Cele mai bune filme nemţeşti la Zilele Filmului German - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Goethe-Institut aduce la Bucureşti ZILELE FILMULUI GERMAN care, anul acesta, se vor desfăşura între 3 şi 9 noiembrie la Cinemateca Eforie. Timp de şapte zile, spectatorii, vorbitori sau nu de limbă germană, pot vedea 13 dintre cele mai noi producţii germane dar şi două filme din 1919.
A 12-a ediţie a Zilele Filmului German vine cu multe surprize ce vor fi anunţate în perioada următoare, printre ele se află filme în premieră naţională, filme pentru tineri şi un cineconcert.
Selecţia filmelor a fost realizată de actriţa Ozana Oancea care ne mărturiseşte: „pentru mine, calitatea de – mă tem să scriu cuvântul – curator e o experienţă cu totul nouă, pe care aş repeta-o oricând, cu tot cu sentimentul răspunderii pe care îl implică.
Nu pot decât să sper că filmele care m-au interesat pe mine vor fi şi pentru dumneavoastră, spectatori ai ZILELOR FILMULUI GERMAN, prilejuri de a cădea pe gânduri, de a vă lăsa cuprinşi de nostalgii, de a surâde (chiar de a râde uneori) sau, de ce nu, de a trece la acţiune. Filmele sunt, aşa cum se cuvine, diverse, fără însă a atinge ‘extremele’ dure. Vor fi filme cu personaje puternic conturate, complicate sau volatile, greu de prins, agile, dezinvolte sau visătoare, măcinate, cu artişti, cu comunişti, cu ţărani, cu aventurieri, cu perverşi, cu revoltaţi, cu disperaţi, cu tineri confuzi, cu maturi rătăcitori, cu bătrâni desprinşi de realitate.”

Ediţia de anul acesta a Zilelor Filmului German va fi deschisă de In Zeiten des abnehmenden Lichts | In Times of Fading Light regizat de Matti Geschonneck după un scenariu de Wolfgang Kohlhaase bazat pe romanul omonim al lui Eugen Ruge. Filmul este present în selecţia de lungmetraje pentru cea de-a 30-a ediţie a Premiilor Academiei Europene de Film.
Unul dintre invitaţii speciali de anul acesta este Wolfgang Kohlhaase, regizor de film şi scenarist, cunoscut publicului pentru: Sommer vorm Balkon | Summer in Berlin (2005), Die Stille nach dem Schuß | The Legend of Rita (2000) sau Der schweigende Stern | First Spaceship on Venus (1960). Născut în 1931 şi distins cu numeroase premii de-a lungul carierei sale de peste 50 de ani (dintre care amintim Ursul de Aur pentru întreaga activitate primit în 2010 la Berlinale), Kohlhaase va fi present la Bucureşti şi va răspunde întrebărilor spectatorilor prezenţi la proiecţia filmului.

Acţiunea din In Times of Fading Light se întâmplă în Berlinul de Est, în toamna anului 1989 când Wilhelm Powileit (Bruno Ganz) împlineşte 90 de ani, aniversare pe care o întâmpină cu un calm plin de stoicism. Comunist convins de mai bine de 75 de ani, pe vremuri a fugit din Germania nazistă, exilându-se în Mexic, Wilhelm continuă să se autoamăgească cu încăpăţânare, nerecunoscând că idealul său de lume mai bună nu a fost decât o himeră, iar marile speranţe de odinioară au sfârşit înăbuşite de birocraţie şi frică.
În timp ce pionerii vin să-i aducă omagii şi să-l decoreze, generaţia tânără pleacă din ţară, totul în jur pare să se năruiască anunţând, de fapt, căderea Republicii Democrate Germane şi a Marelui Bloc Comunist. 

„Având puternice ecouri Cehoviene, filmul tratează cu echilibru şi umanitate destrămarea Blocului Estic, inserând povestea personajului principal într-un melanj aproape fără de cusur.” consemna The Hollywood Reporter după premiera de la Berlinale. 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO