Cele mai bune facultăți de informatică din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cu companii precum Facebook, Apple și Google care domină lumea, este normal să vrei să te interesezi care sunt cele mai bune facultăți de informatică din lume.

Cu atâtea domenii diferite, de la divertisment, mass-media și jocuri la cumpărături, servicii bancare și chiar munca online, nu este o surpriză faptul că inginerii de software sunt foarte căutați.

Au trecut de mult timpurile în care un specialist în informatică era considerat geek. A ști să programezi îți poate asigura o carieră strălucită, mai ales dacă ești absolventul uneia dintre cele mai bune facultăți de informatică din lume.

Prin urmare, ne-am uitat în curțile vecinilor și am alcătuit un top cu cele mai bune 10 facultăți de informatică din lume. Dacă ești un programator talentat, ai ambiție, creativitate și impuls al acțiuni, una dintre aceste școli te poate ajuta să-ți realizezi potențialul.

  1. University of Toronto (Canada)

Înființată inițial în 1827 sub conducerea colonială, Universitatea din Toronto are o puternică tradiție în inovare și descoperire STEM. Ca urmare a contribuțiilor sale la știință, universitatea primește acum cea mai mare sumă de finanțare pentru cercetarea științifică din Canada.

Studenții în domeniul informaticii de la Universitatea din Toronto explorează subiecte cu mult dincolo de sfera programării de bază și au acces la facilități de ultimă generație. Cei care au visuri de antreprenori au, de asemenea, acces la rețeaua și resursele personalizate ale școlii.

Școala se mândrește cu cinci câștigători ai Premiului Turing, în timp ce influenții informaticieni William Kahan, Eric Hehner și Calvin Gotlieb sunt toți printre absolvenții săi.

  1. ETH Zurich (Elveția)

Adesea clasată ca una dintre cele mai bune universități din Europa, Eidgenössische Technische Hochschule Zürich – sau ETH Zürich, pe scurt – este o instituție influentă în lumea STEM, cu Albert Einstein printre absolvenții săi.

Totuși, universitatea își pune amprenta nu doar în știință și medicină. Programul de informatică al școlii oferă o bază puternică în ingineria electrică și matematică, precum și opțiuni suplimentare adaptate interesului elevului. În timp ce primul an este predat în întregime în limba germană, multe dintre modulele din al doilea și al treilea an sunt în limba engleză.

Școala se mândrește cu un câștigător al Premiului Turing, în timp ce absolvenți notabili din domeniul informaticii includ directorul IEEE și profesorul de la Harvard, Hanspeter Pfister, pionierul ingineriei software și profesorul ETH Zürich Niklaus Wirth și legendarul matematician John von Neumann.

  1. École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) (Elveția)

Înființarea oficială a École Polytechnique Fédérale de Lausanne în 1969 a fost rezultatul deceniilor de evoluție a unei mici școli de arhitectură și inginerie din 1853. Contribuția universității politehnice moderne la cercetare și inovare este impresionantă. Profesorii școlii au fost publicați de 4.400 de ori în publicații științifice în 2019, iar 8% dintre aceștia sunt cei mai citați din lume.

Curriculum-ul de la EPFL este conceput pentru a ajuta studenții să aleagă cea mai bună cale în carieră. Primul an include clase de bază atât pentru o diplomă în informatică, cât și pentru sistemele de comunicații. Studenții selectează apoi gradul preferat și își pot adapta cursurile pentru a se concentra asupra fizicii, matematicii sau științelor vieții. Programele de master sunt disponibile în securitate cibernetică, informatică, sisteme de comunicații și știința datelor.

EPFL apreciază experiența practică cu mai multe oportunități pentru stagii. Facebook, Google și Microsoft recrutează la fața locului. Universitatea se mândrește cu mai mulți profesori notabili, printre care astronautul Claude Nicollier și laureatul Premiului Turing Joseph Sifakis. Carmela Troncoso, șefa laboratorului de inginerie pentru securitate și confidențialitate, a condus dezvoltarea unei noi tehnologii pentru urmărirea contactelor COVID-19.

  1. Harvard University (SUA)

O instituție a Ligii Ivy cu secole de tradiție și istorie, Universitatea Harvard – a cărei imagine se asociază cu CEO-ul Microsoft, Steve Ballmer – a sporit semnificativ finanțarea pentru programul său de informatică în 2014, cu planuri suplimentare pentru implementarea facilităților de ultimă generație în anii următori.

Școala se mândrește cu 14 câștigători ai Premiului Turing, în timp ce printre informaticienii notabili care au studiat la Harvard se numără Andrew Yao, An Wang, Richard Stallman și Dennis Ritchie (creatorul limbajului de programare C utilizat pe scară largă). Între timp, Bill Gates și Mark Zuckerberg au părăsit Harvard pentru a se concentra pe construirea Microsoft, respectiv Facebook.

  1. University of Cambridge (Marea Britanie)

Fondată în 1209, Universitatea din Cambridge este a doua cea mai veche universitate din lume, în limbă engleză. Un departament dedicat informaticii a fost creat în 1937, iar erudiții din Cambridge au început să contribuie la bazele calculelor digitale în 1945.

Studenții actuali pot urma un curs de licență de trei ani, învățând bazele informaticii, programării, sistemelor de operare, teoria calculelor și multe altele. Cei care excelează pot participa la un an suplimentar pentru a primi atât o licență, cât și un master în inginerie. Există, de asemenea, un curs de un an pentru un MPhil în informatică avansată și un program de doctorat de trei ani.

Oportunitățile de carieră abundă pentru studenții din Cambridge, cu peste 300 de companii de informatică și tehnologie avansată și laboratoare din zonă. Studenții în informatică desfășoară proiecte de grup care includ experiență de lucru externă relevantă ce deseori duc la acordarea de licențe, dezvoltare sau angajare.

Alături de alte genii ale istoriei precum Sir Isaac Newton și Charles Darwin, absolvenții din Cambridge includ strămoșii computerelor moderne: Charles Babbage, Alan Turing și Maurice Wilkes.

  1. University of Oxford (Marea Britanie)

Deși existența Universității din Oxford poate fi urmărită până în secolul al XI-lea, departamentul de informatică al Universității a început în 1957 ca un laborator de calcul. De atunci, a evoluat – ca și universitatea-mamă – într-una dintre cele mai influente din lume.

Ca și în cazul altor discipline de la Oxford, studenții beneficiază de școlarizare individuală și grupuri de tutoriale mici, cu legături puternice din industrie, cu jucători cheie. Noțiunile de bază sunt predate de la început, ceea ce înseamnă că este cursul perfect dacă nu ai cunoștințe anterioare sau experiență de programare.

Există șase câștigători ai Premiului Turing afiliați la Oxford, în timp ce printre absolvenții notabili se numără Stephen Wolfram, Tony Hoare și inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee.

  1. University of California, Berkeley (UCB) – SUA

Înființat în 1868, Berkeley este cel mai vechi campus al sistemului universitar din California. În prezent, oferă peste 350 de programe și are o istorie de contribuții majore la mai multe domenii, inclusiv proiectarea CPU, teoria statistică și robotică. Printre premiile impresionante ale școlii se numără 31 de premii Nobel, 11 premii Turing și 117 medalii olimpice de aur.

Berkeley este, de asemenea, una dintre cele mai bune universități pentru activism social și politic, care este integrat în întregul curriculum. O cale pentru absolvenții de informatică la UCB este o diplomă de licență în arte de la Colegiul de Litere și Știință. Aceasta este o alegere ideală pentru studenții interesați de o combinație de știință și arte liberale și un potențial dublu major, cum ar fi matematica sau știința cognitivă.

Pentru admiterea la Colegiul de Inginerie este necesar un proces de solicitare mai strict, unde este disponibilă o diplomă de licență în inginerie electrică și științe informatice. De asemenea, sunt disponibile programe BS / MS de cinci ani și programe de onoare.

  1. Carnegie Mellon University (SUA)

Un colegiu privat situat în centrul orașului Pittsburgh, Universitatea Carnegie Mellon are o întreagă școală dedicată informaticii, cu rezultatele excelente în cercetare în ultimii 15 ani, responsabile pentru avansarea în mai multe domenii tehnice.

De la înființarea sa în 1988, școala s-a clasat în mod constant printre cele mai bune din SUA, cu un accent deosebit pe predarea și cercetarea în domeniul inteligenței artificiale. Într-adevăr, din 2018, școala oferă un program separat de licență în știință AI. Între timp, Centrele Gates și Hillman de 98 de milioane de dolari găzduiesc unele dintre cele mai bune facilități de învățare din lume.

Carnegie Mellon se mândrește cu 13 câștigători ai Premiului Turing, printre care pionierii AI Edward Feigenbaum și Raj Reddy, precum și criptograful Shafi Goldwasser și „tatăl graficii pe computer” Ivan Sutherland.

  1. Standford University (SUA)

Situat în inima Silicon Valley – unul dintre cele mai influente hub-uri tehnologice din lume – departamentul de informatică al Universității Stanford a fost în mod constant clasat drept unul dintre cele mai bune din lume de la crearea sa, în 1965.

Găzduiți în clădirea Gates Computer Science (numită, în mod surprinzător, după numele fondatorului Microsoft), studenții sunt încurajați să se implice devreme în cercetare și chiar în predare, în timp ce oportunitățile industriei într-o locație atât de primară sunt evidente.

Stanford este, de asemenea, afiliată cu 27 de câștigători ai Premiului Turing (mai mult decât orice altă universitate din lume), în timp ce printre absolvenții săi se numără fondatorul Netflix, Reed Hastings, creatorul Microsoft Word, Charles Simonyi și cofondatorii Google, Sergey Brin și Larry Page. WhatsApp, YouTube, Mozilla Firefox și Instagram au fost, de asemenea, fondate sau cofondate de absolvenții de la Stanford.

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) – SUA

MIT se află în fruntea clasamentului cu cele mai bune facultăți de informatică din lume și poartă responsabilitatea pentru unele dintre cele mai semnificative descoperiri în domeniul informaticii din istoria modernă. Acestea includ progrese de pionierat în criptosistemele cu cheie publică, standardele de internet și inteligența artificială, în timp ce radarul, cerneala electronică și Black Box (utilizate acum în toate avioanele comerciale) au fost, de asemenea, dezvoltate la MIT.

Studenții de licență pot urmări informatica împreună cu ingineria, ingineria electrică, biologia moleculară sau economia și știința datelor. Există un accent deosebit în cadrul curriculum-ului pe proiectarea circuitelor, robotică și teoria comunicării.

În ceea ce privește Premiile Turing, MIT nu a ajuns din urmă Stanford, însă printre absolvenții notabili ai informaticii se numără Uber CTO, Thuan Pham, creatorul LeapPad, Jim Marggraff și jucătorul profesionist de poker, Robert Varkonyi.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora