Music
Cele mai căutate discuri de vinil
Unele discuri vechi de vinil costă acum o mică avere. Iată care sunt cele mai căutate discuri de vinil printre pasionați și colecționari:
Cristina Bucur
|Reading time: 3 mins
sursa foto: HEPTA
Unele discuri vechi de vinil costă acum o mică avere. Iată care sunt cele mai căutate discuri de vinil printre pasionați și colecționari:
Cristina Bucur
|Reading time: 3 mins
Share this article

Moda muzicii pe vinil s-a întors în forță și din ce în ce mai mulți iubitori de muzică sunt în căutare de discuri rare, prețioase. În mod normal, albumele noi ar trebui să fie mai scumpe decât cele vechi, însă fanii adevărați susțin că nimic nu se compară cu senzația de a ține “muzica în mână”. Odată cu iubirea pentru muzică, vine și pasiunea de a colecționa. Unele discuri vechi de vinil costă acum o mică avere. Iată care sunt cele mai căutate discuri de vinil printre pasionați și colecționari:

Cele mai căutate discuri de vinil: Bob Dylan – The Freewheelin’ 1963

Care este motivul pentru care este atât de vânat cel de-al doilea album al lui Bob Dylan? Cu puțin timp înainte de lansare, s-au făcut câteva modificări de piese pe album: patru melodii vechi au fost înlocuite cu unele noi. Totuși, printr-o eroare, au fost lansate pe piață câteva discuri de vinil cu vechile melodii, care nu ar fi trebuit să apară. Un astfel de vinil cu piesele “greșite” a ajuns să coste 35.000 de dolari.

Cele mai căutate discuri de vinil: The Beatles // The Beatles (White Album) 1968

Fanii Beatles vânează albumul lansat de trupa lor preferată în 1968, White Album. Motivul este acela că niciun disc nu este identic cu altul. Fiecare vinil are un număr de serie diferit. Prima copie a albumului, numerotată cu A00000, a fost vândută la o licitație în 2013 pentru 35.000 de dolari. Cu un an înainte, copia A0000023 fusese vândută cu 13.750 de dolari.

Cele mai căutate discuri de vinil: David Bowie – Diamond Dogs 1974

Versiunea originală a albumului a fost retrasă de pe piață deoarece pe copertă erau ilustrate și organele genitale ale unui câine. Casa de discuri s-a supărat și a decis să scoată acea secțiune de imagine, însă câțiva angajați au păstrat câteva discuri cu coperta originală. Unul dintre aceste viniluri rare s-a vândut în 2003 pe eBay cu 3550 de dolari.

Cele mai căutate discuri de vinil: Sex Pistols /- God Save the Queen  1977

Legenda spune că A&M Records a rupt contractul cu Sex Pistol la numai șase zile după ce au semnat să lucreze împreună, din cauza comportamentului neadecvat al trupei. Însă casa de discuri apucase deja să scoată 25.000 de copii ale single-ului God Save The Queen. Deși s-a dat ordin să fie distruse, în ultimii 40 de ani au apărut la vânzare 9 copii. Un vinil cu God Save the Queen costa în jur de 9000 de dolari.

Cele mai căutate discuri de vinil: The Beatles –  Please Please Me 1963

Albumul Please Please Me a fost lansat în grabă în martie 1963 în Marea Britanie. Au apărut pe piața multiple exemplare, însă fanii le vânează pe cele mai rare. Cele mai valoroase sunt cele cu scris auriu pe fond negru și sunt la mare căutare printre colecționari.  Varianta mono costa câteva sute de dolari, iar cea stereo în jur de 4200 de dolari.

Cele mai căutate discuri de vinil: The Beatles –  Yesterday and Today 1966

Coperta originală a albumului Yesterday and Today nu a fost prea bine primită, așa că 750.000 de copii au fost retrase din magazine. Copertele au fost schimbate, însă au rămas și câteva copii din cele vechi, care se vând pe internet cu 15.000 de dolari bucata.

Cele mai căutate discuri de vinil: The Rolling Stones  – Street Fighting Man 1968

Tot o problemă legată de coperta originală a trasformat și vinilul  cu single-ul  Street Fighting Man într-o piesă de colecție. Coperta originală ilustra brutalitatea poliției în timpul unor manifestări politice din 1968. Casa de discuri a decis că e prea controversată, așa că a retras discurile de pe piață. Au rămas totuși în jur de 10-18 copii vechi pe piață.

Cele mai căutate discuri de vinil: Nirvana – Bleach 1992

Când a fost lansat prima oară Bleached, a apărut în ediție limitată: numai 1000 de copii au fost scoase la vânzare. Un astfel de vinil costă acum câteva sute de dolari.

 

Music
Share this article