Cele mai bune perdante la Oscar în ultimii 20 de ani - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune perdante la Oscar în ultimii 20 de ani

Ce s-ar întâmpla dacă fiecare an ar produce doi câștigători pentru râvnitul trofeu „cel mai bun film de Oscar”? Nebunie, nu-i așa?
Share this article

Ce s-ar întâmpla dacă fiecare an ar produce doi câștigători pentru râvnitul trofeu „cel mai bun film de Oscar”? Nebunie, nu-i așa?

Această listă încearcă să facă exact acest lucru: Să alegem un al doilea film din lista nominalizărilor la categoria Cel mai bun film care ar fi atât un câștigător meritoriu, cât și o imagine mai completă a istoriei filmului. Nu este o încercare de a sugera că aceste filme sunt mai bune decât filmele care au câștigat, chiar dacă uneori sunt. Este o încercare de a identifica cel mai bun perdant al premiului pentru cel mai bun film din fiecare an din ultimii 20 de ani, sugerând, poate, un film care ar putea sta, în mod meritoriu, alături de câștigător, ca o a doua alegere bună. Considerați-o o cale alternativă prin istoria ultimilor 20 de ani a Oscarurilor.

Cea de-a 76-a ediție a Premiilor Oscar: 2003

Câștigător: Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui

Cel mai bun perdant: Lost in Translation

Orice scepticism care mai persista în privința Sofiei Coppola după debutul ei din 1999, The Virgin Suicides, s-a risipit cu această poveste a unei tinere (Scarlett Johansson) care nu știe ce să facă cu ea însăși sau cu viața ei și care, lăsată de izbeliște în Tokyo, se intersectează cu un star de cinema de vârstă mijlocie (Bill Murray) aflat în plină criză a vârstei a doua. Relația lor continuă să se schimbe cu cât petrec mai mult timp împreună, iar cei doi găsesc o conexiune de netăgăduit, chiar dacă nu se pot decide cu adevărat ce formă ar trebui să ia această conexiune. Cel de-al doilea efort asigurat al lui Coppola se delectează cu această ambiguitate și cu starea de între două lumi a personajelor sale principale, doi oameni care s-ar putea să nu se mai întâlnească niciodată, dar care ajung să înțeleagă că întâlnirea lor întâmplătoare va remodela modul în care privesc lumea pentru tot restul vieții lor.

Cea de-a 77-a ediție a Premiilor Oscar: 2004

Câștigător: Million Dollar Baby

Cel mai bun perdant: Sideways

Este meritul lui Alexander Payne pentru cât de atrăgătoare face să pară regiunea viticolă californiană (și vinul însuși) în Sideways faptul că filmul a dat un impuls economic atât regiunii, cât și principalei sale industrii, timp de ani de zile după lansare – pentru că, altfel, obsesia pentru vin a protagonistului său este tratată ca un simptom al unei probleme mai mari. Un scriitor divorțat, de vârstă mijlocie, Miles (Paul Giamatti), bea prea mult din când în când, dar adevărata lui problemă este rutina în care s-a băgat singur, una pe care nicio excursie de weekend la podgoriile sale preferate cu cel mai de succes prieten al său, Jack (Thomas Haden Church), nu o poate rezolva. Este un dezastru și o știe, iar dezgustul său de sine ar trebui să-l facă insuportabil de neplăcut de privit. Dar interpretarea lui Giamatti – atât de înțepător și totuși atât de vulnerabil – găsește umanitatea lui Miles și o speranță slabă și persistentă într-un film care a adus unele dintre cele mai bune elemente ale filmelor indie din anii ’90, axate pe personaje, la un public mai larg în deceniul următor.

Cea de-a 78-a ediție a Premiilor Oscar: 2005

Câștigător: Crash

Cel mai bun perdant: Brokeback Mountain

Am spus de la început că aceasta nu va fi neapărat o colecție de filme care ar fi trebuit să câștige în fața unor câștigători mai puțin merituoși. Dar să facem o excepție, pentru că Crash este, ei bine, teribil: o privire superficială, dar supraîncălzită, asupra rasismului, care ajunge să tragă niște concluzii destul de banale. Brokeback Mountain, în schimb, ilustrează un alt tip de prejudecată prin intermediul unei povești de dragoste tragice, dar Ang Lee pune întotdeauna personajele filmului – interpretate emoționant de Jake Gyllenhaal și Heath Ledger – pe primul loc, concentrându-se pe dorințele lor și pe dezamăgirile unei lumi care vrea să-i țină despărțiți. Chiar și lăsând la o parte valoarea sa ca film revoluționar care a adus o poveste de dragoste gay în rândul publicului larg, este un film profund și frumos realizat – iar virtuțile sale par și mai pronunțate atunci când este plasat alături de câștigătorul anului.

Cea de-a 79-a ediție a Premiilor Oscar: 2006

Câștigător: The Departed

Cel mai bun perdant: Scrisori din Iwo Jima

Martin Scorsese a regizat, în sfârșit, un câștigător la categoria Cel mai bun film (și a obținut premiul pentru Cel mai bun regizor) pentru The Departed, dar Academia ar fi putut la fel de bine să-i acorde un al treilea trofeu lui Clint Eastwood pentru cel de-al doilea dintre cele două filme din 2006 care revizitează bătălia de la Iwo Jima. Flags of Our Fathers (Steagurile părinților noștri), care a relatat lupta pentru cucerirea fortăreței insulei stâncoase de la japonezi în cel de-al Doilea Război Mondial din partea americanilor, este, de asemenea, valoros. Dar omologul său, care tratează bătălia din perspectiva forțelor japoneze, este și mai remarcabil, surprinzând condițiile infernale în care au luptat soldații și ideologia neiertătoare care i-a adus pe câmpul de luptă în primul rând.

Cea de-a 80-a ediție a Premiilor Oscar: 2007

Câștigător: No country for old man

Cel mai bun perdant: There Will Be Blood

Uneori vă este greu să vă amintiți dacă No Country for Old Men sau There Will Be Blood a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film în 2007? Dacă da, nu sunteți singurul. Ambele sunt filme dure, violente, ancorate de interpretări înfricoșătoare, mai mari decât viața, realizate de actori extraordinari. Și ambele găsesc întunericul în inima unor capitole diferite ale istoriei americane. Premiul a fost acordat filmului No Country, o alegere bună. Dar, în acest univers alternativ pe care îl creăm, hai să i-l dăm în schimb filmului lui Paul Thomas Anderson.

Cea de-a 81-a ediție a Premiilor Oscar: 2008

Câștigător: Slumdog Millionaire

Cel mai bun învins: Milk

Filmul biografic al lui Gus Van Sant despre liderul pentru drepturile homosexualilor Harvey Milk, care a fost ucis, ar fi putut cădea cu ușurință în capcanele obișnuite ale biografiilor, fie încercând prea mult să arate cum subiectul său a schimbat lumea, fie transformându-l într-un sfânt slab caracterizat. Condus de o interpretare empatică a lui Sean Penn, Milk nu face nimic din toate astea, întrucât descrie imersiunea lui Milk în activism, ascensiunea politică și uciderea sa de către un coleg politician. Filmul transformă un capitol important al istoriei americane într-o poveste personală convingătoare care arată, mai degrabă decât spune, cum o singură persoană poate crea primele valuri care duc la schimbări radicale.

Cea de-a 82-a ediție a Premiilor Oscar: 2009

Câștigător: The Hurt Locker

Cel mai bun perdant: Up

Dacă câștigătorii premiului pentru cel mai bun film funcționează în mod ideal ca o secțiune transversală a ceea ce am apreciat la filme de-a lungul istoriei lor, una dintre marile inadvertențe este că onoarea principală nu a fost niciodată acordată unui film Pixar în epoca de aur a acestui studio. Poate că Up nu este cel mai bun film Pixar, dar este cel mai bun dintre cele două filme care au obținut o nominalizare la categoria Cel mai bun film. (Nu am nimic împotriva marelui Toy Story 3, dar nu este nici măcar cel mai bun film Toy Story). Segmentul de deschidere care stârnește lacrimi conține unele dintre cele mai bune povești pe care studioul le-a creat vreodată, iar restul este și el destul de grozav (mai ales dacă îți plac câinii vorbitori).

Cea de-a 83-a ediție a Premiilor Oscar: 2010

Câștigător: Discursul regelui (The King’s Speech)

Cel mai bun învins: Rețeaua socială

Este o sarcină dificilă să încerci să documentezi istoria în timp ce aceasta este încă în desfășurare. Având în vedere ce s-a întâmplat cu Facebook și cu fondatorul său Mark Zuckerberg în anii care au trecut din 2010, The Social Network ar putea părea prematur. Dar, la începutul deceniului, schimbările provocate de Facebook se făceau deja simțite, iar povestea lui Zuckerberg era deja una care merita să fie spusă. Cu punctele forte ale scenaristului Aaron Sorkin și ale regizorului David Fincher care se echilibrează reciproc, filmul urmărește evoluția Facebook de la o idee la o forță de neoprit, iar pe Zuckerberg de la perioada în care era un puști încrezut cu o viziune până la vârsta adultă, când a devenit un mogul în derivă într-o lume pe care a contribuit la crearea ei.

Cea de-a 84-a ediție a Premiilor Oscar: 2011

Câștigător: The Artist

Cel mai bun perdant: The Tree of Life

Pentru opera sa magnum, The Tree of Life, Terrence Malick și-a propus să spună cea mai mică poveste posibilă – maturizarea unui băiat texan de la mijlocul secolului al XX-lea, care împărtășește câteva detalii biografice cu Malick – și cea mai mare poveste posibilă, sărind de la începutul timpului până la viața de apoi. În acest proces, regizorul șterge orice distincție între cele două, lăsând o singură viață, cu toată bucuria și angoasa ei, să țină loc de întreaga existență. Este un film al imaginilor, al stărilor și al momentelor mai mult decât unul al intrigii și se așteaptă ca spectatorii să completeze bucățile de narațiune pe care le eludează. Și, deși Malick s-a străduit să recreeze puterea acestei abordări în filmele sale ulterioare, aici este puternic și afectuos, jucând ca filmul pe care a așteptat o viață întreagă să îl facă, în parte din nevoia de a înțelege ce a însemnat acea viață întreagă.

Cea de-a 85-a ediție a Premiilor Oscar: 2012

Câștigător: Argo

Cel mai bun perdant: Zero Dark Thirty

Denaturat în presă înainte de a fi finalizat și neînțeles după lansare, Zero Dark Thirty, amplul film al lui Kathryn Bigelow despre vânătoarea lui Osama bin Laden, văzut prin ochii Mayei, o analistă CIA din ce în ce mai obsesivă, interpretată de Jessica Chastain, funcționează atât ca o relatare jurnalistică a istoriei recente, cât și ca o analiză a terenului moral cedat de SUA în anii de după 11 septembrie 2001. Răzbunarea are un preț teribil, așa cum reiese din ochii bântuiți ai lui Chastain într-un cadru final liniștit, care este la fel de neliniștitor ca oricare dintre scenele de acțiune precedente.

Cea de-a 86-a ediție a Premiilor Oscar: 2013

Câștigător: 12 Years a Slave

Cel mai bun învins: Gravity

Puțini regizori sunt la fel de pricepuți în a combina îndrăzneala tehnică cu o poveste emoționantă ca Alfonso Cuarón, iar cu Gravity a găsit un proiect care a împins ambele lucruri la limită. Lăsând-o pe Sandra Bullock în spațiu și urmărind încercările tot mai disperate ale acesteia de a găsi drumul spre casă, Gravity este un triumf al efectelor speciale menit să fie văzut pe cel mai mare ecran posibil (și unul dintre puținele filme post-Avatar care utilizează în mod semnificativ 3D). Dar puterea sa vine la fel de mult din rolul lui Bullock, o femeie care se luptă să-și păstreze voința de a trăi în mijlocul unor circumstanțe disperate și care este bântuită de o pierdere profundă. Imaginile lui Cuarón ar fi fost imposibile în orice an anterior, dar temele filmului sunt atemporale.

Cea de-a 87-a ediție a Premiilor Oscar: 2014

Câștigător: Birdman

Cel mai bun perdant: Boyhood

În timp ce Birdman (sau Virtutea neașteptată a ignoranței) al lui Alexander Iñárritu a creat iluzia că a fost filmat într-o singură dublă, Boyhood al lui Richard Linklater s-a jucat cu timpul într-un mod diferit. Filmat pe o perioadă de 12 ani, acest din urmă film relatează maturizarea unui puști din Texas într-o serie de viniete bine alese. Este fascinant să îl vezi pe Linklater încercând să spună o poveste într-un mod care nu a mai fost cu adevărat încercat până atunci, surprinzând în același timp o Americă în schimbare în fundal. (Să vedem acele iMac-uri! Vă amintiți petrecerile de lansare a lui Harry Potter ?) Dar filmul funcționează în mare parte pentru că Linklater, ca de obicei, lasă profunzimea să vină la film în loc să se străduiască să o atingă. Îl vedem pe Mason (Ellar Coltrane) trecând prin câteva rituri de trecere, dar în cea mai mare parte observăm momente obișnuite, dar grăitoare, pe măsură ce el îmbătrânește și își intră în drepturi. Nu a existat niciodată un film asemănător și probabil că nu va mai exista niciodată.

Cea de-a 88-a ediție a Premiilor Oscar: 2015

Câștigător: Spotlight

Cel mai bun învins: Mad Max: Fury Road

Spotlight al lui Tom McCarthy, o dramatizare a investigației câștigătoare a premiului Pulitzer a Boston Globedespre abuzurile sexuale asupra copiilor, este o realizare remarcabilă de filmare lucidă, eficientă și sumbră. Mad Max: Drumul furiei (Mad Max: Fury Road ), de George Miller, este în multe privințe opusul său, o întreprindere aparent nebunească, filmată în circumstanțe dureroase și plasată într-o lume fantastică, post-apocaliptică, înnebunită de viteză. Dar filmul lui Miller – o tranșă cu zeci de ani mai târziu a unei serii pe care regizorul a inițiat-o în 1979 – este, în felul său, un model de povestire eficientă, aruncând spectatorii într-un pustiu violent, haotic și lipsit de resurse și contând pe ei pentru a recupera, în timp ce pune o pereche de eroi (Tom Hardy și Charlize Theron) împotriva unor stăpâni cruzi. Este un exces cu un scop, amestecând imagini de neșters cu emoții puternice.

Cea de-a 89-a ediție a Premiilor Oscar: 2016

Câștigător: Moonlight

Cel mai bun învins: Manchester by the Sea

Cea de-a 89-a ediție a Premiilor Oscar va fi întotdeauna infamată pentru anunțul greșit al lui La La Land – care fusese considerat un posibil, chiar probabil, câștigător pe parcursul unei bune părți a cursei – ca fiind cel mai bun film. În realitate, premiul a revenit marelui Moonlight. Și, deși La La Land rămâne un film fin lucrat și melodios de amuzant, care nu merită reacțiile negative pe care le-a atras, este meritul Academiei că a mers pe o poveste neconvențională de maturizare a unui regizor emergent care a pus în lumină colțuri ale lumii rareori reprezentate în filme. Totuși, într-o lume fără Moonlight, Manchester by the Sea , de Kenneth Lonergan, ar fi fost, de asemenea, o alegere bună: o poveste sfâșietoare despre pierdere interpretată cu o intensitate dureroasă – și câteva momente mai ușoare bine alese – de o distribuție condusă de Casey Affleck.

Cea de-a 90-a ediție a Premiilor Oscar: 2017

Câștigător: The Shape of Water

Cel mai bun perdant: Lady Bird

În cele din urmă, nominalizările pentru cel mai bun film din 2017 sugerează un alt an definit de abundență și varietate. Nominalizarea filmelor The Shape of Water , de Guillermo del Toro (care a câștigat) și Get Out, de Jordan Peele (un concurent serios, conform estimărilor majorității pronosticatorilor), a semnalat faptul că linia de demarcație dintre filmele de prestigiu și cele de gen a devenit mai neclară. Între timp, prezența continuă a lui Paul Thomas Anderson și Christopher Nolan în competiție a confirmat faptul că aceștia au rămas unii dintre cei mai ambițioși autori ai noștri; nominalizările lor puteau fi văzute încă din momentul în care fiecare dintre filmele lor a fost anunțat. Nu este cazul alternativei noastre sugerate. Greta Gerwig scrisese în colaborare mai multe filme anterioare și regizase unul, dar Lady Bird, debutul ei solo ca scenaristă și regizoare, a fost totuși o surpriză, cu o abordare dezarmant de personală a creșterii într-un anumit timp și loc (Sacramento la începutul anilor ’00), făcând ca o poveste autobiografică de maturizare să se simtă în același timp specifică și universală. Filmul lui Gerwig a umplut ecranul cu interpretări amuzante și emoționante din partea întregii distribuții, dar mai ales a lui Saoirse Ronan și Laurie Metcalf, în rolul unei mame și al unei fiice a căror relație este pe cât de fracturantă, pe atât de iubitoare. Acolo unde alți nominalizați au mers cât se poate de mare, Gerwig a dovedit că micul poate fi la fel de puternic.

Cea de-a 91-a ediție a Premiilor Oscar: 2018

Câștigător: Green Book

Cel mai bun învins: Roma

Uneori știi doar că un câștigător al premiului pentru Cel mai bun film se va transforma într-un „Stai, ce?”. Ca și în: „Stai, ce? Dansuri cu lupi a învins Goodfellas?” Și așa mai departe. Uneori, este nevoie de câteva secunde pentru ca acest sentiment să se instaleze. În cazul Green Book, acest sentiment a apărut aproape imediat. „Stai, ce? Green Book a învins BlacKkKlansman / Black Panther / A Star is Born / The Favourite?”. Și, mai mult decât orice, se aplică la tributul profund personal al lui Alfonso Cuarón nu doar vremurilor și locului care l-au creat, ci și menajerei care a contribuit la creșterea lui (interpretată de actrița debutantă Yalitza Aparicio). Este o călătorie prin trecut nu prin ochii lui Cuarón, ci prin ochii ei, un film unic, filmat într-un superb alb-negru, care recunoaște influența trecutului asupra prezentului și refuză să limiteze ceea ce a fost înainte de nostalgie și amintiri încețoșate. Iar această calitate îl deosebește și de Green Book, un film prea mulțumit să considere trecutul și diviziunile sale mai degrabă ca pe o chestiune rezolvată decât ca parte a unei povești continue. Roma a recunoscut în mod emoționant că actul de a-și aminti poate fi la fel de dureros pe cât este de revelator.

Cea de-a 92-a ediție a Premiilor Oscar: 2019

Câștigător: Parasite

Cel mai bun perdant: A fost odată ca niciodată… la Hollywood

Câștigarea premiului pentru cel mai bun film de către Parasite, de Bong Joon Ho, s-a simțit șocant din câteva motive. În primul rând, un film de limbă străină nu mai revendicase niciodată premiul cel mare, ceea ce face ca această onoare să fie destul de surprinzătoare. Dar, de asemenea, s-a simțit puțin ciudat faptul că Academia a nimerit atât de bine la doar un an după ce a greșit atât de mult. Cei mai mulți experți dăduseră 1917 al lui Sam Mendes drept câștigător, dar anul cinematografic neobișnuit de puternic al anului 2019 a prezentat o serie de alegeri excelente, dintre care multe s-au ales cu nominalizări. Privind retrospectiv, este ciudat cât de repede s-a stins zvonul pentru cel mai bun film în jurul dezarmantului și elegiacului The Irishman al lui Martin Scorsese , a îndrăzneței adaptări a lui Greta Gerwig a filmului Little Women și a nuanțatei drame a divorțului Marriage Story a lui Noah Baumbach, toate acestea ar fi putut avea o cursă puternică în alți ani și cu siguranță vor fi amintite mult timp după ce sezonul premiilor se va încheia. La fel va fi și Once Upon a Time … in Hollywood al lui Quentin Tarantino, care îl găsește pe regizor – cândva un interlop indie, acum un veteran al industriei – recreând Los Angeles-ul tinereții sale și folosind o poveste despre o prietenie, îmbătrânire și nesiguranță pentru a reflecta asupra unui moment de schimbare extraordinară în istoria filmului. Filmul i-a permis lui Tarantino (în mare parte) să lase deoparte fixația pe narațiunile de răzbunare care au dominat opera sa din secolul XXI, în slujba unui film amuzant și introspectiv despre trecerea timpului, despre întunecarea viselor și despre micile triumfuri care vin din realizarea artei în cadrul unui sistem care nu o apreciază întotdeauna – o calitate care îl face să fie la fel de mult despre prezentul și viitorul Hollywood-ului, cât și despre trecutul său.

Cea de-a 93-a ediție a Premiilor Oscar: 2020

Câștigător: Nomadland

Cel mai bun învins: Minari

Este un an rar când niciunul dintre cei nominalizați la categoria Cel mai bun film nu ar fi un câștigător de-a dreptul jenant, dar 2020 a fost un astfel de an. De fapt, mai multe dintre filmele nominalizate în 2020 se simt ca niște all-timers, genul de filme care vor trăi mult dincolo de anul lansării lor, fie ca subiecte de conversație controversate precum Promising Young Woman, fie ca descoperiri târzii precum The Father și Judas and the Black Messiah. Este greu să alegi doar o a doua opțiune, dar nuanțele din Minari al lui Lee Isaac Chung care îl fac să fie genul de film care recompensează și invită la vizionări repetate – îi conferă filmului un avantaj față de competiție. Povestea urmărește imigranții sud-coreeni care încearcă să ia un nou început ca fermieri în Midwestul american în anii 1980 – un plan care îi pune pe soțul Jacob (Steven Yeun) și pe soția Monica (Han Ye-ri) tot mai în dezacord unul cu celălalt, pe măsură ce circumstanțele se adună împotriva lor. Filmul explorează teme universale ale familiei și comunității prin intermediul detaliilor specifice unui anumit timp și loc (nu întâmplător, timpul și locul în care Chung a ajuns la maturitate). Youn Yuh-jung a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru interpretarea bunicii al cărei comportament îl derutează pe David (Alan Kim), cel mai tânăr membru al familiei, și pe bună dreptate, dar fiecare element al filmului servește o poveste despre amintiri trăite în copilărie, dar care nu sunt pe deplin înțelese decât după ani de zile.

Cea de-a 94-a ediție a Premiilor Oscar: 2021

Câștigător: CODA

Cel mai bun perdant: The Power of the Dog

Stai așa, Academia chiar a acordat un câștigător pentru Cel mai bun film la cea de-a 94-a ediție a Premiilor Oscar? Își amintește cineva ceva ce s-a întâmplat după palmă? CODA a câștigat premiul pentru cel mai bun film? Dacă spui tu. De fapt, victoria lui CODAare mult sens: este un film cald, redat cu dragoste, bine jucat, foarte atractiv, cu un final de bun augur. Nu este deloc o alegere rea, dar alegerea lui în detrimentul filmului spinos, complicat din punct de vedere tematic și întunecat și amuzant The Power of the Dog al lui Jane Campion este ca și cum ai alege calea cea mai ușoară de ieșire. Un studiu al masculinității în cea mai toxică formă a sa, plasat în ultimele zile ale Vechiului Vest, explorează un mod specific american în care machismul, negarea și violența sunt puse laolaltă și viețile care se distrug din această cauză (cu excepția, bineînțeles, a cazurilor în care nu se întâmplă acest lucru).

Cea de-a 95-a ediție a Premiilor Oscar: 2022

Câștigător: Everything Everywhere All at Once

Cel mai bun perdant: Cel mai bun: Tár

Cea de-a 95-a ediție a Premiilor Oscar va rămâne în istorie pentru triumful copleșitor al filmului Everything Everywhere All at Once, foarte iubit, ambițios și profund emoționant. Acel film va fi aproape sigur ținut minte ca fiind unul dintre filmele emblematice ale anului 2022, o combinație de dramă de familie și acțiune-aventură de gen care se întinde pe toate planurile și care se află la jumătatea distanței dintre art house și multiplex. Și în timp ce categoria Cel mai bun film nu a dus lipsă de nominalizări valoroase despre care se va vorbi probabil în anii următori (inclusiv câteva succese masive de box-office), Tár, de Todd Field, este cel care surprinde cel mai bine ceva evaziv despre momentul contemporan. Spunând povestea Lydiei Tár (Cate Blanchett), o compozitoare și dirijoare aclamată care cunoaște o cădere personală, filmul lui Todd Field creează un sentiment de neliniște de nezdruncinat. Pierderea Lydiei este provocată de ea însăși, dar sugerează, de asemenea, cât de ușor se poate prăbuși totul în viața noastră și un sentiment neliniștitor că modul în care ne vedem pe noi înșine ar putea fi mult diferit de modul în care ne văd ceilalți. Inspirațiile sale își au rădăcinile în Me Too și se concentrează direct pe existența rarefiată a unui personaj dificil și plin de defecte, dar descrierea unei vieți care se desprinde este obsedantă în moduri care depășesc originile sale.

Cea de-a 96-a ediție a Premiilor Oscar: 2023

Câștigător: Oppenheimer

Cel mai bun învins: Killers of the Flower Moon

Oppenheimer părea un câștigător sigur la categoria Cel mai bun film cel puțin de la marea convergență Barbenheimer din iulie 2023. Este un film mare despre un subiect cu greutate, realizat de un regizor (Christopher Nolan) care nu a primit niciodată ceea ce i se cuvenea la Premiile Academiei. De asemenea, este o realizare uluitoare la toate nivelurile, ceea ce a făcut ca alegătorilor să le fie și mai ușor să bifeze căsuța corespunzătoare pe buletinul de vot și să-i înmâneze o grămadă de alte trofee, inclusiv statuete pentru Nolan, Robert Downey Jr. și Cillian Murphy. Cum ar putea o altă capodoperă de sfârșit de carieră a celui mai mare regizor american în viață care explorează partea întunecată a istoriei americane și miturile pe care le construim în jurul ei să concureze cu asta? Răspunsul: Nu a reușit. Dar filmografia lui Martin Scorsese a fost plină de filme mari care nu au primit premiile pe care le meritau, inclusiv Raging Bull și GoodFellas. Și, la fel ca aceste filme, Killers of the Flower Moonnu va fi uitat repede. Adaptat după o carte a lui David Gann, filmul prezintă crimele membrilor tribului Osage, care provin dintr-o conspirație pentru a-i jefui pe cei care s-au îmbogățit în urma descoperirii petrolului. Liric, uneori de un comic întunecat și înnebunitor, este o descriere amplă a unei crime nerușinate protejate de bogăție și privilegii, care prezintă interpretări remarcabile din partea celor două vedete cu care Scorsese a lucrat cel mai mult – Leonardo DiCaprio și Robert De Niro – și o interpretare uimitoare a lui Lily Gladstone în rolul lui Mollie, o femeie Osage a cărei legătură intimă cu unul dintre conspiratori încapsulează atât grozăvia crimelor, cât și legăturile strânse de familie și comunitate pe care aceștia le-au trădat în numele lăcomiei.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora