Căutare

Share this article

Se spune că mersul pe munte nu este pentru toată lumea. Sigur nu este pentru cei care nu au respect pentru natură și mediul înconjurător în general. Există chiar pe traseele intens circulate plăcuțe cu un îndemn pe cât de real, pe atât de dureros: ”Dacă ai putut căra pe munte un pet plin, îl poți căra și gol înapoi.” În rest, dacă respecți niște reguli simple, muntele te așteaptă să te bucuri de el, de aerul curat, de trilurile păsărilor și zgomotul foșnetelor făcute de frunze. Iar una dintre cele mai importante reguli este legată de momentul în care pleci la drum, așa că am vrut să aflăm care sunt cele mai bune luni pentru drumeții montane și am cerut lămuriri de la oameni cu experiență în domeniu.

La prima vedere, perioada ideală pentru a urca pe munte pare să înceapă undeva pe la mijlocul primăverii și să se încheie odată cu lunile de toamnă. Doar că, atunci când vine vorba de drumeții montane, lucrurile nu au cum să fie bătute în cuie. Sigur, acum nu ne adresăm drumeților cu experiență, care știu foarte bine când pot merge pe munte și ce au de făcut, ci turiștilor care îl apreciază, dar nu au avut ocazia să petreacă prea multă vreme pe cărările lui, unele mai prietenoase, altele extrem de periculoase.

Drumeții montane pe timp de vară

Pentru turiștii obișnuiți lunile ideale pentru drumeții montane sunt cele de vară, în mod deosebit iulie și august. În această perioadă sunt deschise toate traseele montane și, cel puțin în teorie, sunt cele mai puține șanse să aveți parte de vreme care să vă pună în pericol sau care să vă strice cheful de plimbare. Cu toate astea, nu trebuie să uitați că înainte de orice plecare de acest gen este absolut obligatoriu să verificați prognoza meteo și să anulați excursia dacă se anunță ploi. Urcatul pe munte pe timp de ploaie poate ascunde multe capcane, mai ales pentru neinițiați. Pe de altă parte, nu uitați că vremea este schimbătoare în zonele înalte și că de la poalele muntelui până în vârf puteți trece prin toate anotimpurile, așa că este absolut necesar să aveți echipament adecvat. Bocancii sunt esențiali, o pelerină de ploaie, un hanorac și o pereche de șosete groase sunt și ele necesare, precum și un telefon mobil încărcat și chiar o baterie externă. Dacă aveți de gând să rămâneți și peste noapte pe munte, încărcătura este mult mai serioasă. Aveți nevoie de cort, izopren, sac de dormit, haine groase, briceag, mâncare și apă mai multă.

Drumeții montane pe timp de iarnă

Nici iarna nu este însă de ignorat în materie de drumeții montane dacă nu vă temeți de frig și de efort ridicat. Pentru că riscurile sunt foarte mari, cele mai multe trasee sunt închise în această perioadă, dar există destule care pot fi parcurse cu un pic de pregătire fizică și multă atenție. Sigur, și în acest caz trebuie să țineți cont de prognozele meteorologilor și să nu plecați la drum dacă se anunță ninsori abundente, furtuni, ceață sau risc de avalanșă. În plus, iarna, alegerea echipamentului potrivit este nu doar necesară, ci vitală. Fără o pereche de bocanci rezistenți la umezeală și călduroși, parazăpezi, pantaloni și geacă impermeabile, colanți și bluze termice, mănuși și căciulă (cagula este cea mai indicată în astfel de experiențe) nu aveți ce căuta pe munte, în miezul iernii. Un băț de schi este și el de folos pentru a vă face urcarea un pic mai lejeră, iar termosul este o adevărată minunăție pentru clipele în care veți simți că frigul este prea pătrunzător.

Reguli de respectat în orice drumeție

Indiferent de anotimpul în care decideți să plecați în drumeție, este important să respectați câteva reguli care vă vor asigura atât confortul, cât și siguranța. Orice plecare pe munte trebuie anunțată la Salvamont, astfel încât să puteți fi găsiți cât mai ușor în cazul vreunui accident sau a oricărei probleme apărute. De cele mai multe ori în astfel de zone nu veți avea semnal la telefon și atunci e bine să fie cunoscut traseul pe care doriți să îl urmați. Puteți și chiar vă recomandăm să descărcați aplicația Salvamont în care găsiți informații actualizate despre 51 de masivi montani, 600 de trasee turistice, 150 de cabane, primiți avertismente despre starea vremii și trasee, o hartă accesibilă și fără semnal la internet și, cel mai important, un serviciu de localizare pentru a transmite semnal SOS în caz de nevoie.

Nu plecați singuri pe munte, ci în grup de cel puțin de 3 persoane. Nu consumați alcool, beți suficiente lichide ca să evitați deshidratarea și puneți în rucsac alimente dulci, precum ciocolată și fructe uscate, dar și alimente care pot furniza un plus de energie, precum nucile și alunele de orice fel sau niște biscuiți cu fibre. O trusă medicală simplă, dar esențială în caz de urgențe nu trebuie nici ea să vă lipsească din rucsac. Nu deviați de la traseul marcat și nu vă avântați în zone periculoase ca să obțineți cea mai bună poză. Și cel mai important, indiferent de perioada în care alegeți să plecați la drum, nu uitați că nu doar destinația contează, ci și drumul până acolo. Frumusețea unei astfel de excursii constă în experiența totală, nu doar în atingerea unui vârf.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO