Căutare

Share this article

Filmele franțuzești pot concura de la egal la egal cu cele de la Hollywood, mulți considerându-le adesea chiar mai bune. Cele mai bune filme franțuzești au fost recompensate de-a lungul timpului cu trofeul Palm d’Or, dar originalitatea lor a fost recunoscută și peste Ocean : The Artist a câștigat premiul Oscar, iar Amour a luat premiul Academiei Americane pentru cel mai bun film străin.

 Iată care sunt cele mai bune filme franțuzești :

La Vie d’Adèle – Chapitres 1 & 2, 2013

Cunoscut în Statele Unite ca “Blue is the warmest clour”, La Vie d’Adèle –Chapitres 1 & 2 a câștigat prestigiosul trofeu Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul arată cu originalitate și sinceritate relația dintre două femei, urmărind-o pe tânăra Adele încă din adolescență până când devine profesoară . Viața ei se schimbă în momentul în care o cunoaște pe Emma, o pictoriță aspirantă, cu păr albastru, de care se îndrăgostește nebunește. Filmul conține multe scene sexy, extrem de grafice, care durează chiar și 10 minute. În esență, este un film despre iubire și autocunoaștere, extrem de lăudat și considerat de critici unul dintre cele mai bune ale anului 2013.

The Artist, 2011

The Artist este considerat unul dintre cele mai bune filme franțuzești din ultima decadă. A făcut furori la Festivalul de la Cannes, unde a câștigat Palm d’Or și a luat și Oscarul pentru cel mai bun film. The Artist, cu Jean Dujardin și Berenice Bejo în rolurile principale, prezintă relația dintre un star al filmelor mute și o tânără vedetă în devenire, într-o perioadă în care filmele cu sunet iau locul celor mute. Filmul este mai mult decât o comedie alb-negru, făcând referiri la viața de la Hollywood, valabile și în ziua de azi.

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain, 2001

Amelie este unul dintre cele mai îndrăgite filme franțuzești din toate timpurile. A câștigat patru premii Cesar, două Bafta și a avut cinci nominalizări la Oscar. Le fabuleux destin d’Amélie Poulain spune povestea a unei tinere chelnerițe, interpretată de Audrey Tatou, care decide să schimbe în bine viața celor din jur, în vreme ce se lupta și cu propriile sale probleme.

Le Scaphandre et le Papillon, 2007

Le Scaphandre et le Papillon este o dramă biografică, care spune povestea unui fost editor al revistei Elle, care a rămas paralizat de la gât în jos și care nu poate comunica decât clipind cu ochiul stâng. Mathieu Amalric joacă fenomenal într-un film premiat la toate festivalurile importante și cu patru nominalizări la Oscar.

Intouchables , 2011

Un adevărat fenomen în anul în care a fost lansat, “Invincibilii” este filmul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei franceze. Filmul arată cu măiestrie cum se dezvoltă o relație de prietenie între un bărbat mai în vârstă, aristocrat, și un tânăr de culoare din suburbii, de abia ieșit din închisoare, pe care îl angajează să aibă grijă de el după un accident cu parapanta.

Entre le murs, 2008

Entre le murs este bazat pe romanul autobiografic al lui François Bégaudeau și este câștigător al premiului Palm d’Or, după o perioadă de 20 de ani în care niciun film franțuzesc nu mai obținuse acest trofeu. Aflat în top cele mai bune filme franțuzești, Entre le murs spune povestea unui profesor de limba franceză, care preda unor elevi de 14 ani la o școală din Paris, la care învață mai mult imigranți.

Le Samouraï’, 1967

Cu un punctaj excelent pe Rotten Tomatoes și inclus de revista Empire în topul celor mai bune filme, Le Samourăï, cu Alain Delon în rolul principal, spune povestea unui criminal profesionist, în căutare de alibi după ce l-a ucis pe proprietarul unui club de noapte.

Amour, 2012

Amour, unul dintre cele mai bune filme franțuzești, este un film emoționant, al cărui subiect este relația dintre un cuplu de octogenari, Anne și Georges. Lucrurile se complică în momentul în care Anne suferă un infarct, care o lasă paralizată pe partea dreaptă a corpului. Amour a fost recompensat atât cu trofeul Palm d’Or, cât și cu Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO