Ceasurile de buzunar din nou la modă - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Ceasurile de buzunar au dispărut din lista de accesorii a domnilor de aproape 100 de ani. Însă, specialiştii susţin că moda lor revine şi marii producători de ceasuri de lux le-au scos deja pe piaţă. Aceste ceasuri moderne, care păstrează totuşi forma clasică a unui ceas de buzunar se potrivesc astăzi şi la un costum elegant, dar şi la jeans. Sunt scumpe, însă frumuseţea şi eleganţa lor sunt nepreţuite.

Doar designul şi crearea lanţului pentru ceas ne-a luat aproape patru ani”, a mărturisit Angelo Bonati, CEO al companiei de ceasuri Panerai, una dintre primele care a reinventat ceasul de buzunar modern, explicând astfel nivelul de grijă şi atenţie al companiei pentru produsele sale, după cum anunţă howtospendit.com într-un material dedicat marilor case de ceasuri.

Ceasul de buzunar Panerai nu reprezintă o evocare a unui model anterior, este un produs al secolului 21, iar dacă patru ani pare mult pentru realizarea lanţului este pentru că atât ceasul cât şi lanţul sunt fabricate dintr-un material ceramic special ce nu se poate deteriora. Poate acesta este şi motivul pentru care un astfel de model costă în jur de 140 de mii de lire sterline.

Ar fi o exagerare să descriem ceasul de buzunar pentru un segment de piaţă. Cu toate acestea, un număr cât mai mare de companii producătoare încep să ofere ceasuri de buzunar unei clientele aparte, nesemnificativă ca număr, însă cu potenţial mare de cumpărare. Numărul clienţilor ceasurilor de buzunar este totuşi în creştere încă din 2008 când Richard Mille a prezentat un model total radical al ceasului de buzunar, RM 020. „Credeam că se va vinde ca pâinea caldă, însă s-a vândut ca un sicriu cu două încăperi”, glumea Mille, deşi preţul ceasului nu prea era de gluma: peste 400 de mii de lire sterline. „Am vrut să fac un ceas de buzunar foarte modern şi am ales forma rectangulară şi designul sport astfel încât să poată fi purtat şi la jeans şi la un costum din trei piese”. Mille a plătit preţul pionieratului însă părerea sa personală este în continuare că a creat un ceas „foarte, foarte sexy”.

Compania italiană Bell&Ross a produs iniţial 300 de piese şi a avut o cerere mult mai mare decât oferta. Din acel moment, ceasul de buzunar Bell&Ross a devenit o parte regulată a producţiei anuale.

Pascal Raffy, cel care deţine compania Bovet, consideră că ceasul de buzunar are o strânsă legătură cu un sentiment al valorii. „Îmi plac ceasurile de buzunar nu pentru că aş fi de modă veche, ci pentru că ele reprezintă valorile unei alte epoci în care oamenii avea timp să se gândească mai mult înainte de a acţiona”, spune Raffy. Compania Bovet produce anual aproximativ 3000 de ceasuri de buzunar.

Noţiunea de ceas de buzunar a fost folosită ca un cadru pentru una dintre legendele artistice ale industriei, Patek Philippe, una dintre casele care nu a abandonat niciodată aceste accesorii. Pentru ultimii 48 de ani ceasurile de buzunar Patek Philippe au fost împodobită cu picturi miniaturale emailate reaizate de Susanne Rohr care lucrează pentru brandul elveţian de aproximativ 50 de ani.

Hermes şi Vacheron Constantin sunt alte două mari case cu tradiţie în producţia de ceasuri şi, mai nou de ceasuri de buzunar de lux.

Cu alte cuvinte, piaţa este extrem de bogată, iar oamenii înţeleg din ce în ce mai mult că un astfel de obiect este special şi merită tot efortul pentru a-l avea. La noi ar putea părea un accesoriu pentru hipsteri sau pentru snobi, însă, probabil în scurt timp lucrurile se vor schimba şi poate vom avea ocazia să vedem pe Calea Victoriei domnii ieşiţi la promenadă etalându-şi ceasurile de buzunar, o imagine de fotografie de colecţie.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO