Cel mai frumos opal neşlefuit din lume poate fi văzut la South Australian Museum - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Fire of Australia” considerat cel mai frumos opal neşlefuit din lume, a fost expus publica la South Australian Museum după ce mulţi de ani a stat închis într-o cutie de valori, informează BBC, citat de news.ro.

Nestemata a fost descoperită în urmă cu 70 de ani în sudul Australiei de către un căutător de pietre preţioase în timp ce cerceta un teren prăfuit. Walter Bartram, a cărui afacere era bazată pe comerţul cu opale, a păstrat această piatră preţioasă ce are o greutate de 998 de grame şi este estimată la aproximativ 680 de mii de dolari, dorind să o transmită din generaţie în generaţie.

Rămas în forma sa originală, cele două feţe şlefuite ale opalului dezvăluie un caleidoscop de culori, de la verde la galben şi până la roşu intens, motiv pentru care specialiştii i-au dat numele de „Fire of Australia”.

Atunci când tatăl meu era în viaţă, el a păstrat această piatră preţioasă complet separată de divizia de comerţ a firmei, deoarece era o piatră atât de importantă”, a spus Alan Bartram, fiul celui care a descoperit opalul pentru BBC.

Am decis să îi respectăm dorinţa şi să păstrăm în familie această piatră, care reprezintă un excelent exemplu pentru opalele din regiunea South Australia”, a adăugat el. 

Într-un final, familia a hotărât ca piatra să fie expusă în South Australian Museum, al cărui director, Brian Oldman spune că piatra aceasta este de o calitate rară ce trebuie apreciată la adevărata ei valoare: „Un opal cu o astfel de calitate poate fi creat doar în anumite condiţii climatice. Atunci când marea internă de pe continentul nostru s-a evaporat, în urmă cu milioane de ani, a apărut un mediu unic, bogat în siliciu, ce a permis apariţia unor opale preţioase. În aceste condiţii excepţionale s-a născut Fire of Australia”, a explicat muzeograful.

Coober Pedy, oraşul în care acest opal a fost descoperit este şi azi ţinta celor care sunt în căutarea pietrelor preţioase deoarece pare o mină nesfârşită de nestemate. Din păcate, minerii sunt în număr din ce în ce mai mic, chiar dacă South Australia este principalul furnizor mondial de opale de calitate.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO