Cele mai bune spitale din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune spitale din lume

Atunci când se face un clasament cu cele mai bune spitale din lume, se iau în considerare câțiva factori: adaptabilitatea la schimbare, domeniul cercetării, facilitățile pentru educație, serviciile medicale, calitatea personalului și multe altele.
Share this article

Sistemul sanitar este probabil unul dintre cele mai importante în economia oricărui stat din lumea întreagă. De aceea merită să aruncăm oricând o privire pentru a vedea care sunt cele mai bune spitale din lume.

O mare parte din bugetul de stat, cel puțin în țările dezvoltate, se îndreaptă către spitale, cercetare și centre pentru educație medicală.

În mod similar ca în alte industrii, unele spitale excelează atunci când vine vorba de servicii medicale.

Atunci când se face un clasament cu cele mai bune spitale din lume, se iau în considerare câțiva factori: adaptabilitatea la schimbare, domeniul cercetării, facilitățile pentru educație, serviciile medicale, calitatea personalului și multe altele. Tot acești factori au fost luați în considerare și când Newsweek a publicat lista cu cele mai bune spitale din lume în anul 2020. Dar care sunt acestea?

#10. Sheba Medical Center din Israel

Sheba Medical Center este lider în inovație biotehnică și știință medicală în Orientul Mijlociu. Spitalul este afiliat Universității din Tel Aviv și include numeroase divizii ale câtorva specialități medicale. Spitalul furnizează îngrijire medicală pentru peste 1 milion de pacienți anual. În plus, mai mult de un sfert din toate cercetările clinice din Israel au loc la unitățile de cercetare de ultimă generație ale acestui spital.

Valoarea de bază a Centrului Medical Sheba implică furnizarea continuă de asistență medicală personală fiecărui pacient. Unele dintre punctele forte ale spitalului includ reabilitarea progresivă, imagistica avansată, chirurgie, diagnostic și teste de laborator.

#9. Spitalul Universitar Lausanne din Lausanne, Elveția

Spitalul Universitar Lausanne, cunoscut cel mai adesea sub denumirea prescurtată CHUV de către vorbitorii de limbă franceză, este poziționat în „Valea Sănătății” din Elveția. CHUV este unul dintre cele cinci spitale universitare din această țară. Termenul „Valea Sănătății” provine datorită numeroaselor start-up-uri în domeniul sănătății, centre de cercetare și spitale universitare localizate în regiunea lacului Geneva.

CHUV este situat într-o locație pitorească, în apropierea vârfurilor înzăpezite ale Alpilor.

Spitalul a fost ales de către organizația Mondială a Sănătății să se ocupe de studiile legate de vaccinul împotriva Ebola, în 2014. CHUV împărtășește concluzii de cercetare deosebite și practici medicale prin Vivo, revista sa gratuită bilingvă.

CHUV lucrează în strânsă colaborare cu Institutul federal elvețian de tehnologie și cu Facultatea de biologie și medicină din cadrul Universității Lausanne. Aceste trei instituții formează un campus imens în „Valea Sănătății”

#8. Spitalul Universității din Tokyo, Japonia

Spitalul Universității din Tokyo reprezintă cumva inima sistemului medical din Japonia. Focusul său principal este sănătatea tuturor pacienților care îi trec pragul. În 2017, departamentele clinice de specialitate din centru au efectuat 35 de studii clinice și au tratat peste 1 milion de pacienți.

Spitalele universitare din Japonia sunt supuse unei misiuni în trei pași ce implică educația, cercetarea și îngrijirea medicală. Spitalul Universității din Tokyo se bazează pe o filosofie ce presupune contribuția la avansarea medicinii clinice și cultivarea cadrele medicale pentru a oferi fiecărui pacient cea mai bună îngrijire medicală posibilă

La fiecare doi ani, conducerea spitalului se schimbă, făcând loc unui nou director ce vine cu strategia pe următorii doi ani. Această strategie constă în obiective care trebuie atinse până la evaluarea făcută folosind ciclul PDCA (Plan-Do-Check-Action). Deși este unul dintre cele mai bune spitale din Japonia, Spitalul Universității din Tokyo este și unul dintre cele mai bune din lume.

#7. Spitalul General din Toronto, Canada

Spitalul General din Toronto (TGH) reprezintă una dintre cele nouă instituții medicale care alcătuiesc rețeaua de Sănătate a Universității din Canada. În plus este cea mai bine finanțată organizație de cercetare din Canada, dar și cea mai mare unitate de transplant din America de Nord. TGH reprezintă spitalul de practică al Universității din Toronto. Sunt multe lucruri ce au ieșit în evidență în domeniul cercetării aici, iar printre acestea este demn de menționat faimosul transplant de trei organe (pancreas, ficat și cei doi plămâni).

Spitalul găzduiește și Centrul de cardiologie Peter Munk, unul dintre cele mai importante centre de sănătate cardiovasculară din lume și chirurgie pe cord deschis.

Toronto oferă îngrijiri medicale pacienților internați și ambulatori, în cadrul mai multor programe de sănătate.

#6. Spitalul General din Massachusetts, Boston, SUA

Spitalul General din Massachusetts, pe care multă lume îl știe sub denumirea MassGeneral sau MGH, este al treilea cel mai vechi spital din America. Este renumit și pentru faptul că este spitalul de practică al studenților de la Universitatea Harvard. MGH are un buget de cercetare anual ce se apropie de 1 miliard de dolari, fiind astfel cel mai extins centru de cercetare. Peste 1200 de studii clinice sunt efectuate la MGH.

În perioada 2016, 2017, MGH a publicat mai multe jurnale de cercetare de mai mare impact decât orice alt centru medical din SUA.

Unele dintre proiectele la care se lucrează azi în acest centru studiază impactul economic și social asupra sănătății și metodele de combatere a crizei de opioide. MGH oferă experiențe de învățare deosebite pentru o gamă largă de profesioniști din domeniul sănătății, oferind burse de specialitate pentru rezidenți și o mulțime de oportunități pentru studenții la Medicină.

#5. Charité din Berlin, Germania

Spitalul Charité este un centru medical universitar bazat pe cercetare, din Berlin, asociat universităților Freie și Humbold. Charité este unul dintre cele mai bune spitale din Europa, în special datorită abordării sale spre cercetarea intensivă.

Spitalul are peste 13 mii de angajați care, în orice moment, lucrează la proiecte de cercetare orientate către peste 1 milion de pacienți. Charite mai este cunoscut pentru faptul că a angajat mai mult de jumătate dintre laureații premiului Nobel pentru medicină și psihologie.

Unii dintre cei mai faimoși laureați ai premiului Nobel care au lucrat aici au fost Paul Ehrlich, Robert Koch sau Emil von Behring. De asemenea, spitalul Charité a oferit îngrijire medicală câtorva figuri proeminente printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Între anii 2010 și 2011, școlile medicale ale Freie Universität Berlin și Universitatea Humboldt s-au contopit sub umbrela Charité. Nou formata școală medicală a avut o rată de admitere de 3,9% pentru semestrul 2019/2020, lucru ce a făcut-o una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ din Germania. Charité se extinde peste patru campusuri și are aproape 100 de institute și departamente. În 2010, centrul a marcat cea de-a 300-a aniversare.

#4. Spitalul John Hopkins din Baltimore, SUA

Spitalul John Hopkins (JHH) a fost fondat de un aboliționist, filantrop și bancher pe nume John Hopkins. El credea cu tărie în posibilitatea de îmbunătățire a serviciilor de îngrijire medicală din Baltimore și alte orașe din America. Domnul Hopkins și-a câștigat averea din activitatea de comerț și industrii emergente precum căile ferate din Ohio și Baltimore. Prin testament a lăsat 7 milioane de dolari pentru construcția unui spital la care să fie afiliate instituții de învățământ, un orfelinat și o universitate. Universitatea John Hopkins a fost inaugurată în 1876 de către Daniel Gilman. Acesta a fost cel care a ghidat și deschiderea școlilor de asistente, școlilor medicale și a presei universitare.

JHH este spitalul de cercetare și practică al Școlii de medicină John Hopkins, situată în Baltimore. Este privită pe scară largă ca instituția fondatoare a diferitelor tradiții medicale americane. Unele dintre cele mai cunoscute specialități medicale au început la JHH, iar printre acestea se numără psihiatria pediatrică inițiată de Dr. Leo Kanner, chirurgia cardiacă inițiată de Dr. Alfred Blalock și neurochirurgia de către Dr. Harvey Cushing.

Acest centru medical este recunoscut în lumea întreagă pentru departamentele sale de psihiatrie pediatrică și neurochirurgie, precum și pentru prima operație de schimbare de sex, de succes.

#3. Spitalul General din Singapore, Bukit Merah

Spitalul general din Singapore (SGH) este cel mai mare și mai vechi centru medical din Singapore, precum și unul dintre cele mai bune spitale din Asia. A fost fondat în 1821, ca bază de cantonament pentru trupele britanice.
Astăzi, spitalul tratează peste un milion de pacienți anual. SGH este un centru medical de recomandare care oferă servicii medicale la prețuri accesibile și îngrijiri de specialitate, precum și cercetări orientate către pacienți. Organizația are, de asemenea, un braț medical care oferă pregătire universitară și postuniversitară pentru Școala Medicală Duke-NUS.

SGH împărtășește spațiu cu centrele de specialitate din Singapore, precum Centrul Național Dentar, Centrul Național de Cancer, Centrul Național al Inimii și Centrul Național al Ochilor.

În 2010, SGH a devenit primul centru medical din Asia care a primit gradul de excelență în îngrijirea medicală. Funcționând ca o organizație non-profit, SGH este deținut în totalitate de guvern.

#2. Clinica Cleveland, din Ohio

Al doilea cel mai bun centru medical din lume, Clinica Cleveland este o organizație non-profit înființată în 1921. Deși are campusul principal în Cleveland, clinica are 19 centre de sănătate de familie și 11 centre și spitale regionale în Nevada și Florida. Clinica Cleveland deține și operează un centru și în Abu Dhabi și se pregătește să deschidă un campus în Londra, în 2021. Cu peste 7,6 milioane de pacienți anual, clinica este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din lume.

Clinica Cleveland este recunoscută pentru câteva succese importante în domeniul medical. A fost locul primului transplant facial total, de succes, din lume. Programul de sănătate a inimii al clinicii de la renumitul Miller Family Heart & Vascular Institute a fost clasat drept cel mai bun din America mai bine de 20 de ani la rând.

Misiunea clinicii este aceea de a furniza servicii de îngrijire medicală mai bune pentru cei bolnavi, de a investiga problemele și de a educa pentru viitor pe cei care vor servi în acest domeniu. Clinica Cleveland reprezintă exemplul perfect de integrare a îngrijirii medicale cu cea clinică, cu educația și cercetarea.

#1. Mayo Clinic, Rochester, Minnesota

Care este cel mai bun spital din America? Dar din lume? Răspunsul este Mayo Clinic din Rochester, Minnesota. Această instituție oferă servicii de îngrijire medicală pacienților săi, de mai bine de 150 de ani.

Astăzi Mayo Clinic are centre în Minnesota, Florida și Arizona, precum și alte 19 unități medicale în alte state ale Americii. Serviciile de îngrijire medicală ale Mayo Clinic se adresează unui număr de peste 1,3 milioane de pacienți pe an.

Trebuie menționat că Mayo Clinic este o organizație non-profit cu un braț educativ care include Școala Mayo Clinica Alix, precum și alte 57 de centre de cercetare. Întregul sistem funcționează cu aproximativ 65 de mii de angajați și operează venituri anuale de circa 14 miliarde de dolari. Toate acestea, alături de îngrijirile medicale excelente fac din Mayo Clinic, cel mai bun spital din lume la ora actuală.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora