fbpx

Căutare

Share this article

Pasionații de film îl știu cel mai bine din Rush Hour sau din Shanghai unde a jucat alături de Owen Wilson, însă când vorbim despre cele mai bune filme cu Jackie Chan, ne referim la mai mult decât atât.

Jackie Chan și-a început cariera în anii ’60, încă din copilărie, în cinematografia din Hong Kong. În adolescență a început să se afirme spectaculos în câteva filme ale lui Bruce Lee, motiv pentru care a început să primească tot mai multe roluri în filme importante. În anii ’80 a venit la Hollywood, intenționând să facă senzație în industria de film american. După câțiva ani grei, s-a întors la Hong Kong. În acea epocă, începând din 1983 a început să creeze comedii de acțiune, care au intrat în istorie ca fiind cele mai bune filme cu Jackie Chan. La mai mult de zece ani mai târziu, cu Rumble in the Bronx, Jackie Chan a reușit să cucerească și publicul american. Astăzi este considerat un talent ce apare o dată la un milion, un maestru în artele marțiale, cu o sensibilitate comică caracteristică clovnilor din era mută. Comunică la fel de bine cu ajutorul expresiilor faciale, precum cu vorbele, iar secvențele sale de acțiune seamănă cu unele de balet comic, dar foarte reușit.

Iată care sunt cele mai bune 10 filme cu Jackie Chan, conform criticilor:

Police Story (1985)

Însuși Jackie Chan consideră acest film ca fiind cel mai bun film al său de acțiune. Joacă rolul inspectorului Chan Ku-Kai, un foarte talentat detectiv de poliție forțat să devină fugar când este suspectat de o crimă pe care nu a comis-o. Cu ajutorul iubitei sale, May, trebuie să-și curețe reputația.

Rumble in the Bronx (1995)

Rumble in the Bronx este filmul care l-a adus pe Jackie Chan în atenția publicului american. Îl joacă aici pe Ma Hon Keung, un bărbat ce vine din Hong Kong la New York, pentru a participa la nunta unchiului său. Keung încearcă să-și ajute unchiul să facă tranziția supermarketului pe care îl deține, către noul proprietar, Elaine. Ca rezultat, se găsește curând într-o relație ciudată cu o mică bandă de cartier ce terorizează magazinul. Și dacă asta nu e de ajuns, ajunge să fie și ținta unui sindicat criminal atunci când diamantele furate de la mafioți ajung din întâmplare în posesia lui.

Drunken Master II (1994)

Lansat în America sub titlul The legend of the Drunken Master, în anul 2000, acest film este mai degrabă o reinventare a originalului Drunken Master din 1978. În ambele filme, Jackie Chan joacă rolul lui Wong Fei-hun, un maestru în arte marțiale și erou popular care luptă într-un stil cunoscut sub numele de „drunken boking”. Când Fei-hung fură din neatenție un sigiliu de Jade antic, se transformă în ținta unui ofițer britanic corupt și numeroșilor săi aghiotanți.

Project A (1983)

Project A a fost prima comedie de acțiune produsă de triunghiul Jackie Chan, Sammo Hung și Yuen Biao, toți trei foști colegi ai aceluiași internat, motiv pentru care adesea au spus despre ei că sunt ca trei frați. Jackie joacă rolul lui Dragon Ma, un sergent al poliției marine din Hong Kong-ul secolului al XIX-lea. El descoperă o conspirație între forțele de poliție și pirații ce obișnuiesc să terorizeze zona. Project A este un film incredibil de amuzant în care vei descoperi o secvență cu cele mai incredibile lucruri pe care le poți face pe bicicletă.

Wheels on meals (1984)

Și acesta este un alt film produs de „cei trei frați”. Jackie și Yuen Biao joacă rolul verilor ce conduc un camion cu mâncare în Barcelona. Amândoi se îndrăgostesc de o femeie enigmatică, pe nume Sylvia. Iar fascinația lor pentru ea îi bagă în niște belele foarte mari, nebănuind nici o clipă că această femeie are conexiuni cu o bandă criminală.

Drunken Master (1978)

Ca și în filmul ce a urmat, Drunken Master II, Jackie Chan joacă rolul aceluiași erou popular, Wong Fei-hung. Tatăl său l-a pedepsit pentru comportamentul său inadecvat, obligându-l să învețe artele marțiale de la un maestru brutal, pe nume Beggar So. De la el a învățat un stil de luptă numit „cei opt nemuritori”.

Deși nu vrea să aplice la început, ajunge să se angajeze pe deplin la învățăturile lui Beggar So, atunci când calea lui Wong se intersectează cu un bărbat pe nume Yim Tit-sam, care folosește un stil de luptă mortal numit „Lovitura diavolului”.

Police Story 2

În Police Story 2, Jackie Chan reface rolul lui Chan Ka-Kui, de data aceasta fostul detectiv de poliție mutat la unitatea de patrulă a autostrăzii. Șeful mafiot din primul film, Chu Tao, a fost eliberat din închisoare după ce a fost diagnosticat cu o boală gravă, în fază terminală, dar care vrea acum să se răzbune. Ka-Kui demisionează definitiv din poliție, însă nu poate rezista chemării sale, mai ales când prietena sa este răpită.

The Fearless Hyena (1979)

Acest film reprezintă debutul regizoral al lui Jackie Chan. El îl joacă pe Ching Hing-lung, un tânăr specialist în arte marțiale, foarte naiv, ce locuiește împreună cu bunicul său. El își găsește de lucru, să predea la o școală de arte marțiale din apropiere, însă astfel atrage atenția nedorită a unui crud maestru ce îi omoară bunicul. Astfel în mod natural, Ching Hing-lung, încearcă să se răzbune. Pe lângă multele calități ale acestui film, The Fearless Hyena este primul film în care combatanții folosesc bețișoare chinezești în loc de arme.

Armour of God (1986)

În acest film Jackie Chan joacă rolul unui personaj inspirat de căutătorul de comori, Indiana Jones, pe nume Asian Hawk. Prietenul și fostul său coleg de trupă îl caută pentru a-i cere ajutorul – prietena lui a fost răpită de un cult religios, iar pentru a o recupera trebuie să dobândească toate piesele așa-numitului artefact „Armura lui Dumnezeu” pentru cult.

Project A II (1987)

Jackie reface rolul sergentului Dragon Ma, dar spre deosebire de original, filmul nu îi mai are pe nici unul dintre ceilalți doi frați, Sammo Hung sau Yuen Biao. Lui Dragon i se oferă puterea în propria stație de poliție din district, unde toți ceilalți polițiști sunt corupți. Cu puțin ajutor, se trezește asaltat de inamici din toate părțile.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO