fbpx

Căutare

Share this article

O maşină clasică de curse condusă de Sir Stirling Moss şi descrisă ca fiind „cel mai important Aston Martin care s-a fabricat vreodată”, a devenit cea mai valoroasă maşină britanică a tuturor timpurilor după ce s-a vândut cu suma de 22,5 milioane de dolari la licitaţia anuală de la Monterey Car Week.

Aston Martin DBR1 fabricat în 1956 este echivalentul lui Ferrari 250 GTO şi al lui Mercedes Benz 300 SLR şi s-au fabricat numai 5 maşini între anii 1956 şi 1958. Cea care a fost vândută a fost prima produsă, un model construit special de către designerul şef, Ted Cutting.

DBR1 a fost făcută cu scopul de a câştiga cursa de la Le Mans, însă, de vreme ce nu a reuşit să treacă prima linia de sosire după cele 24 de ore, un nou model a făcut-o.

La licitaţie, maşina s-a vândul cu motorul original deşi are şi un alt motor modern, dar fără o aşa mare valoare istorică.

Între timp, în aceeaşi seară, la o licitaţie concurentă organizată de casa Bonham, s-a vândut un McLaren F1 din 1995, primul din acest model, pentru suma de 15,62 milioane de dolari. Acest model a fost cea mai sofisticată maşină pe care lumea a văzut-o până la începutul anilor 1990, când a fost lansat.

Aston Martin şi McLaren, deşi sunt companii deţinute de două persoane diferite, au fost amândouă evaluate la aproximativ 15 milioane de lire sterline, ceea ce le face cele mai valoroase maşini din lume vândute la licitaţie.

Această maşină Aston Martin a spart recordul mondial al Jaguarului D-Type ce a câştigat cursa de la Le Mans în 1956 şi care s-a vândut pentru suma de 21,7 milioane de dolari.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO