Cei mai mari traficanți de droguri din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cei mai mari traficanți de droguri din lume

Cei mai mari traficanți de droguri din lume și viețile lor guvernate de fărădelegile comise au reprezentat subiectul multor filme documentare și, mai nou, chiar al unor seriale TV extrem de apreciate.
Share this article

Cei mai mari traficanți de droguri din lume și viețile lor guvernate de fărădelegile comise au reprezentat subiectul multor filme documentare și, mai nou, chiar al unor seriale TV extrem de apreciate. Personal „i-am cunoscut” pe doi dintre ei prin intermediul producțiilor Netflix, însă nici prin cap nu-mi trecea că în top 5 se află și o femeie. Azi o să povestim despre cei mai mari traficanți de droguri din lume, prisma notorietății lor.

Cei mai mari traficanți de droguri din lume: Joaquin „El Chapo” Guzman

Pentru cei care nu au văzut serialul „El Chapo”, Joaquin Archivaldo Guzman Loera, este poate cel mai faimos traficant de droguri din lume. Un bărbat scund, cu un look obișnuit, a reușit să pună pe jar o lume întreagă, sau cel puțin cele două Americi, cea centrală și cea de sud. Guzman a fost baronul Cartelului Sinaloa, sursa celui mai mare procent din drogurile ajunse anual în Statele Unite ale Americii: cocaină, marijuana, amphetamine și heroină, toate livrate prin tot felul de mijloace și canale elaborate, în special pe calea aerului.

Guzman a fost predestinat traficului de droguri. Unchiul lui a fost unul dintre primii contrabandiști de droguri mexicani, iar Joaquin a fost de mic implicat în afacerile familiei. A reușit repede să iasă în evidență în interiorul cartelului. În 2006, violând un pact între carteluri, Guzman a ordonat un asasinat care a stimulat ceea ce avea să se numească „Războiul mexican al drogurilor”. Acest conflict dintre carteluri a avut ca rezultat peste 60 de mii de morți și 12 mii de răpiri. De-a lungul timpului Guzman a ajuns milionar și unul dintre cei mai puternici oameni din lume.

Oamenii legii l-au urmărit pe El Chapo din 1993 și până în 2001, când a fost arestat și închis. Însă a reușit să-și creeze tot confortul în închisoare, prin mită și intimidare, până la evadarea sa (o operațiune ce a implicat 87 de oameni mituiți și un cost de peste 2 milioane de dolari). Arestat din nou în februarie 2015, nu a durat mult până ce a reușit din nou să evadeze dintr-o închisoare de maximă securitate, pe data de 11 iulie a aceluiași an. Cum a reușit? S-a strecurat printr-o gaură făcută în podeaua dușului, din celula sa și a fugit printr-un tunel lung de mai bine de doi kilometri, pe sub pământ, un tunel săpat de oamenii lui, ce făcea legătura cu exteriorul.

În urma evadării lui Joseph Guzmán, candidatul republican la președinția SUA, la vremea respectivă Donald Trump, nu a pierdut nici o clipă din timpul prețios pe care îl avea: „cel mai mare baron al drogurilor din Mexic a scăpat din închisoare. Corupția a atins un nivel incredibil iar America plătește acest preț. V-am spus că așa va fi”, scria Trump pe Twitter făcând aluzie la observații controversate despre imigranții mexicani, pe care le-a făcut în timpul lansării campaniei prezidențiale.

Foto: Shutterstock

El Chapo i-a răspuns lui Donald Trump prin ceea ce se crede a fi canalul de Twitter oficial al baronilor drogurilor: „Keep f*****g around and I’m going to make you swallow your f*****g word…”.

În timp ce Trump își întărea sistemul de securitate spunând că FBI investighează această cauză, El Chapo era ocupat cu fuga, statul mexican oferind o recompensă de 3,8 milioane de dolari în schimbul informațiilor ce ar fi ajutat la capturarea lui.

Pe 8 ianuarie 2016, președintele mexican, Enrique Pena Nieto anunța via Twitter că autoritățile l-au capturat din nou pe șeful Cartelului din Sinaloa.

În ianuarie 2017, guvernul mexican l-a extrădat pe Guzman în America pentru a putea fi judecat acolo pentru trafic de droguri și alte acuzații importante. Guzman a apărut în fața Curții federale americane și a pledat nevinovat în fața unei mulțimi de acuzații. În iulie 2019, El Chapo a fost condamnat la închisoare pe viață, plus încă 30 de ani, fiind obligat să plătească și 12,6 miliarde de dolari.

Cei mai mari traficanți de droguri din lume: Pablo Escobar

Dacă se poate spune că există un om care reprezintă cel mai bine ideea traficantului de droguri, acela nu este altcineva decât Pablo Escobar. Fiind șeful cartelului din Medellin, Columbia, în anii ’70 și ’80, Escobar a găsit tot felul de tactici nemiloase prin care a reușit să transporte cocaină în America. Unele surse estimează că 80% din cocaina importată de această țară provenea din „compania” lui Escobar, uneori trecând granița chiar 15 tone pe zi.

Escobar a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume (cu un venit estimat de aproape 10 miliarde de dolari) prin eliminarea rivalilor și prin favorizarea corupției la nivelul guvernului columbian. Oficialii care nu voiau să îi facă jocurile murdare, adesea terminau prin a fi omorâți. Escobar a fost cel care a comandat asasinarea mai multor judecători, funcționari, ofițeri de poliție, dar și reporteri. El a plantat o bombă într-un avion civil cu scopul de a-l omorî pe candidatul la președinție al acelor vremuri. Candidatul nu a ajuns în acel avion, în schimb au murit 110 oameni nevinovați. Se presupune că Escobar a fost vinovat, în final, de moartea a peste 4000 de oameni nevinovați.

Faptele de terorism domestic ale lui Escobar se pare ca i-au atras atenția opiniei publice, în ciuda încercării sale de a face parte din oficialii statului, dar și a actelor lui filantropice. Până în momentul în care a fost împușcat, în 1993, în timpul unei acțiuni de urmărire pusă la cale de soldații guvernamentali, reputația lui era la fel de găurită precum corpul lui de gloanțe.

Cei mai mari traficanți de droguri din lume: Griselda Blanco

Iată că nu toți cei mai mari traficanți de droguri din lume au fost bărbați. Una dintre cele mai notorii traficante de droguri a tuturor timpurilor a fost Griselda Blando, numită „La Madrina” sau „Nașa”. Blanco a fost una dintre figurile cheie din cadrul cartelului din Medellin și a fost creditată ca fiind un mentor pentru Escobar, care mai târziu a devenit dușmanul ei.

Blanco prima dată și-a făcut un nume creând sutiene și brâuri în care putea fi ascunsă cocaina. A plecat din Columbia la începutul anilor ’70 și s-a stabilit în Queens, New York, unde a pus bazele unei operațiuni la scară mare. În 1975, ea a fost cea indicată atunci când guvernul a interceptat un transport uriaș de cocaină. Blanco s-a refugiat din nou în Columbia, însă nu a stat mult timp ascunsă pentru că repede s-a stabilit la Miami.

În anii ’80 Griselda Blanco a pictat Miami în alb și roșu: alb de la cocaină și roșu de la sângele rivalilor. Una dintre metodele favorite era tirul de gloanțe de pe motocicletă. Un val de crime au fost înregistrate atunci în Miami, toate legate de numele Blanco, printre care și un atac cu mitraliere la un mall. Blanco se pare că a fost instigatoarea unui număr de crime cuprins între 40 și 250, printre care unele personale, cum ar fi asasinatul soțului ei din cauza unei afaceri cu droguri.

Blanco a fost trimisă în închisoare însă acest lucru nu a oprit-o. De exemplu a complotat la răpirea fiului președintelui american John F. Kennedy, plan care a fost zădărnicit doar de trădarea unui om de-al ei.

Lui Blanco i-a plăcut atât de tare titulatura de „Nașa” încât pe fiul ei cel mic l-a botezat Michael Corleone, asemenea personajului din filmul „The Goodfather”. Și asemenea unui personaj de film, a avut un final iconic. A fost împușcată în fața unei măcelării de către un asasin ce a tras de pe o motocicletă în mers, metodă pe care ea a aplicat-o de atâtea ori împotriva inamicilor ei.

Cei mai mari traficanți de droguri din lume: Osiel Cardenas Guillen

Asemenea multor mafioți, e de mare ajutor să ai o poreclă memorabilă dacă vrei să fii traficant de droguri. La asta s-a gândit și Osiel Cardenas Guillen când a ales să se numească „El Mata Amigos” sau „Cel care omoară prietenii”.

Cardenas și-a câștigat această poreclă prin asasinarea prietenului său, Salvador Gomez pentru a prelua controlul cartelului din Gulf, în 1996.

Manualul de securitate a frontierelor din SUA descrie cartelul din Gulf ca fiind unul în mod particular violent, iar sub conducerea lui Cardenas, faima sa s-a extins.

El s-a infiltrat în fosta ramură a forțelor speciale mexicane incoruptibile pe care a transformat-o într-o armă mercenară capabilă să-i protejeze interesele. Această armată a devenit cunoscută sub numele Los Zetas, un grup extrem de brutal capabil mai degrabă să decapiteze un oficial decât să-l mituiască.  Cu o asemenea organizație în spate, cartelul lui Cardenas a devenit una dintre cele mai puternice organizații de narcotraficanți din lume.

Cardenas părea de neoprit până când a ajuns să amenințe o pereche de agenții DEA care adăposteau un informator. Puterea guvernului Statelor Unite a fost provocată, iar în 2003, Cárdenas a fost capturat și extrădat în SUA, unde încă locuiește într-o închisoare din Texas.

De atunci, Los Zetas s-au desprins din Cartelul din Gulf, iar rolul lor în războiul împotriva drogurilor din Mexic s-a intensificat abia după arestarea lui Cárdenas.

Foto: New York Times

Cei mai mari traficanți de droguri din lume: Frank Lucas

Deși o mare parte dintre cei mai mari și faimoși traficanți de droguri din lume vin din America Centrală, iată că America i-a crescut și ea pe ai ei. Aici a fost „Freeway” Ricky Ross, unul dintre cei aflați la comanda traficului de la mijlocul anilor 80, dar și Nicky Barnes, cunoscut sub numele „Mr Untouchable” (domnul de neatins – care nu a fost deloc așa) sau Jemeker Thompson. Probabil au mai fost și alții dar cel mai cunoscut dintre ei a fost Frank Lucas care în timpul anilor  ’70 și-a distribuit a sa heroină „Blue Magic” în Harlem.

Originar din Carolina de Nord, Lucas a ajuns la New York și imediat a ajuns să fie implicat în afacerile gangsterului local „Bumpy” Johnson. După ce Johnson a murit, Lucas a văzut o oportunitate din comerțul cu droguri care ajunsese să fie dominat de mafia italiană.

Utilizând de contactele militare de peste mări, a stabilit o rețea de distribuție direct din sudul Asiei. Macii erau crescuți și procesați în heroină, iar apoi zburau cu ajutorul avioanelor militare în SUA (Însuși Lucas a afirmat că heroina era uneori ascunsă în sicriele soldaților morți în Vietnam, ale căror corpuri erau repatriate). Puritatea heroinei combinată cu tacticile violente pe care Lucas le aplica competitorilor săi, dar și polițiștilor corupți din New York, au făcut ca el să producă milioane de dolari pe lună.

La un moment dat, printre polițiștii corupți s-au găsit și unii cinstiți care l-au băgat pe Lucas la închisoare. Din închisoare Lucas a devenit informator al guvernului, faptă care i-a scurtat din sentință. Și-a pierdut toți banii, însă și-a câștigat libertatea. Povestea lui a fost mai târziu spusă în filmul hollywoodian, American Gangster, cu Denzel Washington în rolul principal. Deși filmul nu este foarte precis în relatarea poveștii, unii chiar acuzându-l că-l face pe Lucas un personaj nobil, este o dovadă a fascinației Americii pentru cel mai cunoscut traficant de droguri. Lucas a murit în mai 2019.

Foto: BBC
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora