Căutare

Share this article

Ceasul de buzunar al lui Mihai Eminescu va fi licitat la Artmark, cu un preţ de pornire de 5000 de euro.

Marţi, 22 noiembrie, la Athénée Palace Hilton în cadrul licitaţiei „istoria Românilor” organizată de Artmark va fi pus în vânzare ceasul de buzunar ce a aparţinut lui Mihai Eminescu, piesă unicat pe care este gravată dedicaţia „Maestrul slovei” din partea societăţii Junimea, anunţă news.ro. Ceasul este gravat pe capacul din spate şi cu iniţialele poetului, „M. E.”, încadrate de motive florale. Acesta vine însoţit de cutie şi cheie pentru întoarcere.

Piesa a fost oferită cadou poetului din partea membrilor societăţii „Junimea”, în anul 1876, când  Eminescu era director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, profesor suplinitor, revizor şcolar pentru judeţele Iaşi şi Vaslui, redactor la ziarul „Curierul de Iaşi„, continuând totodată să publice în revista „Convorbiri Literare„.

Ceasul a fost expus în cadrul expoziţiei, „Eminescu în arhive şi biblioteci particulare„, în Rotonda MNLR (Muzeul Naţional al Literaturii Române) în anul 2012.

Tot la licitaţia „istoria Românilor” va fi scoasă la vânzare şi cea mai cunoscută reprezentare a lui Mihai Viteazul realizată în timpul vieţii sale de către Aegidus Sadeler II în 1601. 

Celebrul portret al lui Mihai Viteazul, pe cât de cunoscut este astăzi românilor, pe atât de ascuns a fost timp de aproape 250 de ani, a fost descoperit de Nicolae Bălcescu împreună cu Alexandru Golescu în Biblioteca Regală din Paris. Gravura, de o valoare excepţională, are ca preţ de pornire 2.500 de euro.

Licitaţia se va încheia cu o piesă extrem de rară de colecţie filatelică: Timbrul Cap de Bour 108 de parale (1858). Însoţit de două certificate de autenticitate, timbrul are un preţ de pornire de 9.000 de euro.

Tot marţi 22 noiembrie şi tot la Athénée Palace Hilton va avea loc şi Licitaţia Postmodernism şi Artă Contemporană ce va aduce laolaltă nume importante din arta plastică ale secolului XX. Printre acestea se numără Marcel Iancu, Dumitru Gorzo, Corneliu Baba, Mircea Suciu Sau Paul Neagu.

Cea mai scumpă operă, una cu totul inedită este pânza lui Ion ŢuculescuJurământ (Amprente pe covor” ce are o valoare estimată între 40 şi 75.000 de euro.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO