fbpx

Căutare

Share this article

După „Aferim!”, din 2015, iată că un al doilea film de Radu Jude este desemnat drept propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar. Este vorba de lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary 2018, care a primit majoritatea voturilor în şedinţa de săptămâna aceasta a Comitetului de Selecţie Anuală a Filmului Românesc pentru participarea la secţiunea „cel mai bun film într-o limbă străină” a Oscarurilor 2019.

Conform regulamentului premiilor Oscar, filmele cu şanse de participare sunt acelea care au avut sau vor avea premiera între 1 octombrie 2017 şi 30 septembrie 2018 şi ai căror producători şi-au exprimat opţiunea de a participa la această preselecţie. Iar lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” răspunde acestor cerinţe.

„Un interogatoriu provocator, sarcastic şi crucial între trecut şi prezent”, „o comedie-dramă îndrăzneaţă”, cum îl numeşte presa internaţională, acest al şaselea film al lui Jude spune ”povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă” (cea a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial).

Filmul ce ”conţine foarte multe lucruri pentru toate gusturile”, după cum îl descrie Jude, va intra în cinematografe pe 28 septembrie dar va rula, timp de o săptămână şi în avanpremieră (conform regulamentului înscrierii la Oscar).

O producţie Hi Film, filmul lui Jude îi are în distribuţie pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Bogdan Cotleţ. Producător este Ada Solomon, în timp ce imaginea este semnat

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO