fbpx

Căutare

Share this article

Avem acces la din ce în ce mai multe documentare interesante – Netflix sau Amazon încep să aibă sau să promoveze super producţii. Aşa că, a venit timpul să punem puţin pe pauză serialele (şi oricum în week-end ai mai mult timp liber, aşa că trebuie să-l umpli cu ceva) şi să ne bucurăm de câteva documentare interesante. Am ales pentru acest articol 2 documentare faine de la fiecare, deci le luăm pe rând (plus, avem un bonus la final). 

Netlifx, de la sport la Jim Carrey

1. Icarus

Bryan Fogel participă la Haute Route – Tour de Frace pentru cicliştii amatori  – şi consideră că a venit timpul să câştige şi el. Prea multe competiţii în care au trecut înainte lui ciclişti după ciclişti. Iar Fogel nu crede că toţi cicliştii au aceste rezultatele deosebite fără a se şi dopa. Aşa că îţi propune să câştige această cursă, indiferent prin ce mijloace. Îşi angajează câţiva experţi care să-l ajute să se dopeze şi să fenteze sistemul în acelaşi timp (există sistem anti-doping şi în cazul acestui concurs de amatori). 

În cele din urmă, Fogel ajunge să colaboreze şi cu Grigory Rodchenkov – şeful agenţiei anti-doping din Rusia. Acesta se dovedeşte a fi foarte eficient, iar în documentar o să aflaţi de ce. Însă, pe lângă experimentul lui Fogel, Icarus arată toate neregulile din lumea sportului (evident, accentul cade pe Rusia). Un documentar incredibil care face câteva dezvăluiri interesante din lumea dopajului, ridicând semne de întrebare cu privire la performanţele anumitor atleţi. Icarus a câştigat Premiul Oscar pentru Best Documentary Feature. 

2. Jim & Andy: The Great Beyond

Din capul locului vă avertizez că Jim & Andy este un documentar cel puţin dubios. Însă nu cred că vă aşteptaţi la altceva, având în vedere că este vorba despre Jim Carey. Filmul prezintă metodele de actorie pe care le-a folosit Carey pentru filmul Man on the Moon– producţie despre viaţa excentricului comedian Andy Kaufman. Cum reuşeşte Carey să se transforme în Kaufman este incredibil … o experienţă transcendentală despre care vorbeşte actorul în acest documentar. Jim & Andy trebuie văzut, chiar dacă nu eşti fan Jim Carey. 

Pe Netflix mai sunt de văzut şi documentarele: The Battered Bastards13thThe Barkley MarathonsGet Me Roger Stone sau White Helmets

Amazon, de la Amy Winehouse la Ayrton Senna

1. Amy

Amy Winehouse, un talent enorm care a captat atenţia întregii lumi, ne uimeşte din nou într-un documentar despre viaţa sa. Atunci când Asif Kapadia a lansat acest documentar poate ne-am fi gândit că ştim deja totul despre artistă. Însă, viaţa lui Amy reuşeşte să ne cucerească şi acum – la aproape 7 ani de la moartea sa. Documentarul foloseşte foarte multe imagini din arhivă (inclusiv din copilăria cântăreţei), prezentând influenţa pe care a avut-o familia, impactul celebrităţii, dar şi repercusiunile dependenţelor sale. Pentru acest documentar, Kapadia a câştigat Best Documentary Feature, la Premiile Oscar din 2015. Amy, documentarul din 2015, poate fi văzut prin Amazon.  

2. Senna

Nu trebuie să fii vreun pasionat a moto sporturilor pentru a ştii cine a fost Ayrton Senna. Brazilianul care a câştigat de trei ori Formula 1 pentru ca, la 34 de ani, să moară într-un tragic accident, în timpul cursei de la San Marino Grand Prix (1994). Documentarul este realizat în totalitate din imagini de arhivă din viaţa şi cariera lui Senna, concentrându-se pe talentul uriaş al pilotului şi pe rivalitatea sa enormă cu Alain Prost. Senna poate fi văzut pe Amazon. 

Pe Amazon mai sunt şi documentarele: Gleason sau Indie Game: The Movie.

Youtube, viitorul business-urilor noastre sună interesant

1. Shenzhen: The Silicon Valley of hardware

Documentarul examinează evoluţia acestui oraş care a reuşit să transforme modelele tradiţionale de business, distribuţie şi inovaţie. Toate aceste schimbări încep să aibă o influenţă din ce în ce mai mare asupra lucrurilor de la nivelul global. Însă, ce am putea învăţa din toate lucrurile care se întâmplă în acest aşa numit Silicon Valley of hardware. Documentarul poate fi văzut, în întregime, în video-ul de mai jos:

2. Holy Land: Startup Nations

Atunci când spuneam start-up-uri ne gândim automat la San Francisco sau, poate, New York, însă, Israel este capitala adevărată – aşa numită, de altfel, startup nation.WIRED face un documentar care prezintă toată această viaţă vibrantă a Tel Aviv-ului, dar şi a zonei paralele care începe să se dezvolte în est – Nazareth sau Ramallah. Află din Holy Land cum a luat naştere acest Silicon Wadi şi cum evoluează datorită tuturor influenţelor sale politico-culturală-geografice. Documentarul poate fi văzut, în întregime, în video-ul de mai jos:

BONUS: la final, un serie documentară marca Viceland – Gaycation

Ellen Page şi Ian Daniel fac un serial documentar interesant şi educativ. Aceştia străbat lumea, din Japonia sau Statele Unite ale Americii (accent aici pe Orlando) până în Brazilia sau Jamaica, Ucraina, India sau Franţa pentru a descoperi poveştile comunităţilor LGBTQ. Aflăm de la cei doi cum sunt percepuţi oamenii din această comunitate în funcţie de caracteristicile socio-culturale din fiecare zonă. 

Călătorind în toată lumea, cei doi fac un documentar bazat pe poveştile pe care le descoperă pe parcurs (de la cluburile de travestiţi, până la nunţile aranjate din Asia, de la plajele din Copacabana şi până la zonele homofobe din Jamaica). Cei doi sunt incredibil de carismatici, iar poveştile pe care reuşesc să le spună sunt sincere şi naturale. Recomand. 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO