Ce trebuie să ştii când începi o colecţie de artă - LIFE.ro

Căutare

Share this article
Este o mare diferenţă între a cumpăra artă şi a colecta artă. A cumpăra artă este o activitate mai mult sau mai puţin întâmplătoare, bazată pe preferinţele personale sau impulsurile unui moment, în timp ce a dezvolta o colecţie de artă este un proiect pe termen lung care cere dedicare. În amândouă cazurile, achiziţionezi ceea ce îţi place, dar dacă vrei să devii colecţionar de artă, îţi trebuie alte două însuşiri distincte.
 
Prima este să fii capabil(ă) să cercetezi, să evaluezi şi să decizi ce lucrări artistice să cumperi şi ce să nu cumperi. Cea de-a două este să fii capabil(ă) să alegi o piesă individuală în aşa fel încât să devină o piesă a unei colecţii cu sens – o colecţie care spune ceva despre felul în care înţelegi arta, despre evoluţia artei sau a unei epoci în particular. 
 
În orice colecţie matură, întregul este mai mare decât suma părţilor sale, colecţionarul devenind o autoritate în materie, în anumite cazuri depăşind standardele şi setând adevărate trenduri. 
 
5 sfaturi de la Roxana Gamarţ şi Mira Burke (fondatoarele Mobius Gallery) 
 
Deschide ochii! A cumpăra artă înseamnă să îţi dezvolţi gustul, la fel ca pentru muzică, vin sau altceva. Cu cât priveşti mai mult, cu atât înveţi mai mult. 
 
Dezvoltă-ţi spiritul şi gustul propriu! Nu urmări doar tendinţele sau achiziţiile vedetelor sau ultimul “scandal” din lumea artei. A-ţi dezvolta o colecţie de artă este ceva
extrem de personal, aşa că urmează-ţi instinctul emoţional şi vizual. 
 
Supraveghează-ţi bugetul! Nu este nevoie să îţi ipotechezi casa pentru a colecţiona artă de calitate. E adevărat că artă costă, dar NU este important cât de mulţi bani cheltui pentru ea, ci pe ce cheltui acei bani. 
 
Călătoreşte! Dacă vrei să ai o colecţie interesantă şi de calitate, trebuie să vizitezi “hot spots” ale artei contemporane, atât în ţară, cât şi peste hotare. Vizitează galerii şi târguri de artă, discută cu dealeri de artă, galerişti şi artişti. 
 
Cumpără numai de la galerii de artă! Cele mai bune galerii îţi vor da întotdeauna cărţi, broşuri, cataloage şi orice altceva ar putea ajuta un colecţionar să înţeleagă cât mai mult artistul ale cărui lucrări le achiziţionează. Evita vânzătorii de stradă sau “ofertele speciale” ale artiştilor aflaţi în trecere prin propriile lor galerii – în afara situaţiei în care ştii extrem de bine de la cine cumperi.
 

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO