fbpx

Căutare

Share this article

frazvFilme ca Apollo 13, Saving Private Ryan sau Lista lui Schindler ne fac să nu uităm trecutul. Misiunea eșuată către Lună, lupta tensionată pentru recuperarea soldatului Ryan sau gestul eroic al lui Schindler, care a salvat peste 1000 de evrei, sunt redate cu maximă acuratețe în cele mai bune filme istorice din toate timpurile.

 Cele mai bune filme istorice: Saving Private Ryan

Saving Private Ryan este genul de film care te introduce perfect în atmosfera tensionată a celui de-al Doilea Război Mondial. Regizat de Steven Spielberg și cu Tom Hanks și Matt Damon în rolurile principale, această dramă istorică este considerată de mulți specialiști drept cea mai bună producție de acest gen. Saving Private Ryan este pe primul loc în topul IMDB la categoria cele mai bune filme istorice. Filmul impresionează și cu scena de început: 27 de minute în care este arătat asediul de pe plaja Omaha, în timpul debarcării în Normandia. Filmul a avut un succes uriaș de box office și a fost nominalizat la 11 premii Oscar, câștigând cinci: cel mai bun regizor, cea mai bună editare de film, cinematografie, mixaj de sunet și editare de sunet. Cursa pentru găsirea soldatului Ryan te ține cu sufletul la gură într-un film considerat o adevărată capodoperă, fiind ales și pentru păstrare în Registrul Național de Film al Librăriei Congresului Americii, fiind “semnificativ istoric, cultural și estetic”.

Vezi si: Cele mai bune filme despre Primul Război Mondial

 Cele mai bune filme istorice: Gladiator

Gladiatorul este un film epic, care spune povestea fictivă a generalului roman Maximus Decimus Meridius: acesta ajunge sclav și este nevoit să lupte pentru viața sa în arenele de gladiatori, în urma unei trădări. Dorința de răzbunare îl menține în viață, într-o poveste care îmbină drama cu istoria și iubirea. Regizat de Ridley Scott, Gladatorul îi are în rolurile principale pe Russell Crowe și Joaquin Phoenix. La Oscaruri, a fost premiat pentru cel mai bun film, cel mai bun actor (Russel Crowe), cele mai bune costume, cel mai bun sunet și cele mai bune efecte vizuale.

Cele mai bune filme istorice: Braveheart

Braveheart, cu Mel Gibson în rolul principal, spune povestea lui William Wallace, un cavaler scoțian devenit unul dintre eroii Războaielor de Independență Scoțiene. Deși filmul a fost criticat pentru “erorile” sale istorice, acesta conține și o mulțime de elemente reale, chiar dacă par prea brutale pentru a fi adevărate – cum ar fi cea în care un tânăr este aruncat pur și simplu pe fereastră, o adevărată pedeapsă în vremurile medievale. Braveheart a fost nominalizat la zece premii Oscar și a câștigat cinci: cel mai bun film, cel mai bun regizor (Mel Gibson), cinematografie, machiaj și cel mai bun montaj de sunet.

Cele mai bune filme istorice: Schindler’s List

Schindler’s List spune povestea lui Oskar Schindler, un om de afaceri german care reușește să salveze peste o mie de evrei de origine poloneză în vremea Holocaustului, angajându-i să lucreze în fabricile sale. În regia lui Steven Spielberg, Lista lui Schindler îi are în rolurile principale pe Liam Neeson, Ralph Fiennes și Ben Kingsley. Filmul a fost recompensat cu șapte premii Oscar, printre care și la mult râvnitele categorii Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cea mai bună coloană sonoră.

Cele mai bune filme istorice: 12 Years a Slave

12 ani de sclavie spune povestea unui bărbat de culoare născut liber în statul New York, care ajunge să fie răpit și transformat în sclav. Filmul ilustrează suferința bărbatului care timp de 12 ani stă departe de soția și copiii săi, pe plantațiile de bumbac, unde îndură umilințele “stăpânilor”. 12 Years a Slave a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Cele mai bune filme istorice : The Messenger

Filmul The Messenger spune povestea eroică, dar brutală a eroinei Ioana D’Arc încă din copilărie, trecând prin anii de război, până la moartea sa în mâinile englezilor, în 1431.

Cele mai bune filme istorice: Apollo 13

Filmul Apollo 13 spune cu foarte mare acuratețe povestea misiunii NASA din 1970  – Apollo 13 – care ar fi trebuit să ducă un grup de astronauți  (Tom Hanks, Kevin Bacon și Bill Paxton) pe lună. Planul pare să funcționeze până când unul dintre rezervoarele navei exlodează, punându-i pe astronauți în fața a două scenarii îngrozitoare: moartea prin sufocare sau prin înghețare.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO