Căutare

Share this article

De la L.A. Confidential la Gladiatorul, lista celor mai bune filme cu Russel Crowe este una extrem de importantă ca semn distinctiv în istoria cinematografiei.

De-a lungul carierei acest actor neozeelandez, Crowe a oferit câteva roluri memorabile, și-a transformat corpul, mintea și sufletul și s-a pus în pielea personajului pentru a oferi cea mai bună interpretare posibilă. Păcat că nu toate acestea au fost premiate cu Oscar pentru că, cel puțin din punct de vedere personal, fiecare dintre interpretările de mai jos merita o astfel de distincție. Dar să vedem care sunt cele mai bune filme cu Russel Crowe:

Mystery, Alaska (1999)

Lansat în același an în care Russel Crowe a făcut cel mai mare rol al carierei sale, această comedie sportivă, Mystery, Alaska a apărut cu puțin timp înainte de marea întorsătură ce avea să o ia viața sa profesională.

Adesea trecută cu vederea în detrimentul altor evenimente sportive mai mari și mai bune ale epocii, povestea unui grup mic de jucători de hochei amatori care au participat la New York Rangers într-un joc expozițional în aer liber este încă una distractiv de urmărit mai ales datorită performanței lui Crowe în rolul șerifului local și căpitan de echipă, John Biebe.

Cinderella Man (2005)

Șase ani mai târziu după apariția în Mystery, Alaska, Russell Crowe se întoarce la stilul sportiv în această dramă emoționantă în care îl joacă pe James J. Braddock, un fost boxer irlandezo-american care este forțat să se întoarcă în ring după o accidentare, pentru a reuși să-și întrețină familia în timpul Marii Recesiuni. Oricine mai puțin carismatic sau talentat s-ar fi pierdut atunci când ar fi fost pus față în față cu Renee Zellweger și cu Paul Giamatti, dar nu și Crowe.

Master An Commander: The Far Side Of The World (2003)

Nu se știe dacă vom primi vreodată o continuare, cert este că acest film este unul dintre cele mai plăcute din cariera lui Russel Crowe. Acțiunea este plasată în timpul războaielor lui Napoleon, iar Crowe îl portretizează pe căpitanul Jack Aubrey, una dintre cele mai bune interpretări într-un film al războaielor secolului al XIX-lea. Cu bătălii intense, dialoguri tensionate și câteva numere muzicale de excepție, Crowe este în mare formă în postura de membru fictiv al Marinei Regale.

Interpretarea lui Crowe se luptă pe două fronturi: aceea de a optimiza nava inamică, Acheron și aceea de a avea grijă de echipajul său, în special de Dr. Stephen Maturin (Paul Bettany) care nu-și dorește altceva decât să exploreze insulele Galapagos înainte de a se întoarce acasă. În aceste scene Crowe dă dovadă de o tandrețe inimaginabilă, lucru care îl urcă rapid în topul celor mai buni actori.

The Insider (1999)

În ciuda faptului că nu s-a vorbit destul de mult în cei 21 de ani de la lansarea sa din 1999, The Insider al lui Michael Mann este unul dintre cele mai bune filme thriller scris și regizat pentru a ajunge în cinematografe și asta înainte de a lua în considerare spectacolele fenomenale ale lui Russell Crowe și Al Pacino. Bazându-se pe segmentul de public al filmului 60 Minutes, despre omul care a descoperit rolul companiei de țigarete Brown & Williamson în a-și face produsele mai atractive, filmul a servit drept gustare în ceea ce avea să vină din partea lui Crowe în interpretarea lui Dr. Jeffrey Wigand.

Russel Crowe va deveni maestru în a interpreta rolul unei persoane care se luptă cu paranoia, câțiva ani mai târziu, în A Beautiful Mind, dar în The Insider pune bazele pentru ilustrarea lui John Nash. Rolul chiar a făcut ca Crowe să primească prima sa nominalizare la Oscar.

L.A. Confidential (1997)

Ultimele trei filme din această listă sunt cele mai mari hituri ale carierei lui Russel Crowe, ce l-au ajutat să își stabilească poziția pentru anii ce aveau să vină.

Începem cu thrillerul noir, L.A. Confidential, ce are la bază romanul cu același nume scris de James Ellroy. Cu o distribuție de excepție ce-i include pe Kevin Spacey, Guy Pearce, Kim Basinger și Danny DeVito, nimic nu se compară cu interpetarea lui Crowe ce-l portretizează pe ofițerul Wendell „bud„ White a cărui sarcină este să investigheze un caz vicios și misterios de omucidere.

A Beautiful Mind (2001)

Russel Crowe joacă rolul aclamatului, dar totuși tulburatului profesor de matematică, John Nash, în această dramă biografică semnată de Ron Howard. Portretul pornește de la vremurile primelor zile la Princeton și până la decernarea premiului Nobel din 1994 și arată bătăliile pe care Nash le duce cu schizofrenia paranoidă, momente excepțional de dureroase descrise impecabil de Crowe.

Și chiar dacă unele dintre detaliile bolii mintale a lui John Nash sunt accentuate pentru mai mult dramatism în fața Academiei americane de Film, acest lucru nu pune nici o umbră asupra talentului lui Russel Crowe.

Gladiator (2000)

Am ajuns și la povestea lui Ridley Scott ce a reușit să-l transforme pe Russel Crowe într-un super star internațional, peste noapte, dar asta s-a întâmplat pe bună dreptate.

Interpretarea lui Crowe în rolul lui Maximus Decimus Meridius care se transformă peste noapte din general al armatelor romane într-un gladiator sclav și care încearcă să supraviețuiască doar pentru a se răzbuna pe cel care i-a omorât soția și copilul, este una absolut legendară.  Nu e de mirare că Russel Crowe a plecat acasă cu un Oscar pentru cel mai bun actor, o interpretare care încă nu a fost egalată.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO