Ce știm despre boala Lyme? Și 10 vedete care trăiesc cu această afecțiune - LIFE.ro
Mergi la conținut

Boala Lyme este cauzată de patru specii principale de bacterii. Borrelia burgdorferi și Borrelia mayonii cauzează boala Lyme în Statele Unite, în timp ce Borrelia afzelii și Borrelia garinii sunt cauzele principale în Europa și Asia. Cea mai frecventă boală transmisă de căpușe în aceste regiuni, boala Lyme este transmisă prin mușcătura unei căpușe cu picioare negre infectate, cunoscută în mod obișnuit sub numele de căpușă de căprioară. Acestea sunt principalele avertizări din partea Mayo Clinic, unul dintre principalii furnizori de servicii de sănătate și unul dintre cele mai importante centre de cercetare medicală din lume.

Ce simptome are boala Lyme?

Semnele și simptomele bolii Lyme variază. Ele apar de obicei în etape, dar etapele se pot suprapune.

Semne și simptome precoce

O umflătură mică, roșie, similară cu cea a mușcăturii de țânțar, apare adesea la locul mușcăturii sau îndepărtării căpușelor și dispare în câteva zile. Aceasta este normală și nu indică boala Lyme.

Cu toate acestea, aceste semne și simptome pot apărea în decurs de o lună după ce ai fost infectat:

boala lyme

Eczemă. De la trei până la 30 de zile după o mușcătură de căpușă infectată, poate apărea o zonă roșie în expansiune, care uneori se limpezește în centru, formând un model de ochi de taur. Erupția cutanată se extinde lent pe parcursul zilelor și se poate răspândi până la 30 de centimetri în diametru. De obicei, nu provoacă mâncărime și nu este dureroasă, dar se poate simți cald la atingere.

Eritemul migrant este unul dintre semnele distinctive ale bolii Lyme, deși nu toată lumea cu boala Lyme dezvoltă erupție cutanată. Unii oameni dezvoltă această erupție cutanată în mai multe locuri ale corpului lor.

Alte simptome. Febra, frisoanele, oboseala, durerile corporale, cefaleea, rigiditatea gâtului și ganglionii limfatici umflați pot însoți erupția cutanată.

Semne și simptome ulterioare

Dacă nu sunt tratate, noi semne și simptome ale infecției cu Lyme pot apărea în următoarele săptămâni sau luni. Acestea includ:

Eritem migrant. Erupția poate apărea pe alte zone ale corpului.

Dureri articulare. Crizele de durere articulară severă și umflarea articulațiilor sunt în mod deosebit susceptibile de a-ți afecta genunchii, dar durerea se poate schimba de la o articulație la alta.

Probleme neurologice. La săptămâni, luni sau chiar ani după infecție, s-ar putea dezvolta inflamația membranelor din jurul creierului (meningită), paralizia temporară a unei părți a feței (paralizia lui Bell), amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor și mișcarea musculară afectată.

Semne și simptome mai puțin frecvente

La câteva săptămâni după infecție, unii oameni dezvoltă:

  • Probleme cu inima, cum ar fi bătăile neregulate ale inimii
  • Inflamația ochilor
  • Inflamație hepatică (hepatită)
  • Oboseală severă

Când să mergi la doctor?

boala lyme

Dacă ați fost mușcat de o căpușă și aveți simptome.

Doar un foarte mic procent din mușcăturile de căpușe pot provoca boala Lyme. Cu cât căpușa rămâne mai mult timp atașată de piele, cu atât este mai mare riscul de a face boala. Infecția cu Lyme este puțin probabilă dacă insecta este atașată mai puțin de 36 până la 48 de ore.

Dacă știi că ai fost mușcat și ai semne și simptome ale bolii Lyme – în special dacă locuiești într-o zonă în care boala Lyme este frecventă – contactează medicul. Tratamentul pentru boala Lyme este mai eficient dacă este început devreme.

Consultă medicul chiar dacă simptomele dispar

Mergi la medic chiar dacă semnele și simptomele dispar – absența simptomelor nu înseamnă că boala a dispărut. Netratată, boala Lyme se poate răspândi în alte părți ale corpului timp de câteva luni până la ani după infecție, provocând artrită și probleme ale sistemului nervos. Căpușele pot transmite și alte boli, cum ar fi babesioza și febra căpuşelor din Colorado.

Factori de risc pentru boala Lyme

Petrecei timp în zone împădurite sau cu multă iarbă. Copiii care petrec mult timp în aer liber în aceste regiuni sunt în special expuși riscului. Adulții cu locuri de muncă în aer liber sunt, de asemenea, expuși unui risc crescut.

Având pielea expusă. Căpușele se atașează ușor de pielea goală. Dacă te afli într-o zonă în care căpușele sunt des întâlnite, protejează-te purtând mâneci lungi și pantaloni lungi. Nu permite animalelor de companie să rătăcească prin buruieni și ierburi înalte.

Nu ai îndepărtat căpușa prompt sau corespunzător. Bacteriile de la o mușcătură de căpușă pot intra în sânge dacă căpușa rămâne atașată de piele timp de 36 până la 48 de ore sau mai mult. Dacă îndepărtezi o căpușă în două zile, riscul de a face boala Lyme este scăzut.

boala lyme

Complicații

Boala Lyme netratată poate provoca:

  • Inflamație cronică a articulațiilor (artrita Lyme), în special a genunchiului;
  • Simptome neurologice, cum ar fi paralizia facială și neuropatia;
  • Defecte cognitive, cum ar fi afectarea memoriei;
  • Nereguli ale ritmului cardiac.

10 vedete care trăiesc cu boala Lyme

Oricine se poate îmbolnăvi de boala Lyme – chiar și oamenii celebri. De la muzicieni de renume, precum Avril Lavigne și Justin Bieber, până la comedianți mari precum Ben Stiller și Amy Schumer, există o mulțime de oameni cunoscuți care se luptă cu această boală debilitantă, transmisă de căpușe. Iată câteva exemple de vedete cu boala Lyme.

Avril Lavigne

Avril Lavigne se luptă cu boala Lyme din 2014. Potrivit revistei People, boala a ținutuit-o pe faimoasa cântăreață la pat, aproape jumătate de an. „Abia puteam să mănânc, iar când ne-am dus la piscină, a trebuit să plec și să mă întind în pat”, a spus Lavigne în 2015. „Nu aveam idee că o mușcătură de insectă poate face asta”.

boala lyme

Shania Twain

Boala Lyme a amenințat și cariera cântăreței country, Shania Twain, deoarece a făcut-o să sufere de o tulburare a corzilor vocale numită disfonie. „Mi-a fost foarte frică pentru puțin timp că nu voi mai cânta, niciodată”, a spus ea pentru revista People în 2017. „Am trecut prin acel moment, dar am găsit o cale. Am găsit o modalitate de a o face”.

Ben Stiller

Boala Lyme nu este ceva de râs pentru această vedetă de la Hollywood, care a fost diagnosticată cu această boală încă din 2010. În timp ce amuzantul actor spune că acum nu are simptome, Stiller știe că este întotdeauna posibil ca afecțiunea să se aprindă din nou. „Lyme nu părăsește niciodată organismul tău”, a spus el într-un interviu din 2011 pentru The Hollywood Reporter. „Este un lucru foarte greu.”

boala lyme

Kelly Osbourne

Faimoasa fiică a lui Ozzy Osbourne a fost mușcată de o căpușă în timpul unei mari petreceri organizate pentru ziua de naștere a tatălui ei, care a avut loc în aer liber. Ea a continuat să aibă simptome dureroase, pe care le-a detaliat în cartea sa de memorii, din 2017: „There Is No F**king Secret: Letters From a Badass Bitch”.

Justin Bieber

În 2020, acest superstar pop a dezvăluit că a fost diagnosticat cu boala Lyme după ce a suferit simptome pentru o perioadă lungă de timp. „Au fost câțiva ani grei”, a spus el într-o postare, acum ștearsă pe Instagram. „Dar voi obține tratamentului potrivit care va ajuta la tratarea acestei boli și voi reveni mai bine ca niciodată”.

boala lyme

Amy Schumer

Actrița de comedie, Amy Schumer și-a dezvăluit diagnosticul într-o postare pe Instagram din 2020. Starul a cerut sfaturi de la fanii care au avut o experiență cu boala. „Am avut [boala Lyme] și sunt pe doxiciclină. Poate o am de ani de zile. Vreun sfat?” a întrebat ea. „Poți să bei un pahar de vin sau două fiind pe tratament? Știu că trebuie să stau departe de soare. De asemenea, iau aceste ierburi din cape cod numite lyme-2. Vă rog să comentați sau să-mi scrieți un mesaj privat. De asemenea, vreau să spun că mă simt bine și că sunt încântat că o să scap de asta.”

Debbie Gibson

Această prințesă pop din anii 1980 se luptă cu boala Lyme din 2013. În timpul emisiunii Dancing With the Stars din 2017, cântăreața a recunoscut că boala i-a afectat capacitatea de a concura. „Este o provocare diferită”, a spus ea pentru revista People la acea vreme. „Nu pot fi egoistă cu corpul meu. Nu mă pot forța fără să mă gândesc la ce urmează. [Boala Lyme] îmi poate afecta rezistența.”

Yolanda, Anwar și Bella Hadid

boala lyme

Fosta vedetă a Real Housewives of Beverly Hills, Yolanda Hadid, împreună cu copiii ei, fotomodelele Bella și Anwar Hadid, au boala Lyme. Într-un discurs din 2016 la Global Lyme Alliance, Yolanda a spus: „Este greu pentru oameni să înțeleagă dizabilitatea invizibilă care stăpânește viața noastră, în special în spatele chipului frumos care strălucește atât de puternic pe coperțile revistelor”.


Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora