Ce ştim despre Imaculat, propunerea României pentru Premiile Oscar - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Pelicula Imaculat a convins criticii de film că merită să fie propunerea României pentru Premiile Oscar din 2023, iar premiile primite deja la alte festivaluri arată că sunt şanse mari ca filmul să intre pe lista scurtă a nominalizărilor. Imaculat, lansat în toamna anului trecut, poate fi urmărit din această lună pe platforma de streaming HBOmax.

Imaculat, propunerea României la Oscar

Filmul lansat în septembrie anul trecut prezintă povestea Dariei, interpretată de actriţa Ana Dumitraşcu, o tânără aflată în ultimul an de liceu care, influenţată de iubit, începe să consume heroină şi devine dependentă. Părinţii reuşesc să o convingă să se interneze într-o clinică de dezintoxicare, unde Daria ia contact cu un mediu extrem de contrastant cu tot ce a cunoscut ea până atunci şi cu oameni implicaţi în relaţii complicate şi greu de gestionat.

Este o poveste despre abuz şi dependenţe, despre efectele şi transformările pe care le trăieşte tânăra de 18 ani în preajma şi sub presiunea celor din jur. Este despre dezechilibrele de putere între femei şi bărbaţi, teama de a spune nu şi blocajele în situaţii de abuz.

Filmul, în regia Monicăi Stan şi a lui George Chiper, a fost construit pe un scenariu scris tot de ea, în urma unei experienţe personale petrecută într-o clinică de dezintoxicare. Ne ajută să pătrundem într-o lume pentru unii necunoscută, să uităm de căutat vinovaţi şi să facem apel la empatie.

În distribuţie îi regăsim şi pe Vasile Pavel, Cezar Grumăzescu, Rareş Andrici şi Ilona Brezoianu. Imaculat a primit 3 premii anul trecut la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia: premiul pentru regizori aflaţi la debut, premiul principal al secţiunii şi premiul pentru cel mai bun scenariu în cadrul secţiunii dedicată creatorilor sub 40 de ani. Alte 2 premii au venit în 2022, unul în Portugalia – Trofeul Golden Lynx la FEST, New Directors New Films Festival, la categoria film de ficţiune şi un altul la TIFF Cluj Napoca, unde a primit Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film – FIPRESCI Award.

Lista scurtă a nominalizărilor la Oscar 2023 va fi făcută publică de Academia Americană de Film pe 21 decembrie 2022, iar cea de-a 95-a gală de decernare a premiilor este programată pentru 12 martie 2023.

Citeşte şi: 2021, anul filmului românesc. Sau cum „colectiv” la Oscar arată lumii întregi cum corupția din România ucide – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO