Cei mai generoşi oameni din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cei mai generoşi oameni din lume

Înainte să devină un om de afaceri de mare succes, Jim Simon a condus catedra de matematică la Stony Brook University. A rămas un admirator înfocat a tot ceea ce ţine de matematică şi ştiinţe, aşa că...
Share this article

America nu este doar ţara tuturor posibilităţilor, ci şi statul care adăposteşte cei mai generoşi oameni din lume. De mai bine de 10 ani SUA ocupă primul loc în topul celor mai mari donaţii făcute anual şi aici sunt luate în considerare atât donaţiile făcute către organizaţii de caritate, banii sau ajutorul oferite străinilor şi activităţile de voluntariat. Numai în 2018 americanii au făcut donaţii de aproape 430 de miliarde de dolari. Locuitorii din Myanmar şi cei din Noua Zeelandă sunt pe locul 2, respectiv 3 conform procentelor anunţate de Charity Aid Foundation.

Şi tot SUA stă cel mai bine când vine vorba de cele mai mari donaţii făcute individual. Sigur că ajută mult şi faptul că aici locuiesc şi cei mai mulţi bogaţi ai planetei, dar chiar şi aşa, activităţile lor filantropice sunt greu de egalat. Să vedem care sunt cei mai generoşi oameni din lume conform donaţiilor făcute într-un singur an.

Warren Buffett – 3,4 miliarde dolari

Co-fondator al Giving Pledge şi preşedinte al Berkshire Hathaway, Warren Buffett a donat în 2018 3,4 miliarde de dolari din averea sa. Cea mai mare parte a banilor a mers către Fundaţia Bill&Melinda Gates, co-fondatorul Microsoft fiind, de altfel, şi cel cu care a pus bazele Giving Pledge, o campanie prin care miliardarii din întreaga lume sunt încurajaţi să-şi doneze cea mai mare parte din avere organizaţiilor de caritate. Peste 200 de oameni, cupluri sau familii din 23 de ţări au aderat în ultimii 10 ani la această campanie.

Revenind la donaţiile făcute de Buffett, o parte importantă din cele 3,4 miliarde de dolari a mers către Fundaţia Susan Thompson Buffett, fundaţie ce poartă numele soţiei sale, moartă în 2004. Aceasta a fost o activistă pentru cauze de drepturi civile şi drepturi de avort şi controlul naşterii. Alţi bani s-au îndreptat către Fundaţiile Howard G. Buffett, fundaţia fiului său mijlociu – om de afaceri şi politician, dar şi un important activist în lupta pentru drepturile fundamentale ale omului şi protejarea biodiversităţii – şi către Fundaţia NoVo, care luptă pentru drepturile adolescentelor, împotriva violenţei asupra femeilor şi pentru drepturi egale la educaţie. Aceasta din urmă a fost fondată de către Peter Buffett, cel de-ai doilea fiu al miliardarului american şi soţia sa, Jennifer.

Warren Buffett, foto: givingpledge.org

Bill şi Melinda Gates – 2,6 miliarde dolari

Fundaţia Bill&Melinda Gates, înfiinţată de cei 2 soţi, este la acest moment cea mai mare organizaţie caritabilă din lume. Din 1994 şi până acum aceasta a primit donaţii de peste 50 de miliarde de dolari, cei mai mulţi bani provenind direct din averea miliardarului american. Organizaţia finanţează în principal programe de sănătate globală, dezvoltare globală şi educaţie. Numai în 2018 a acordat finanţări de 530 de milioane de dolari pentru eradicarea poliomielitei, alte 450 de milioane pentru furnizarea de vaccinuri în zone mai puţin dezvoltate, 400 de milioane de dolari au fost folosiţi pentru tratarea şi prevenţia infecţiilor cu HIV şi a îmbolnăvirii de malarie şi aproximativ 390 de milioane de dolari au fost utilizaţi în programe de dezvoltare în agricultură.

Bill şi Melinda Gates, foto: givingpledge.org

Michael Bloomberg – 767 milioane dolari

Fostul primar al oraşului New York, care a făcut avere cu compania sa, Bloomberg LP, este cel de-al treilea mare donator al lumii. Acţiunile sale caritabile au ajuns în 510 oraşe din 129 de ţări şi au vizat, în marea lor majoritate, programe de sănătate publică, educaţie şi artă. În afară de aceste direcţii de caritate, 70 de milioane de dolari au plecat către iniţiativele privitoare la schimbările climatice şi alte 50 de milioane de dolari au fost destinate combaterii dependenţei de opioide. În acelaşi timp şi-a luat anagajamentul de a oferi ajutor financiar în valoare de 1,8 miliarde de dolari pentru studenţii ce vor să urmeze Johns Hopkins, prima universitate privată de cercetări din SUA, iar anul trecut aceşti bani au şi ajuns la destinatari.

Michael Bloomberg, foto: cnn.com

Familia Walton – 596 milioane dolari

Walton Family Foundation a fost înfiinţată în 1987 de către fondatorul Walmart, Sam Walton. Acum este condusă de către cei doi copii ai său, Alice şi Rob Walton şi de către 3 dintre nepoţii săi. În 2018, 210 milioane de dolari au fost dedicate de către această organizaţie programelor de educaţie destinate ciclurilor primare şi secundare de învăţământ. Mai bine de 90 de milioane de dolari au fost folosiţi pentru protejarea râurilor şi oceanelor lumii şi 57 de milioane, pentru protejarea Deltei Arkansas-Mississippi.

Alice şi Rob Walton, foto: wsj.com

George Soros – 585 milioane dolari

Activă în 120 de ţări, Fundaţia pentru o Societate Deschisă sprijină, printre multe altele, proiecte dedicate educaţiei timpurii, drepturile votanţilor şi anti-discriminare. În 2018 a oferit 9 milioane de dolari unei organizaţii din Columbia ce luptă pentru drepturile oamenilor, 8 milioane de dolari au plecat către BRAC, o societate din Bangladesh ce activează în zona protecţiei şi dezvoltării sociale şi alte 2 milioane de dolari au fost donate organizaţiei Biblioteci Fără Frontiere, ce oferă resurse educaţionale pentru biblioteci aflate în special în ţări în curs de dezvoltare.

George Soros, foto: ceu.edu

Mark Zuckerberg şi Priscilla Chan – 410 milioane dolari

Co-fondatorul Facebook şi soţia sa, medicul Priscilla Chan au pornit Iniţiativa Chan Zuckerberg în 2015 cu scopul de a-şi aduce ajutorul în lupta cu eradicarea bolilor, pentru îmbunătăţirea condiţiilor educaţionale, dar şi pentru reformarea sistemului judiciar. În 2018 fundaţia a lansat şi Neurodegeneration Challenge Network, o iniţiativă menită să aducă laolaltă 9 echipe de oameni de ştiinţă, ingineri şi medici care să lucreze pentru stabilirea cauzelor ce duc la apariţia unor boli precum Alzheimer sau Parkinson.

Mark Zuckerberg şi Priscilla Chan, foto: businessinsider.com

Hansjoerg Wyss – 402 milioane dolari

Antreprenorul născut în Elveţia şi care a făcut o avere în domeniul aparaturii medicale este dedicat luptei pentru salvarea mediului. În 2018 a anunţat că porneşte o campanie de 10 pentru natură, Wyss Campaign for Nature şi că se angajează să o finanţeze cu 1 miliard de dolari, bani ce vor fi folosiţi pentru protejarea pământului şi a oceanelor. Scopul este ca până în 2030 să fie protejată 30% din suprafaţa totală a Pământului. Una din primele donaţii în acest sens a fost de 12 milioane de dolari către Fundaţia Flora şi Fauna, din Argentina, care lucrează la realizarea unei arii protejate de 67.500 de acri. Alte 2 milioane de dolari au mers către Trust for Public Land, pentru protejarea a 45.000 de acri de teren în Wyoming, o zonă afectată de extracţiile petroliere.

Hansjoerg Wyss, foto: medium.com

Jim şi Marilyn Simons – 397 milioane dolari

Înainte să devină un om de afaceri de mare succes, Jim Simon a condus catedra de matematică la Stony Brook University. A rămas un admirator înfocat a tot ceea ce ţine de matematică şi ştiinţe, aşa că printre donaţiile majore făcute de Fundaţia Simons în 2018 se numără 32,5 milioane de dolari către New York Genome Center, un institut de cercetare ce studiază şi lucrează la terapii noi dedicate pacienţilor ce suferă de boli neurodegenerative, neuropsihiatrice şi cancer, 22 de milioane către Math for America, 11,3 milioane către Massachusetts Institute of Technology şi 7 milioane de dolari către Cold Spring Harbor Laboratory.

Jim şi Marilyn Simons, foto: news.stonybrook.edu

Pierre Omidyar – 382 milioane dolari

Fondatorul eBay obişnuieşte să facă donaţii către mai multe organizaţii cu interese diverse, de la laboratoare de tehnologie pentru îmbunătăţirea stării de sănătate la organizaţii ce luptă împotriva traficului de persoane. Tot în 2018 a lansat şi fundaţia Luminate ce îşi aduce aportul în probleme de implicare civică, libertatea presei şi drepturile în mediul digital.

Pierre Omidyar, foto: fortune.com

Gordon şi Betty Moore – 298 milioane de dolari

Prin intermediul Fundaţiei Gordon şi Betty Moore, co-fondatorul Intel şi soţia sa au donat în 2018 mai bine de 3 milioane de dolari unor organizaţii ce se ocupă cu cercetarea ştiinţifică, protejarea mediului înconjurător sau îngrijirea bolnavilor. Tot în 2018 fundaţia celor 2 soţi a lansat Diagnostic Excellence Initiative care îşi propune să reducă erorile cauzate de diagnostice greşite şi să îmbunătăţească, în acelaşi timp, acest proces. 85 de milioane de dolari au fost investiţi în această campanie.

Gordon şi Betty Moore, foto. moore.org
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora