fbpx

Căutare

Share this article

În fiecare an, revista Forbes publică mult așteptatul top al celor mai bogați oameni, din care am putut afla și cine sunt cei mai bogați arabi din lume.

Nassef Sawiris este cel mai bogat arab din lume, titlu pe care îl primește pentru al doilea an consecutiv. Trebuie evidențiată mențiunea celor de la Forbes care declară că acest top nu îi include și pe miliardarii saudiți.

În anul 2019, averile celor 25 dintre cei mai bogați arabi din lume au scăzut serios, iar printre cei care au resimțit acest lucru s-au numărat:  Fawzi Al Kharafi, Mohannad Al Kharafi și Bassam Alghanim din Kuweit, precum și prim ministrul Libanului, Saad Hariri.

Această scădere înseamnă că totalul averilor miliardarilor arabi a scăzut cu 19,1 miliarde de dolari, ajungând la 59,8 miliarde de dolari.

Unul dintre marii câștigători, conform Forbes, a fost Majid Al Futtaim, a cărui avere a crescut cu aproape o jumătate de miliard de dolari, ajungând la suma de 5,1 miliarde de dolari.

Dar să vedem cine sunt cei mai bogați 10 arabi din lume.

#10. Hussain Sajwani – 2,4 miliarde de dolari

Hussain Sajwani este un om de afaceri miliardar din Emiratele Arabe Unite, fondator și președinte al companiei DAMAc Properties, companie imobiliară de lux. În plus deține propria companie de investiții private, cu care, anul trecut a cumpărat compania de modă Roberto Cavalli Group.

#9. Taha Mikati – 2,5 miliarde de dolari

Taha Mikati este un businessman miliardar din Liban, fratele colegului de top, Najib Mikati. Este co-fondatorul Investcom, M1 Group, afaceri în domeniul construcțiilor și telecomunicațiilor și al fundației Mikati.

Foto: Forbes

#8. Najib Mikati – 2,5 miliarde de dolari

Najib Mikati ocupă de fapt aceeași poziție cu cea a fratelui său, având teoretic aceeași avere. Cei doi frați Mikati dețin cea mai mare firmă de telecomunicații din Liban și au tot felul de investiții în domenii diverse.

#7. Abdulla Al Futtaim și familia – 2,5 miliarde de dolari.

Abdulla Al Futtaim deține conglomeratul Al Futtaim Group, condus de către fiul său. În 1995, grupul a devenit distribuitor exclusiv pentru Toyota, ce deține aproximativ 30% din piața auto a Emiratelor Arabe Unite. Al Fittaim deține și licența de operare pentru companiile Hertz, Ikea, Toys „R” Us și Zara în Emiratele Arabe.

#6. Naguib Sawiris – 2,9 miliarde de dolari

Naguib Sawiris provine dintr-una dintre cele mai bogate familii din Egipt, fratele său fiind, de asemenea, miliardar. El a construit o avere în domeniul telecomunicațiilor, iar holdingul de familie, La Mancha, operează minele de aur din Africa și Australia. Sawiris este acționar majoritar al Euronews și este dezvoltatorul unui resort de lux în Grenada.

#5. Suhail Bahwan – 3,2 miliarde de dolari

Suhail Bahwan este fondatorul și președintele Suhail Bahwan Group, unul dintre cele mai mari conglomerate din Oman. Este un producător major de îngrășăminte agricole, dar și dealerul exclusiv al mașinilor Nissan și BMW.

A intrat în afaceri împreună cu fratele său, în 1965, vânzând echipament de pescuit și materiale de construcții, înainte de a deveni dealer Toyota, în 1975.

În anul 2002 s-a despărțit de fratele său, păstrând afacerea Toyota pe care i-a dat-o fiului fratelui său, după moartea acestuia din urmă.

#4. Isaad Rebrab și familia – 3,7 miliarde de dolari

Isaad Rebrab este fondatorul și CEO al Cevital, cea mai mare companie privată din Algeria. Cevital deține una dintre cele mai mari rafinării de zahăr din lume, cu o capacitate de producție de 2 milioane de tone pe an.

Cevital deține companii europene, inclusiv producătorul francez de electrocasnice Groupe Brandt, o fabrică italiană de oțel și o companie germană de purificare a apei.

Isaad Rebrab a stat 8 luni în închisoare, sub acuzația de corupție și a fost eliberat în prima zi a anului acesta. El susține că nu este vinovat și neagă orice acuzație.

#3. Abdulla bin Ahmed Al Ghurair și familia – 4,6 miliarde de dolari

Abdulla bin Ahmed Al Ghurair a fondat Mashreqbank în 1967, una dintre cele mai mari bănci din Emiratele Arabe Unite. Astăzi este președinte, iar fiul său ocupă poziția de CEO al companiei. Compania sa are investiții în domeniile alimentar, construcții și real estate.

Al Ghurair Foods susține că are cea mai mare fabrică de paste din Orientul Mijlociu, iar produsele apar sub brandul Jenan.

Compania de construcții a sa a făcut placajul exterior al celei mai înalte clădiri din lume, Burj Khalifa și a contribuit la construirea metroului din Dubai.

Fratele lui, Saif Al Ghurair este și el unul dintre miliardarii lumii arabe.

#2. Majid Al Futtaim și familia – 5,1 miliarde de dolari

Majid Al Futtaim a fondat gigantul Majid Al Futtaim Holding, o companie de retail și entertainment, cunoscută sub prescurtarea MAF, în 1992.

MAF operează 12 hoteluri și 22 de mall-uri, înclusiv Mall of the Emirates din Dubai și Mall of Egypt din Cairo.

De asemenea are licență de exclusivitate pentru operarea hipermarketurilor franțuzești Carrefour în tot orientul Mijlociu, Africa de Nord și Asia Centrală.

Foto: Forbes

#1. Nassef Sawiris – 6,4 miliarde de dolari

Nassef Sawiris provine din cea mai bogată familie din Egipt. Fratele lui, Naguib, este, de asemenea miliardar.

În 2015, Sawiris a împărțit Orascom Construction Industries în două entități: OCi și Orascom Construction. El conduce OCI, cel mai mare producător mondial de îngrășăminte cu azot . Orascom Construction, o companie de inginerie și construcții, este listată la bursa din Cairo și la Nasdaq Dubai.

Holdingurile lui includ și gigantul cimentului, Lafarge Holcim, dar și Adidas și astfel a ajuns cel mai bogat om din Egipt, precum și cel mai bogat arab din lume.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO