fbpx

Căutare

Share this article

În România pare să fie o situaţie paradoxală: angajatorii se plâng din cauza lipsei de forţă de muncă calificată, dar rata şomajului este extrem de crescută. Goana după diplome universitare, locuri de muncă teoretic mai bine plătite, eventual în spatele unui birou, toate au dus la închiderea celor mai multe şcoli profesionale şi lipsa meseriaşilor în multiple domenii. Acum mulţi dintre cei fără job-uri, cei ai căror locuri de muncă nu mai sunt de actualitate şi chiar din cei care au un loc de muncă, dar sunt nemulţumiţi de el se gândesc la reconversie profesională. Am căutat să vedem care sunt cele mai căutate cursuri de calificare în această perioadă şi ce beneficii pot aduce acestea.

Avantajul reconversiei profesionale este că dacă alegi o meserie care duce lipsă mare de specialişti poţi ajunge ca după recalificare să câştigi mai mult decât ai fi câştigat într-un loc de muncă ce necesită diplome universitare la angajare şi poate şi 1-2 limbi străine cunoscute. Pentru că mersul lucrurilor este în mare acelaşi: când lipseşte forţa de muncă calificată, salariile cresc simţitor. Când oferta de pe piaţa muncii e foarte mare, pretenţiile angajatorilor sunt mari, iar salariile, mai mici. Printre meseriile pentru care plata a crescut simţitor în ultimii ani se regăsesc cea de instalator, electrician, zugrav, faianţar şi macaragiu.

Cele mai căutate cursuri de calificare – Instalator

Sigur, poate fi interesant să vorbeşti despre studii înalte şi joburi în multinaţionale, dar când ţi se sparge o ţeavă în casă sau ai nevoie de cineva care să-ţi pregătească instalaţiile sanitare în noua casă, vei constata că nu e tocmai uşor să găseşti un instalator şi, mai ales, un instalator bun. Problemele de care se poate ocupa un instalator sunt însă mult mai complexe, de la întreţinerea sistemelor de stingere a incendiilor la realizarea de planuri pentru reţelele de conducte dintr-o clădire. Cu cât acesta este mai calificat şi mai priceput, cu atât creşte şi remuneraţia acestuia. În plus, avantajul este că poţi găsi de lucru într-o companie unde să te ocupi de mentenanţă, poţi lucra într-o firmă de profil sau poţi lucra pe cont propriu. Recomandările de la om la om sunt în continuare cea mai bună publicitate de care poţi avea parte, aşa că cu cât faci treabă mai bună, cu atât îţi creşti mai uşor portofoliul de clienţi.

Cele mai multe companii care oferă cursuri de calificare au în ofertă şi cursuri pentru instalatori, aşa că dacă simţi că ai înclinaţii în acest domeniu şi ar putea fi o oportunitate pentru tine, te poţi apuca de învăţat.

Cele mai căutate cursuri de calificare – Electrician

Nici electricienii buni nu sunt deloc de lepădat, mai ales că instalaţiile electrice, fie că vorbim de locuinţe, spaţii de birouri sau comerciale, sunt din ce în ce mai solicitate. Aşa că un curs de calificare în acest domeniu poate fi o idee bună dacă ştii că înţelegi uşor concepte de acest gen şi nu te sperie termeni precum conductori, curent continuu sau alternativ sau circuite monofazate şi trifazate. Un curs pentru electricieni durează câteva luni, iar dacă îţi faci ucenicia pe lângă cineva care are deja o experienţă bogată, poţi prinde foarte rapid secretele meseriei.

Cele mai căutate cursuri de calificare – Sudor

Poate suna ciudat, dar tot mai mulţi oameni, mai ales dintre cei care au legătură cu domeniul construcţiilor, se plâng că nu găsesc sudori cu care să lucreze. E adevărat, e o meserie solicitantă şi în multe situaţii necesită multă experienţă şi chiar fineţe, dar tocmai pentru că este aşa se şi plăteşte mult mai bine decât altele din construcţii. Cursul de pregătire durează aproximativ 2 luni, iar profesorii îşi dau seama rapid dacă eşti făcut pentru o asemenea meserie sau nu.

Cele mai căutate cursuri de calificare – Inspector SSM

Legislaţia din ultimii ani a dus la nevoia tot mai mare a firmelor de a apela la sprijinul inspectorilor din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În mod firesc, a crescut şi interesul celor care vor să lucreze în acest domeniu pentru că veniturile obţinute nu sunt tocmai de lepădat. E adevărat, în acest caz cursurile de calificare sunt ceva mai complexe decât în alte domenii, necesită o implicare serioasă având în vedere că şi responsabilitatea este foarte mare. Trebuie să înveţi foarte multă legislaţie, dar şi aplicabilitatea în funcţie de domeniul companiei pentru care vei lucra. Şi cum vei vrea să lucrezi pentru cât mai multe companii, din domenii cât mai vaste, va trebui să fii la curent cu cerinţele şi cadrul juridic pentru fiecare în parte.

Cele mai căutate cursuri de calificare – Designer florist

Ultimii ani au adus un interes crescut pentru cursurile de calificare în poate unul dintre cele mai sensibile domenii, cel al florilor. Viaţa tot mai stresantă, agitaţia şi agresivitatea mediului înconjurător i-a făcut pe mulţi să-şi caute o oază de relaxare la cursuri în care se pregătesc pentru a deveni designer florist. În timp ce unii fac acest lucru doar pentru plăcerea de a lucra într-un mediu liniştit, alţii simt nevoia să transforme această plăcere într-o meserie, iar dacă sunt pasionaţi, talentaţi şi învaţă secretele acestei activităţi, pot ajunge şi să câştige bani în urma ei. Deşi piaţa de flori din România pare destul de aglomerată în acest moment, un designer florist bun şi cu viziune îşi poate crea o nişă şi o clientelă foarte bună.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO