmele Mowgli și Elliot The Littles Reindeer.

3. Lady Gaga este favorită să câștige cel puțin un Premiu Oscar – dintre cele două nominalizări foarte posibile (pentru Cea mai bună actriță într-un Rol Principal și pentru Cea mai bună melodie). Premiile Oscar ne așteaptă pe 24 februarie anul viitor. Iar nominalizările vor fi anunțate în luna ianuarie (pe 22 ianuarie).

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO