Ceai oolong - ce este, ce beneficii are, cum îl alegem - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ceai oolong - ce este, ce beneficii are, cum îl alegem

Când vorbim de ceai oolong vorbim de un ceai semi-fermentat, parfumat și dulce, cu un conținut mai redus în teină decât ceaiul verde, de exemplu, considerat de unii concurentul lui direct.
Share this article

Mai puțin cunoscut în comparație cu ceaiul verde sau cel negru, ceaiul oolong începe să câștige ușor-ușor popularitatea pe care o merită. Extrem de apreciat în China, una dintre țările producătoare, ceaiul oolong a început să fie consumat tot mai mult și în țări precum Japonia, SUA sau în țări de pe continentul european. Deși în chineză numele său se traduce ca ”dragonul negru”, frunzele de Camellia sinensis au nuanțe de galben-verzui.

Când vorbim de ceai oolong vorbim de un ceai semi-fermentat, parfumat și dulce, cu un conținut mai redus în teină decât ceaiul verde, de exemplu, considerat de unii concurentul lui direct. Principalele țări producătoare sunt China, Taiwan și India, fiecare având metode diferite de prelucrare a acestuia, precum și mai multe grade de fermentare, de la 8 la 85%. Una dintre cele mai neobișnuite modalități de prelucrare a ceaiului oolong este cea prin care coșurile în care sunt așezate frunzele sunt mișcate rapid în toate direcțiile, astfel încât marginile frunzelor suferă un șoc, începând să fermenteze, în timp ce mijlocul lor rămâne crud.

Tipuri de ceai oolong

În China se fabrică 3 tipuri mari de ceai oolong, diferența fiind făcută de gradul de fermentare. Frunzele de Wu I sunt culese de pe muntele cu același nume și se aseamănă cu cele folosite la producerea ceaiului verde. Acestea au cel mai scăzut grad de fermentație, undeva la 15%.

Tieh Kuan Yin, unul dintre cele mai îndrăgite în China, este un ceai cu o fermentație de 40-50%, al cărui proces de producție este extrem de complex, cu 8 pași de procesare. Gama de top a acestui ceai oolong este una dintre cele mai scumpe din lume, prețul unui kilogram ajungând la 3.000 de dolari.

Al treilea tip de ceai oolong este cel cu un grad de fermentație foarte ridicat și poate fi utilizat în locul cafelei, la fel ca ceaiul negru.

În Taiwan regăsim ceaiul Puchong sau Bao Zhong, un ceai uscat prin înfășurarea frunzelor în hârtie din bumbac. Cu frunze lungi și o infuzie galben-verzuie, seamănă cu ceaiul verde.

Dong Ding sau Piscul înghețat este un tip de ceai oolong ce este cules de pe muntele cu același nume. Este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune ceaiuri din Taiwan, având un grad mediu de fermentație.

Ca și în China, și în Taiwan există ceai oolong cu fermentație ridicată, în jur de 70%, asemănător ceaiului negru. În funcție de zona din care a fost cules și de aromele pe care le răspândește, poate fi găsit sub diverse denumiri precum Imperial, Choicest sau Fancy.

În India toate tipurile de ceai oolong sunt numite Darjeeling. Cel mai apreciat, dar și cel mai rar, este cel care se găsește sub denumirea de Dragon Claws.

Beneficiile ceaiului oolong

Frunzele ceaiului oolong conțin catechine, un tip de polifenoli antioxidanți și cofeină, care împreună combat efectele radicalilor liberi, mai precis combat efectele îmbătrânirii tenului. În același timp, reduc reacțiile alergice vinovate de apariția eczemelor sau alte afecțiuni la nivelul pielii.

Dar efectele acestui ceai sunt mult mai multe. Una dintre marile calități ale ceaiului oolong este faptul că activează metabolismul, implicit arderea grăsimilor. Bineînțeles, condiția este să îl consumi fără să-l îndulcești. E chiar recomandat să îl bei fără îndulcitori pentru că în acest fel îi simți mult mai puternic aromele fine.

Cei mai mulți dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată în viață cu un nivel crescut al colesterolului și am aflat care sunt riscurile. Ceaiul oolong băut zi de zi ajută la scăderea acestuia și contribuie și la sănătatea întregului sistem cardio-vascular.

O ceașcă de ceai oolong pe zi poate fi de ajutor și în perioadele stresante sau solicitante din punct de vedere intelectual. Cafeina din frunzele lui crește capacitatea organismului de a se mobiliza și acționează asupra rezistenței psihice.

Sistemul digestiv are și el de câștigat de pe urma consumului de ceai oolong. Datorită antioxidanților conținuți, acesta ajută la calmarea durerilor cauzate de gastrită, ulcer sau reflux gastro-esofagian și favorizează digestia.

Într-o lume în care tot mai multe produse alimentare au zahăr în compoziție, iar numărul cazurilor de diabet crește exagerat de la un an la altul, orice mână de ajutor în acest sens este bine-venită. Antioxidanții din ceaiul oolong ajută, deasemenea, la reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Aromele ceaiului de oolong sunt extrem de variate în funcție de sortiment, gradul de fermentație și modalitatea de producere. Puteți găsi ceaiuri cu arome dulci și fructate, lemnoase, cu arome florale sau chiar de miere. Cel mai bine este să testați și să descoperiți care dintre ele vi se potrivește mai bine, așa, ca și în cazul parfumurilor.

Modul de preparare al ceaiului oolong

Ca să beneficiezi la maximum de gustul și calitățile ceaiului oolong este indicat să respecți și indicațiile de preparare. Spre deosebire de majoritatea ceaiurilor, acesta nu doar că poate fi infuzat de mai multe ori, dar devine și mai gustos în acest fel. Frunzele de oolong pot fi folosite de 3-5 ori, iar specialiștii spun că vârful gustului este la cea de-a treia și a patra infuzie.

Proporția de care trebuie să ții cont este de 3 grame de ceai la 200 ml de apă, iar apa ar trebui să fie încălzită până la punctul de fierbere, undeva la 95de grade Celsius. Frunzele trebuie să stea 3, cel mult 5 minute în apa fierbinte, apoi trebuie scoase și puse la păstrat, pentru următoarea ceașcă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora