Ce se va întâmpla cu femeile și fetele din Afganistan? La ce drepturi și libertăți sunt nevoite să renunțe și cum sună discriminarea de gen în 2021? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Femeile din Afganistan ar trebui să reprezinte principala preocupare a organizațiilor mondiale nonguvernamentale. Este război, este tragic, într-adevăr și e vorba de zeci de mii de civili, victime ale violențelor. Un război care nici măcar nu e al lor, un război pe care analiștii îl comentează în fiecare seară și din fața cărora una dintre cele mai mari puteri ale lumii se retrage parcă cu coada între picioare.

Nu e de mirare că cei care rămân în această țară sunt încercați crunt de un puternic sentiment de abandon. E ca și cum cineva a stat cu tine în casă, ți-a arătat ce înseamnă civilizația și ți-a impregnat în minte și în suflet că ai niște drepturi care trebuie musai respectate și, de pe o zi pe alta te trezești că tot ce știai și tot ce ai înmagazinat în ultimii 20 de ani nu mai e valabil.

Prin această tragedie trec femeile și fetele din Afganistan. Și voi explica pe larg ce înseamnă asta. Dar înainte de orice, ceea ce azi se întâmplă cu femeile din Afganistan este un regres imens în fața oricărui progres reușit vreodată pentru susținerea drepturilor femeilor. Iar asta nu are nici o legătură cu feminismul, ci doar cu drepturile egale pentru care ne luptăm de mai bine de o sută de ani.

femeile din Afganistan
O mamă acoperită complet cu burka, ținându-și în brațe copilul

Care e situația în Afganistan?

Recentul transfer de putere de la fostul guvern afgan talibanilor a provocat o imensă incertitudine, iar cele care se află în cel mai mare pericol sunt femeile și fetele din Afganistan.

Chiar înainte de cea mai recentă escaladare a violențelor, jumătate din populație avea nevoie de asistență umanitară. Patruzeci de ani de război, sărăcie cronică, dezastre naturale provocate de schimbările climatice, iar acum COVID-19 sunt o combinație mortală pentru oamenii din Afganistan. Cincizeci la sută dintre cei care au nevoie de ajutor sunt femei și fete.

Deoarece aeroportul din Kabul rămâne epicentrul atenției globale în Afganistan, liderii mondiali nu trebuie să uite nevoile urgente ale femeilor și fetelor afgane. Lumea nu-și permite să se întoarcă cu spatele. Iată o privire la ceea ce au nevoie femeile și fetele din Afganistan acum și ce se poate face pentru a ajuta.

Drepturile femeilor din Afganistan

De zeci de ani, o mulțime de organizații nonguvernamentale au luptat pentru drepturile femeilor musulmane, în special ale celor din Afganistan. Ceea ce s-a reușit în ultimii ani a fost ca femeile și fetele din Afganistan să dobândească libertatea de a lucra, de a circula liber și, poate cea mai importantă, de a merge la școală. Toate acestea sunt pe cale să se năruie în urma ocupației talibane.

Femeile și copiii suportă tot mai mult greul violenței și reprezintă aproximativ jumătate din totalul victimelor civile. Acestea sunt în continuare expuse riscului de atacuri vizate. Afganistanul a fost cel mai mortal loc pentru copii în ultimii șase ani.

femeile din Afganistan
Înainte de invazia talibană, fetițele afgane aveau dreptul să meargă la școală

Femeile din Afganistan în timpul unei crize umanitare

Femeile din Afganistan se confruntă cu tot mai multă violență domestică, abuz și exploatare.

„Știm că în perioadele de criză, violența împotriva femeilor și a fetelor crește”, spune Elinor Raikes, vicepreședinte International Rescue Committee (IRC), o organizație globală ce vine în sprijinul victimelor de pretutindeni. „Cu o incertitudine crescând în tot statul Afganistan, IRC este îngrijorat de faptul că am putea vedea o creștere a violenței împotriva femei, precum și o creștere a căsătoriei copiilor. „

Știm că în perioadele de criză, violența împotriva femeilor și fetelor crește.

Reprezentanții organizației mai spun că liderii lumii moderne trebuie să umple golul mare în finanțarea ajutorului, astfel încât femeile și copiii să poată beneficia de protecție și să își satisfacă nevoile esențiale.

Începând din august 2021, planul internațional de răspuns umanitar pentru Afganistan este finanțat cu doar cu 38%. Această lipsă ar putea însemna că 1,2 milioane de copii vor pierde servicii de protecție specializate, făcându-i mai vulnerabili la violență, recrutare, muncă la vârste fragede, căsătorii timpurii și forțate și exploatare sexuală. Și 1,4 milioane de femei – multe dintre ele supraviețuitoare ale violenței – vor rămâne fără locuri sigure pentru a primi sprijin cuprinzător.

Educația fetelor în Afganistan

În ultimii 20 de ani, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește numărul de fete care au primit educație în Afganistan, dar în ultimele luni atacurile asupra școlilor și satelor au crescut dramatic, în timp ce sprijinul internațional s-a retras încet. Teama este că un milion de copii vor pierde accesul la educație.

Condiția femeilor în Afganistan. Ce obligații au ele în credința talibanilor?

În anul 2000, cu puțin înainte de pătrunderea americanilor în Afganistan și retragerea talibanilor în munți, jurnalista Lynsey Addario, călătorea în această țară, dorind să realizeze o serie de reportaje. La momentul respectiv, povestește ea, educația pentru femei și fete era interzisă în aproape toate circumstanțele, iar femeilor (cu excepția medicilor selectați, aprobați) nu li se permitea să lucreze în afara casei sau chiar să iasă din casă fără un tutore de sex masculin. Femeilor care ieșeau afară li se cerea să poarte burka, o îmbrăcăminte tradițională, care acoperă aproape întreaga față și atârnă până la glezne, făcând o femeie complet neidentificabilă în public. Toate formele de divertisment au fost interzise tuturor: muzică, televiziune, socializare între sexe în afara familiei. Majoritatea afganilor educați fugiseră deja în Pakistanul vecin și în alte părți; cei care au rămas au fost nevoiți să-și schimbe viața pentru a se conforma dictatelor regimului opresiv. Aceasta era interpretarea legilor islamice.

femeile din Afganistan
Burka, haina pe care o poartă femeile din Afganisan.

„Înainte ca SUA să invadeze Afganistanul, nu exista nimic, nici infrastructură, nici un sistem legal, nici un sistem educațional, nimic. Și în ultimii 20 de ani, totul a fost recreat în țară, de la educație, la sistemul juridic, la cel social și până la economie … Femeile au câștigat totul. Nu doar femeile, ci afganii în general au câștigat multe. ”, povestea o tânără afgană intervievată 20 de ani mai târziu.

Citește și: O scurtă istorie a violențelor din Afganistan. O scurtă recapitulare de la lovitura de stat împotriva monarhiei, în 1973 și până la invazia americană

Acum, desigur, aceste câștiguri par să dispară. În ultima lună, talibanii au preluat aproape toate orașele importante din țară. Militanții au deschis ușile închisorilor și au eliberat mii de prizonieri, au trimis femei acasă de la serviciu și au scos fetele din școli. În avans către capitală, forțele au distrus facilități medicale, au ucis civili și au lăsat mii de afgani strămutați. Unii susțin că talibanii au cerut ca femeile din satele pe care le cuceresc să se căsătorească cu luptătorii lor (deși grupul neagă această acuzație).

Dar mai presus de orice, trebuie să ne gândim la fetele și femeile din Afganistan care nu-și amintesc- ori pentru că nu erau născute, ori pentru că erau prea mici – cum era viața sub dominația talibană, în urmă cu mai bine de 20 de ani. Aceste tinere s-au născut într-o țară în care, într-adevăr războiul pândea după colț și nici o stradă nu era sigură, în nici o perioadă a zilei, însă care au învățat să folosească rețelele sociale, au fost la școală fără opreliști, au crescut cu visuri, speranțe, năzuințe și cu conșțiința drepturilor civile ce trebuie respectate.

Cum va fi pentru aceste tinere întoarcerea la opresiunea unui regim asupritor, guvernat de niște legi absurde pentru marea majoritate dintre noi?

Cum va fi pentru o copilă de 15 ani să afle de pe o zi pe alta că nu mai poate merge la școală, că va trebui să umble în permanență acoperită, să se căsătorească la 16 ani, cel târziu și că singurul viitor care o așteaptă este acela de soție, obligată fiind să uite tot ce a învățat până atunci?

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora