Căutare

Share this article

Nu a fost nimic mai greu decât să aleg 10 cele mai bune filme cu Jack Nicholson. Jack Nicholson este ceea ce se numește o legendă vie, rolurile sale fiind incredibil de bune. M-am oprit la alegerea criticului de film, Stephen Dalton, o autoritate în ceea ce se numește azi „movies ranking”, însă nu m-am putut abține ca la final să fac și trei recomandări personale. Aș putea spune că Jack Nicholson a jucat remarcabil toate rolurile sale și cred că sunt foarte puține cele pe care nu le-am văzut, însă catalogarea se face după mai multe criterii, tema filmului fiind unul dintre ele. Dar să vedem care sunt considerate cele mai bune filme cu Jack Nicholson din toate timpurile.


Citește și:

Cele mai bune 15 filme cu Al Pacino. De la „Scarface” la ”Parfum de femeie”, filmele care au scris istoria cinematografiei mondiale


  1. About Schmidt (2002)

Apelând la carisma sa bine cunoscută, în acest film, Nicholson a fost de acord cu tunsoarea jalnică, cu hainele demodate, dar și cu aerul jilav de deznădejde pentru a juca emoționant în această comedie neagră semnată de Alexander Payne, al cărei subiect este viața unui agent de asigurări din Nebraska ce începe să se dezvăluie abia după pensionare. Această interpretare glorioasă, scârboasă, lipsită de vanitate i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor.

  1. The Pledge (2001)

După ce l-a distribuit pe Nicholson în The Crossing Guard, Sean Penn l-a aruncat din nou în acest film, în rolul lui Jerry Black, un detectiv retras din Nevada, al cărui jurământ de a prinde criminalul brutal al unei tinere fete, devine patologic. Studiul neobosit al lui Penn în privința obsesiei și răzbunării este un cârlig foarte bun pentru actorul Nicholson.

  1. Batman (1989)

Nicholson și-a asigurat un salariu record, după ce a luat locul lui Robin Williams pentru a juca The Joker în debutul regizorului Tim Burton, aventura Gotham City. Este o interpretare absolut remarcabilă ce pare extrem de naturală și fără efort, ceea ce l-a făcut pe Jack Nicholson un simbol al filmelor de gen.

  1. Terms of Endearment (1983)

Adaptându-se cu ușurință într-un rol scris pentru Burt Reynolds, Nicholson și-a descoperit o nouă linie atunci când a l-a jucat pe astronautul pensionat Garrett Breedlove în această dramă emoționantă ce vine de la scriitorul-regizor James A. Brooks.

Interpretarea neobișnuit de dulce și fermecătoare a lui Nicholson i-a adus un Oscar, iar el va mai câștiga un altul atunci când se va reîntâlni cu Brooks pentru As Good as It Gets în 1997.

  1. The Shining (1980)

Împotriva dorinței autorului Stephen King, regizorul Stanley Koobrick l-a distribuit pe Jack Nicholson în ceea ce avea să devină o capodoperă cinematografică, acest film psiho-horor despre un scriitor care se luptă cu dorința criminală în timpul șederii sale la Overlook Hotel. Regizorul exagerat de exact, l-a împins pe Nicholson să creeze una dintre cele mai memorabile interpretări ale sale, improvizând multe dintre cele mai citate replici ale sale.

  1. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

Luptându-se cu o concurență serioasă pentru acest rol, inclusiv Marlon Brando, Jack Nicholson și-a cimentat statutul de super actor cu această interpretare explozivă ce i-a asigurat cariera. Nu a trebuit decât să joace rolul lui Randal McMurphy, un rebel în spitalul de boli psihice unde era angajat ca pacient în cea mai apreciată realizare a regizorului Milos Forman. Luptele acerbe ale lui Nicholson cu Forman au avut ca rezultat cinci premii Oscar, inclusiv unul pentru regizor și cel mai bun actor.

  1. Chinatown (1974)

Sub o altă înfățișare actoricească, necunoscută până acum, Nicholson apare în fiecare scenă a misterului retro-noir delicios al lui Roman Polanski, ca ochiul laconic din anii 1930, Jake Gittes. Scenariul câștigător al unui Oscar al lui Robert Towne s-a inspirat din scandalurile care au stricat potențialul magnatului William Mulholland, cel care a dat și numele iconicului Mullholland Drive din L.A., în care Nicholson încă locuiește și azi.

  1. The Last Detail (1973)

Nicholson a renunțat la un rol secundar în The Sting pentru a juca drama militară înfiorătoare despre un trio ciudat al Marinei SUA. Performanța sa brută a făcut Columbia Universal să întârzie foarte mult lansarea acestui film. Însă șefii studiourilor au bătut în retragere după ce Nicholson a câștigat o nominalizare la Oscar și un premiu pentru cel mai bun actor la Cannes.

  1. Karnal Knowledge (1971)

Nicholson și-a folosit bine carisma electrizantă în fața ecranului cu o altă interpretare lipsită de simpatie în controversatul instantaneu al lui Mike Nichols despre schimbarea peisajului sexual din America.

Tânărul star radiază dispreț în rolul lui Jonathan Fuerst, un cinic din ce în ce mai înstrăinat și împiedicat din cauza valului crescând al feminismului și al egalității de gen.

  1. Five Easy Pieces (1970)

Lucrând cu prietenul său vechi, regizorul Bob Rafelson, Nicholson a pus bazele ascensiunii sale meteorice din anii ’70 cu rolul anti-eroic al lui Bobby Dupea, personaj dintr-o familie de clasă superioară care lucrează în câmpurile petroliere din California. Interpretarea sa rănită i-a adus prima din multele nominalizări la Oscar pentru cel mai bun actor.

Așa cum am spus, revin și eu cu recomandările mele, la categoria cele mai bune filme cu Jack Nicholson. Poate par filme ușurele și deloc reprezentative pentru un asemenea geniu, însă, consider că dacă nu ai văzut Anger Management, As Good As it Gets și The Postman Always Rings Twice, ai ratat o parte absolut minunată a cinematografiei.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO