Cele mai bune filme despre Auschwitz - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune filme despre Auschwitz

Rememorarea tragediei Holocaustului a fost motiv de inspirație pentru foarte mulți regizori și astfel au apărut pe marele ecran cele mai bune filme despre Auschwitz care s-au făcut vreodată.
Share this article

Rememorarea tragediei Holocaustului a fost motiv de inspirație pentru foarte mulți regizori și astfel au apărut pe marele ecran cele mai bune filme despre Auschwitz care s-au făcut vreodată.

Iată o listă cu cele mai bune 10 filme despre Auschwitz pe care ar trebui să le vezi cel puțin o dată în viață.

The Boy in the Striped Pajamas (2008)

„Băiatul în pijama vărgată” este o poveste văzută prin ochii inocenți ai lui Bruno, un băiețel în vârstă de 8 ani, fiul comandantului unui lagăr de concentrare. Bruno se împrietenește cu un băiețel evreu care vine în fiecare zi de cealaltă parte a gardului casei sale, acolo unde se întinde lagărul.

Filmul este o adaptare a romanului cu același nume, scris de irlandezul John Boyne. Este un film impresionant despre liniile care ne brăzdează viața și inocența copilăriei, spre deosebire de cruzimile războiului într-o lume pentru adulți.

The Pianist (2002)

Bazat pe o carte autobiografică ce poartă același nume, acest film urmează povestea unui evreu polonez, pianistul și compozitorul Wladyslaw Szpilman și a luptei sale pentru supraviețuire într-un ghetou din Varșovia celui de-al doilea Război Mondial. The pianist, regizat de Roman Polanski, a primit o mulțime de premii și nominalizări pentru această reprezentare de o brutalitate ce pare că trece neobservată pe fondul muzicii clasice superbe. Adrien Brody a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol principal jucându-l pe Szpilman.

Life is Beautiful (1997)

Acest film poate fi numit o capodoperă cinematografică. Această lucrare convingătoare a regizorului și actorului italian Roberto Benigni combină elementele tragediei și comediei pentru a dezvălui realitățile Holocaustului. Benigni însuși îl joacă pe Guido Orefice, un proprietar de librărie de origine evreu italian, care își pune la mare provocare imaginația pentru a-și proteja fiul de ororile lagărului de concentrare nazist. Filmul este un amalgam de râsete și lacrimi amare, de momente incredibil de emoționante care i-au adus nu mai puțin de trei premii Oscar.

Schindler’s List (1993)

Cronicizare a schimbării de morală a feței întreprinzătorului nazist Oskar Schindler, acest film memorabil a adunat o mulțime de aprecieri și premii cinematografice ce au urmat lansării sale din 1993. Povestea este una a suferinței, dar și a speranței lovind răul întunecat și îngrozitor al unor figuri precum Amon Goeth împotriva tulburărilor emoționale ale protagonistului, jucat absolut fantastic de către Liam Neeson.

The Counterfeiters (2007)

The Counterfeiters este un film despre Operația Bernhard, cea mai mare operație de contrafacere din istorie, de care s-au ocupat nemții, în al doilea Război Mondial. Operațiunea a fost un plan secret al naziștilor germani pentru destabilizarea Marii Britanii, ce presupunea inundarea economiei Angliei cu bancnote falsificate chiar la Bank of England. Filmul este bazat pe memoriile scrise de Adolf Burger, un topograf evreu slovac ce a fost întemnițat în 1942 fiind acuzat de falsificarea certificatelor de botez în scopul de a salva evreii de la deportare. După asta a fost închis în lagărul de concentrare și a fost pus să lucreze la Operațiunea Bernhard.

Sophie’s Choice (1982)

Cu Meryl Steep tânără în rol principal (câștigătoare a premiului Oscar pentru cea mai bună actriță în acest film), Sophie’s Choice este despre o imigrantă poloneză pe nume Sophie care împarte o pensiune în Brooklyn cu iubitul ei, Nathan și cu un scriitor tânăr, Stingo. Ei par să ducă o viață fericită și fără griji, dar, pe măsură ce filmul avansează apar o mulțime de flashback-uri ce ilustrează amintirile oribile pe care Sophie le are din lagărul de concentrare nazist. Printre aceste amintiri va apărea și alegerea grea pe care ea a trebuit să o facă pentru a supraviețui.

Europa, Europa (1990)

Acest film regizat de Agnieszka Holland, se bazează pe autobiografia lui Solomon Perel, apărută în 1989. Perel era un băiat evreu de origine germană care a scăpat de Holocaust, mascându-și originile și dându-se drept unul dintre elitele „ariane” germane. (Perel chiar apare într-o secvență scurtă de la finalul filmului). Una peste alta, filmul spune povestea într-o manieră artistică impresionantă, lucru ce i-a adus un Glob de aur în 1992 pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Divided We Fall (2000)

Divided We Fall este un film cehesc regizat de Jan Hrebejk ce a fost nominalizat la Oscar, la categoria cel mai bun film străin. Filmul spune povestea unui cuplu fără copii, din timpul Germaniei naziste, care este de acord să ascundă un prieten evreu, în ciuda riscurilor la care se expun. Filmul prezintă o imagine completă asupra celui de-al doilea Război Mondial și a Holocaustului, balansând cu îndemânare umorul negru și momentele horror la diferite intervale de timp.

The Diary of Anne Frank (1959)

Această poveste sfâșietoare este bazată pe jurnalul personal al unei fetițe evreice care, împreună cu familia și prietenii ei, a fost forțată să se ascundă în podul unei case din Amsterdamul ocupat de naziști. Jurnalul a fost publicat la finalul războiului de către tatăl ei, Otto Frank, singurul supraviețuitor al familiei. The Diary of Anne Frank este un alt film care în mod briliant descrie tristețea și speranța unui copil inocent, în contrast cu ororile și inumanitatea războiului din jur.

The Pawnbroker (1964)

Filmul spune povestea unui cămătar evreu, Sol Nazerman, care a fost victimă a persecuției naziste și care și-a văzut familia torturată și ucisă într-un lagăr de concentrare. Sol și-a pierdut orice urmă de încredere în oameni și duce acum o viață amară, fără niciun prieten în jurul lui, o viață anesteziată de ororile trecutului, doar pentru a realiza tragedia acțiunilor sale mult prea târziu. Filmul este o adaptare a romanului cu același nume, scris de Edward Lewis Wallant.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora